KAMUDAN MAAŞ ALANLARI BEKLEYEN TEHLİKE * SGK ÇÖKÜYOR * Kara günler geliyor * Harç bitti yapı paydos

MEMURLAR, İŞÇİLER, EMEKLİLER, kemerleri daha da sıkmaya hazır olun… Yakın gelecekte maaşlarınız da tehlike altında…
Maaş ödeyecek parayı da bulamıyorlar. Hazine talan edildi, hani derler ya “içine fare düşse başı yarılır.” aynen öyle…Devletin hazinesini, varlıklarını hovarda mirasyedi evlat gibi har vurdular, harman savurdular. Bakınız en aşağıdaki haber ne diyor…
Bakmayın yapılan yollara, köprülere, hava alanlarına… Her biri maliyetinin en az ÜÇ MİSLİNE yaptırıldı. Gerçek maliyet ile, UÇAN MALİYET arasındaki büyük fark üleşildi...Kamudaki tüm denet makenizmaları planlı olarak devre dışı bırakıldı .
Namuslu denetçiler, müfettişler, Devletin kuruşunu koruyan erdemli insanlar sistem dışına itildi. Haklarında karar verecek yargı sistemine yargıç, savcı cübbeli yandaşlar atandı. Kendilerini güvenceye aldılar. Önce suç işlediler sonra işledikleri suçu ceza yaptırımından çıkartacak ayıplı yasalar çıkardılar.
Devletin tüm kademelerine liyakatsiz insanlar atandı. Bunları sisteme daha da sadık kılmak için 3-4 kamu kuruluşunda görevlendirdiler. Toplum yokluk, yoksullukta kırılırken bu kişilere 3-4 görev nedeniyle çok yüksek maaşlar ödenmeye başlandı…
Ve  tulumbanın suyu bitti…  Sıra memurun, emeklinin, işçinin maaşına geldi.
Eyyy AKP’ye oy veren kardeşim, bundan en çok zararı görecek olan sensin ama bizleri de yaktın.. Taşaron sistemini bunlar getirdi. Sosyal haklarını gaspettiler. Sıra şimdi de kıdem tazminatına geldi. Bu iktidar SERMAYENİN iktidarıdır. Sen ölmüşsün aldırmaz bile.. UYAN ARTIK UYAN…
Naci Kaptan

Olcay Büyüktaş / 13 Temmuz 2020 Pazartesi

En az 53.7 milyar lira devlet katkısının ödenmemesi, sağlıkta hizmet borcunun artması ve emeklilik aylıklarında sıkıntı doğuracak bir gelişme olarak yorumlandı.


Hazine’nin bir buçuk yıldır Sosyal Güvenlik Kurumu’na ödemesi gereken katkı paylarını ödemediği ortaya çıktı. Durumun devam etmesi halinde sağlık ve emeklilikte tehlike çanları çalacak. Ekonomideki durgunluğun neden olduğu sosyal güvenlikteki açıklar artık kapatılamaz hale geldi.
Torba yasalar ve borçlanma limitlerini sürekli artıran hükümet, iktisat kurallarını da iyiden iyiye bir kenara bırakmış durumda. Hazine ve Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü Sosyal Güvenlik Bütçe İstatistikleri, Hazine’nin 2019 yılı ve 2020 Ocak-Mart döneminde malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları ile genel sağlık sigortası primi için ödemesi gereken devlet katkısını ödemediğini ortaya koydu.
Hazine’nin devlet katkısını ödememesine bağlı olarak yakın gelecekte emekli aylık ve ödenekleri ile sağlık/tedavi hizmetlerinin ücretlerinin ödenmesinde sorunların yaşanması kuvvetle muhtemel. Zaman zaman sağlık hizmet sağlayıcılarının kurumdan alacaklarını alamadıklarını dile getirdiği biliniyor. Sağlık gereçleri borcunu ödemek için indirim isteyen kamunun tavrı tweet’lerde bile dile getirilir oldu.
Kısa bir süre önce Türkiye Sağlık Endüstrisi İşverenleri Sendikası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Demir ile üyelerden birinin karşılıklı tweet’leri, gerçeği gözler önüne serdi. Bir üyenin “Söz istiyoruz. Kamu hastanelerinde vade süresi şartnamede yazan tarihte ödensin diye söz istiyoruz.
Geçmiş alacaklardan indirim uygulanmasın, söz istiyoruz. Verdiğiniz sözü tutun” tweet’ine, sendika başkanı Demir, “Söz verseler ne olacak, karşılıklı masal anlatmaya devam edeceğiz. Daha fazla yapacağımız istihdama, potansiyele yazık” yanıtını verdi.

HİÇBİR KURAL YOK
Oysa geçmiş yıllarda sağlık sigortasının hep fazla verdiği, AKP ile birlikte açık vermeye başlandığı ve bu nedenle katkı payı alındığı biliniyor. Gerçi ekonomik durumu pembe göstermek isteyen hükümetin borç ya da para basarak bile olsa emekli maaşlarını ödeyeceği dile getiriliyor ancak bu çözümün de ne kadar idare edeceği tartışılır.
Söz konusu duruma ilişkin sorularımızı yanıtlayan Prof. Aziz Konukman, hükümetin normal iktisat kuralları yerine, torba yasalarla iş yaptığını, borçlanma limitlerini sürekli artırarak durumu yürüttüğünü dile getirerek, “Bir iktisat profesörü olarak, durumu yorumlamakta zorlanıyorum. Kural yok, yapılanlar için bir yaptırım yok” dedi.
Devletin resmi istatistikleriyle ödenmesi gereken primlerin ödenmediğini ortaya koyan Dr. Ergün Demir ve Gürey Kılıç’a göre, pandemi döneminde artan işsizlik ve yoksulluk karşısında sosyal koruma gereksinimi devlet katkısının yapılmamasının gerekçesini soran hekimler, “Korkarız ki tasarruf kıdem tazminatı, emekli aylık ve ödenekleri ödenmesinde ve vatandaşların sağlık hizmetinden yararlanmasında kısıtlamalar getirilmesi şeklinde gerçekleşecek” görüşünü dile getiriyor.
https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/harc-bitti-yapi-paydos-1751155
This entry was posted in Calisma Dunyasi - Is ve Emekciler, Ekonomi, YOLSUZLUKLAR, YOZLAŞMA - AHLAKSIZLIK. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *