Pazartesi, 05 Ağustos 2019
Medipol Üniversitesi doymuyor:
İstanbul ve Bursa’da tarihi binalar tahsis edildi
Arazi ve bina tahsisleriyle gündemden düşmeyen Medipol Üniversitesi’nin Faruk Saraç Tasarım Meslek Yüksekokulu’nu kuran vakfın yönetimini almasıyla, vakfa ait İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Bursa Büyükşehir Belediyesi’nden kiralanan tarihi binaların kullanım hakkını da elde etmiş olduğu söyleniyor.
Arazi ve bina tahsisleriyle gündemden düşmeyen Medipol Üniversitesi’nin Bursa’ya açılan kampüsü için Faruk Saraç’ın kurucusu olduğu Tasarım Meslek Yüksekokulu’nu devraldığı söyleniyor.
Medipol Üniversitesi’nin, Faruk Saraç Tasarım Meslek Yüksekokulu’nu kuran vakfın yönetimini almasıyla, vakfa ait İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Bursa Büyükşehir Belediyesi’nden kiralanan tarihi binaların kullanım hakkını da elde etmiş oldu.
Sözcü’den İsmail Şahin’in haberine göre, Tasarım Meslek Yüksekokulu’nun bağlı olduğu Faruk Saraç Moda Sağlık Eğitim ve Sanat Vakfı ismi bu yılın başında Türkiye Eğitim Sağlık Sanat ve Moda Vakfı olarak değiştirildi. Koşuyolu İstanbul Medipol Hastanesi’nda görev yapan Prof. Dr. Ömer Ceran, vakfın mütevelli heyeti başkanı olurken, yine Medipol hastanelerinde görev yapan başka isimler de heyette yer aldı.
1852 yılında, ipekli kumaş ve halı üretimi yapmak için kurulan Fabrika-i Hümayun binasını büyükşehir belediyesinden 30 yıllığına kiralayan Faruk Saraç Moda ve Sanat Vakfı, binayı restore ederek Tasarım Meslek Yüksek Okulu’na dönüştürmüştü. Böylelikle habere göre, Türkiye’nin ilk ipek fabrikası olan bina, Medipol Üniversitesi’ne geçmiş oldu.
[1]
Medipol Üniversitesi’ne usulsüz arsa tahsisi: 200 milyonun üzerinde
Ankara’da Tren Garı yerleşkesi içerisindeki tarihi binaların tahsisi ile gündeme gelen Medipol Üniversitesi’ne 200 milyon lira değerinde, 17 dönümlük bir arsa tahsisi daha yapıldığı iddia edildi.
Ankara’da Tren Garı yerleşkesi içerisindeki tarihi binaların tahsisi ile gündeme gelen Medipol Üniversitesi’ne, İstanbul’da Tekel binası ile Kavacık’ta bir arazinin ardından 200 milyon lira değerinde, 17 dönümlük bir arsa tahsisi daha yapıldığı iddia edildi.
Sözcü’den Başak Kaya’nın haberine göre, arsa tahsisinin henüz üniversite kurulmadan başladığı belirtildi.
‘USULSÜZ İŞLEMLERLE YANDAŞA AKTARILMIŞ’
CHP Ankara Milletvekili Murat Emir konuyla ilgili “Etimesgut’un Aşağıyurtçu Mahallesi’nde 17 dönümlük arazi 2004 yılında Hazine’den TOKİ’ye devrediliyor. TOKİ bu araziyi 20 Eylül 2017’de Türkiye Eğitim Sağlık Bilim ve Araştırma Vakfı’na (TEBA) bedelsiz olarak bağışlıyor. Vakfın başkanı da Sağlık Bakanı Fahrettin Koca” dedi.
Emir, vakfın aynı gün daha kendilerine tam olarak devredilmemiş araziyi Medipol Üniversitesi’ne verdiğini söyleyerek şöyle konuştu; “Bu vakfın kurucusu Sağlık Bakanı Fahrettin Koca. Ankara’da böyle bir üniversite henüz kurulmamış, ortada yok. Üniversitenin Ankara ayağının kuruluşuna ilişkin yasa, Resmi Gazete’de 9 Mayıs 2018’de yayımlandı. Arazi 8 ay sonra kurulacak üniversiteye devrediliyor. Arsanın değeri 200 milyon liranın üzerinde. Usulsüz işlemlerle yandaşa büyük bir rant aktarımı var. Bunu yapan Sağlık Bakanı. Bakan kendi hastanelerini ve üniversitesini büyütüyor. Meclis’in ve savcıların bu olaya el koyması gerekiyor.
Emir, Ankara’da Medipol Üniversitesi’ne başka tahsisler de yapıldığını söyledi. Emir, “Örneğin 555 bin metrekarelik alan, spor tesisleri yapılmak üzere Spor Genel Müdürlüğü’ne tahsis edilmişken, 2017’de yine aynı vakfa devrediliyor. Hazine’de kalması koşuluyla, 30 yıl süreli irtifak hakkı kurularak arazi devrediliyor” diye konuştu. [2]
TCDD’nin tarihi binası Ankara Medipol Üniversitesi’ne verildi
Ankara Tren Garı kampüsü içerisinde bulunan ve Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Misafirhanesi olarak kullanılan tarihi binanın Ankara Medipol Üniversitesi’ne verildiği ortaya çıktı.
Ankara Tren Garı kampüsü içerisinde bulunan ve Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Misafirhanesi olarak kullanılan tarihi binanın Ankara Medipol Üniversitesi’ne verildiği ortaya çıktı.
BirGün’den İsmail Arı’nın haberine göre, 1928 yılında inşa edilen, içinde tescilli kültür varlığı olan müzenin de bulunduğu TCDD ikinci bölge binası, kreş, lojmanlar, Sanat Galerisi ve Ankara Misafirhanesi ile birlikte devredildi.
Devredilen alanın ve binaların Gazi Üniversitesi’nden bölünerek kurulan Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’ne verileceği iddia edilmişti. Ancak daha sonra Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın kurucusu olduğu bilinen 2018 yılında kurulan Ankara Medipol Üniversitesi’ne verildi.
PEŞKEŞ ÇEKİLMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ
Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) Genel Basın Yayın Sekreteri Ahmet Eroğlu, bu planın ne kamusal ne de toplumsal bir fayda sağlayacağını belirtti.
Bu alanların aslına uygun şekilde ulaşım amaçlı kullanılması gerektiğini vurgulayan Eroğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Vakit çok geç olmadan, TCDD yönetimini bu yanlış karardan dönmeye çağırıyoruz. Bizler işimize, işyerlerimize sahip çıkmaya sonuna kadar devam edeceğiz. İşyerlerimizin peşkeş çekilmesine sessiz kalmayacağız. Bu yer toplumsal hafızanın önemli bir parçasıdır. Bu yerin devri demiryolunun geleceğine vurulmuş büyük darbe olacaktır.” [3]
TCDD müze binası da Medipol’e verildi
Ankara Tren Garı kampüsü içerisinde bulunan ve TCDD Misafirhanesi olarak kullanılan tarihi binanın ardından, TCDD Müzesi binasının da Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yöneticisi olduğu Ankara Medipol Üniversitesi’ne verildiği ortaya çıktı.
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Müzesi binasının, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın da yöneticisi olduğu Medipol Üniversitesi’ne verildiği ortaya çıktı. Cumhuriyetin ilk yıllarında milletvekillerinin ve yabancı elçilik görevlilerin konaklamasını için yapılan taş binanın, 2017 yılında 29 yıllığına kiraya verildiği belirtiliyor.
BirGün’den İsmail Arı’nın haberine göre, TCDD Misafirhanesi olarak kullanılan tarihi binanın ardından, TCDD Müzesi binası da üniversiteye verildi. 1927 yılında yapılan tarihi müzede sergilenenlerin İzmir’e taşındığını belirten Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) eski Genel Başkanı Yavuz Demirkol şunları söyledi:
“80’li yılların sonunda TCDD’nin müze ve sanat galerisi olarak kullandığı binanın ikinci katında TCDD’nin kuruluşundan bugüne dek kullandığı araç gereçler sergilenmekteydi. Bina üniversiteye verilmek üzere boşaltıldığında sergilenen araç gereçler İzmir Demiryolları Müzesi’ne gönderildi. Biz demiryolcular açısından Ankara Tren Garı’nın tarihsel bir önemi var. Bizim için Gar’ın anlamı farklıdır, biz 10 Ekim’de orada üyelerimizi kaybettik. Ayrıca tarihsel kimliği olduğu için de korunması gereken bir yer. TCDD alanı üniversite olacak bir yer değildir ve kampüs yapısı da bulunmuyor. TCDD çalışanlarının çocukları için mevcuttaki kreşin kapatıldığı ve bu yıl öğrenci almayacağı açıklandı. TCDD’de çalışanları şehrin dışındaki Marşandiz’e gönderildi. Binalar üniversiteye verildiği için çalışanlar da mağdur edildi. Etimesgut’ta bulunun lojman inşaatı tamamlandığında da merkezdeki lojmanların boşaltılacağı iddia edildi”
MEDİPOL AÇIKLAMA YAPTI
Habere göre açıklama yapan Ankara Medipol Üniversitesi, ayrıcalıklı bir durumları olmadığını öne sürdü. Açıklama şöyle: “Üniversitemize iki yıl önce 29 yıllığına gerçek rayiç bedelle tahsis edilen bina tarihi Ankara Tren Garı binası değil, ek bina ve misafirhanedir. Bu gibi yapıların, tarihi kimlikleriyle korunması ve yaşatılması amacıyla kamu hizmeti veren kurumlara tahsisi üniversitemize has ve ayrıcalıklı bir durum değildir” [4]
KAYNAKLAR