ATATÜRK VE YILBAŞI


erdem akyuz
erdemak@gmail.com
8.01.2019

ATATÜRK VE YILBAŞI

Bir çok kişi için özel anlam taşıyan; yılbaşı, doğum günü, bayram gibi günler, Mustafa Kemal Atatürk’ün yaşamında savaş meydanlarında geçen günlerdir. Kurtuluştan sonra, yılbaşı ve benzer günlerde yaptığı kutlamalar ve balolar ise; bir eğlence olmaktan öte, topluma verilen mesaj ve örnek davranışlar olarak değerlendirilmelidir.Atatürk diğer özel günler gibi, yılbaşını da, kendisi için bir çalışma günü ve toplum yararına değerlendirilmesi gereken bir gün olarak görmüştür.

Mustafa Kemal’in, resmi bir heyetle, yılbaşını geçirdiği bir yurt dışı gezisi, yılbaşı gibi özel günleri nasıl değerlendirdiğinin bir örneğidir. Osmanlı heyeti ve veliaht Vahdettin 1917 yılı sonunda Almanya’ya resmi bir gezi yapmaktadırlar. Bu heyette orduyu temsilen Mustafa Kemal Paşa da bulunmaktadır. Berlin’de bir otelde 31 Aralık 1917 akşamı yılbaşı kutlamaları yapılmaktadır. Kutlama ve eğlenceler sırasında, Mustafa Kemal’in de bildiği ve anlatımına katkıda bulunduğu tarihi bir olay anlatılır:

“Alman Kralı 2.Frederick, 1750 yılında Potsdam kenti yakınlarından geçerken bir bölgeyi çok beğenir ve oraya bir saray yapılmasını ister. Ancak saray yapılacak arazinin en hakim yerinde bir değirmen bulunmaktadır. Kralın adamları, değirmenin sahibi ile görüşürler ancak bu yerin satılmasına ve devrine bir türlü razı edemezler. Kral 2.Frederick, köylüyü çağırır ve yerini satın almak istediğini söyler. Köylü ‘Satmıyorum’ der. Sinirlenen Kral ayağa fırlar ve ‘Unutma ki ben kralım ve bu yeri alırım’ diye bağırır. Değirmenci ‘Sen de unutma ki, ben de halkım, Bu yeri satmıyorum ve Berlin’de Hakimler var’ diye cevap verir. Değirmene dokunulamaz ve değirmenin hemen yanına bir saray yapılır. Saray ve değirmen halen yan yana durmaktadır.”

The Windmill, Potsdam

Ve o yılbaşı gecesi, bu öyküyü anlatanlar biri “Hadi, Postdam çok yakın, Gidip, adaletin simgesi olan o değirmeni ve sarayı görelim” der. Bu çağrıya kimse katılmayınca, kendisi tek başına gider, sarayı ve değirmeni görür. Bu kişi Mustafa Kemal Atatürk’tür.

(Bütün Dünya Dergisi, Ocak 2019 sayısındaki yazımızın bir kısmından alınmıştır. Diğer örnekleri Dergi’de bulabilirsiniz)

This entry was posted in ATATURK. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *