AKP POLİTİKALARI , TARIM VE HAYVANCILIKTAN SONRA TİCARETİ DE BİTİRDİ BÜYÜK FİRMALAR TEK TEK BATIYOR
FATURA EMEKÇİ VE İŞÇİYE – İŞTEN ÇIKARMALAR ARTIYOR
Ülkemizde döviz kuruna bağlı olarak yaşanan sıkıntının bedelini yine işçi ve emekçiler ödemeye devam etmektedir. Döviz krizi sonrası Gaziantep’te bulunan Sanko’dan en az 300 işçi, Merunos’tan 250 işçi, Zeki Mensucat’tan 150-200 işçi işten atıldı. Trabzon’da bulunan Ferrero’ya ait fındık fabrikası “üretim sisteminde değişiklik” bahanesiyle kapatıldı. Fabrikada çalışan 300 işçi işten atıldı. İstanbul’da Ataköy-İkitelli metro hattı şantiyesinde çalışan 700’e yakın işçi, Silivri’de 2M kablo’da çalışan 25 işçi ve Muğla Tüv-Türk’de 12 işçi sendikaya üye oldukları gerekçesi kapı önüne kondu.
türkiye’de yaşanan ekonomik durgunluğun nedeninin AKP iktidarının 16 yıl boyunca uyguladığı döviz kurları üzerinden dış ülkelere borçlanan, üretimden çok tüketime odaklanan ,inşaat sektörüne ağırlık veren ve özelleştirmeye yaslanan politikaları olduğu belirtilen açıklamada, “TÜİK Ağustos ayı verilerine göre enflasyon 14 yılın zirvesinde yer alarak yüzde 17.90 oranına yükseldi. Ülkemiz Arjantin’in ardından gelişen ekonomiler arasında en yüksek enflasyon oranlarının olduğu ikinci ülke konumundadır” dendi. Raporda yer alan veriler şöyle:
İŞSİZLİK ARTTI
Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK’in 15 Ağustos 2018 günü açıkladığı Mayıs 2018 dönemi İşgücü İstatistiklerine göre; dar tanımlı standart işsizlik yüzde 9.7 olarak gerçekleşmişti. Bu oran bir önceki yılın aynı dönemine göre düşmüş olmasına rağmen bir önceki aya göre arttış gösterdi. Mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik ise bir önceki aya göre 0.3 artarak 10.6 olarak gerçekleşti. Ayrıca son TÜİK verilerine göre genç ve kadın işsizlik oranlarının yüksek seviyelerde olduğu gözlemlenmektedir (EVRENSEL 05.08.2018)
***
15 Temmuz Darbe Girişiminin ardından ilan edilen ve iki yıl süren Olağanüstü Hal (OHAL), döviz kurundaki yüksek artış, hükümetin ithalata dayalı ekonomi politikası nedeniyle zor günler yaşayan işyeri sahipleri dükkânlarının kapılarına kilit vurmak zorunda kalıyor.
Daralma fayda etmedi
Dövizde son günlerdeki yüksek artışın ardından gözlerin çevrildiği orta ve büyük ölçekli işyerleri, daralma ve işçi çıkarma işlemleri de fayda etmeyince birer birer kapanmaya başladı. Resmi istatistiklere göre, 2017 yılının Ocak ayından bu yılın Haziran ayına kadar 20 bin 607 işyeri kapısına kilit vurdu.
2017’ye şirket dayanmadı
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin verilerine göre, 2017 yılında zor günler yaşayan ülke ekonomisinden olumsuz etkilenen 14 bin 701 işyeri kapandı. Birçoğu iflas etti.(Birgün 10.08.2018)
***
konkordato kararı alınan firmalar ;
ALÜMİNYUM ÜRETİCİLERİ ;
Türkiye’nin en büyük alüminyum firmalarından Burak Alüminyum ile Teknik Alüminyum için tedbir kararları verildi, konkordato komiserleri heyeti atandı.Türkiye’nin en büyük alüminyum firmalarından ikisi konkordato talep etti.
Temeli 95 yıl önce atılan Burak Alüminyum ile Türkiye’nin ilk alüminyum levha üreticisi olarak 1960’lı yıllarda kurulan Teknik Alüminyum için tedbir kararları verildi; konkordato komiserleri heyeti atandı.Her iki şirket de aynı zamanda, en büyük ihracatçı firmalar listesinde ilk 100’de yer alıyor. Anılan şirketlerden Teknik Alüminyum’un 400 milyon lira, Burak Alüminyum’un ise 300 milyon lira borcu bulunuyor.
Burak Alüminyum San. ve Tic. AŞ. Şirketin temeli 1923 yılında Trabzon Şalpazarı’nda atıldı. İstanbul Anadolu 3. Asliye Tic. Mahkemesine konkordato talebinde bulunan şirket; hacizlere karşı korumaya alındı. Şirket faaliyetlerinin denetimi için de üç kişilik geçici konkordato komiser heyeti atandı. Sektörün önemli oyuncuları arasında yer alan Burak Alüminyum, ürünlerini 50’ye yakın ülkeye ihraç ediyor. Şirket, 7 yıl önce Lüleburgaz’da yeni bir üretim tesisi devreye aldı.
HOTİÇ AYAKKABI
1938 Yılında kurulmuş olan 90 yıllık marka da zor durumda.
Türkiye’nin önemli ayakkabı markalarından Hotiç konkordato ilan etti. Şirketten yapılan açıklamada döviz kurlarındaki haraketlilik nedeniyle borç ödemelerinde sıkıntılar yaşandığı ve yen-iden yapılanmaya gidileceği kaydedildi.Türkiye’de 150 satış noktası bulunan ünlü ayakkabı markası Hotiç konkordato ilan etti. Konkordato uygulaması iflas erteleme yerine getirilmişti.Sözcü’nün haberine göre Hotiç CEO’su Alihan Hotiç’in yaptığı açıklamada mahkemenin dün şirket için tedbir kararı aldığı ifade edildi.Şirketin son dönemde döviz kurlarında yaşanan hareketlilik dolayısıyla nakit sıkışıklığı çektiği ifade edilen açıklamada “Tüm tedariğini yurt içinden yapan ve ihracat yolculuğuna çıkmış Hotiç markamız milli bir değerdir. Yeniden yapılandırma sürecimizin temel amacı müşterilerimizin, tedarikçilerimizin ve bayilerimizin haklarını korumaktır” dendi.
GİLAN MÜCEVHERCİLİK
Ekonomide yaşanan son gelişmeler bir şirketi daha zor duruma düşürdü. Türkiye’de mücevher alanında markalaşmış şirketlerden biri olan Gilan, konkordato ilan etti.
KONKORDATO NEDİR?
Konkordato, batık şirketlerin alacaklılara borcunun ödenmesi için var olan bir sistemdir. Konkordato müessesesi borçlarını ödemede zorlanan şirket ve kooperatiflerin, bir kısım borçlarından kurtularak borçlarını ödeyebilir duruma getirmeleri için uygulanan bir müessesedir.Bu uygulamada alacaklı ve borçluların konkordato müessesesi kapsamında borç ve alacakları yeniden yapılandırma işlemine tabi tutulmaktadır. (yeniçağ 17.09.2018)
Naci Kaptan / 17.09.2018