Kayseri’de FETÖ yargılamaları ilginç bir tablo ortaya çıkardı. FETÖ davalarından hapis cezası alan; İçişleri Bakanlığı’nın gri listede aradığı işadamlarının şirketlerine AKP’liKayseri Büyükşehir Belediyesi ile iştiraklerinden ihale yağmış. 3 şirket 2010-2016 yılları arasında 19 ihalede toplam 20.5 milyon TL almış. Bu süreçte siyasi isim olarak bir tek eski AKP İl Başkanı yargılandı. O şirketler, aldıkları ihalerin yılları ve tutarları ile FETÖsoruşturmalarındaki yargılama ayağı özetle şöyle:
İtimat Güvenlik Hizmetleri A.Ş.:
2010-2014 yılları arasında 11 ihale aldı. Özel güvenlik hizmeti alımından toplam 3 milyon TL kazandı. Şirkete 20 Mayıs 2016 tarihinde Kayseri Sulh Ceza 1. Hakimliği’nin 2016/1789 D. sayılı kararıyla kayyım atandı. 24 Ekim 2016 tarihinde şirket TMSF’ye devroldu. Şirketin ticaret sicil kayıtlarına göre, 2005 yılındaki kurucuları Ersin Kıranartlıoğlu ve Fatih Setenci. Kayyım atandığı tarih itibariyle işirketin ortakları Adem Çelik (124.600 TL) ve Orhan Topçuhasanoğlu (124.400 TL) idi. Ersin Kıranartlıoğlu ve Orhan Topçuhasanoğlu, Kayseri’de yürütülmekte olan FETÖ/PDY davasının sanıkları arasında yer alıyordu. 24 Nisan 2018’de Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada, etkin pişmanlıktan yararlanan Kıranatlıoğlu’na, “silahlı terör örgütüne üye olma” suçundan 5 yıl hapis cezası verildi. Kıranartlıoğlu’nun birçok elektrik üretim şirketinde “bürokrasi imamının yardımcısı” olduğu iddia edilen Hazım Sesli ile ortaklıkları bulunuyor.
Doğukan İmar İnşaat ve Ticaret Ltd. Şti.:
Kayseri Büyükşehir Belediyesi Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı’ndan 2014 yılında 4 milyon 253 bin TL’lik ‘Plan Yapımı Danışmanlık Hizmeti Alımı’ ihalesini aldı. İhale yeni başkan Mustafa Çelik döneminde de devam ettirildi. İmar planı 27 Ekim 2014-26 Ekim 2019 arasındaki dönemi kapıyor. Şirketin ortağı Rahmi Bıyık’ın, cemaatin önemli işadamlarından Kozaİpek Holding Yönetim Kurulu Başkanı Akın İpek ile birlikte yurtdışına kaçtığı iddia edildi. TUSKON’a bağlı olarak hizmet veren Anadolu İş Adamları Federasyonu’nun başkanlığını da yapan Rahmi Bıyık, İçişleri Bakanlığı’nın terör suçlamasıyla arananlar sayfasında gri listede bulunuyor.
Sompet Akaryakıt ve Gıda Ürünleri San.Tic.:
2012-2016 yılları arasında 7 ihale aldı. Akaryakıt ürünleri satın alımı ihalerinin toplam tutarı 13.2 milyon TL’yi buldu. Şirket Somyürek kardeşler tarafından 2004 yılında kuruldu. FETÖ/ PDY soruşturması kapsamında, Kayseri 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın iddianamesinde, Sompet Akaryakıt’ın sahibi Fatih ve Suat Somyürek kardeşlerle ilgili olarak, “15 Temmuz 2016 gecesi yaşanan darbeye teşebbüs eylemi sırasında ortağı olduğu şirkete bağlı akaryakıt istasyonunda örgütten aldığı talimatla benzin ve motorin satışı yapmamak suretiyle halk arasında kargaşaya neden olmaya çalıştığı, bu eylemiyle darbeye teşebbüs edenlerin eylemlerine destek verdiği, bu şekilde çeşitlilik, süreklilik ve yoğunluk gösteren eylemleri ile Silahlı Terör Örgütü Üyesi olduğu” suçlaması yöneltilmişti. Kayseri 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın 8 Mart 2018 tarihli karar duruşmasında mahkeme heyeti tutuklu sanık işadamı Fatih Somyürek’i ‘silahlı terör örgütü üyeliği suçundan’ 8 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırarak tahliye ederken, kardeşi Suat Somyürek’in ise aynı suçtan istinaf yolu açık olmak şartıyla 7 yıl 6 ay hapis cezasıyla cezalandırılmasına karar verdi.
Her Enerji ve Çevre Teknolojileri Elektrik:
2011 yılında şehir çöplüğünün düzenleme işini aldı. Dönemin Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki , Ekim 2014’te, düzenli depolama alanında kurduğu tesisle elektrik üretimi yapan ve jeneratörlerin soğutma suyu ile de seraları ısıtarak domates üreten HER Enerji’nin üretim alanlarını gezerek bilgi aldı. Nisan 2015’te Kayseri Büyükşehir Belediyesi’ne ait “Düzenli Depolama Tesisi ve müştemilatındaki katı atıkların bertaraf edilmesi ve her türlü masrafları ihale alıcısı tarafından karşılanmak üzere 10 yıllığına işletilmesi amacıyla düzenlenen” ihaleyi aldı. Firma ortaklarından Ersin Kıranartlıoğlu Kayseri’de yürütülmekte olan FETÖ/PDY davasının sanıklarından birisi. Bir dönem, Burç Eğitim Kültür ve Sağlık Vakfı Mütevelli Heyeti’nde de bulunan Kıranartlıoğlu’nun “bürokrasi imamının yardımcısı” olduğu iddia edilen Hazım Sesli ile birçok elektrik üretim şirketinde ortaklığı bulunuyordu. Bu enerji şirketlerinden birisi de HER Enerji. 2009 yılının Aralık ayında Aydoğanlar, Sesli ve Kıranartlıoğlu grupları tarafından İstanbul’da kurulan HER Enerji’nin yönetim kurulunu, uzun süre Refik Aydoğan, Hazim Sesli, Ersin Kıranartlıoğlu oluşturdu. 2015 yılında Hazim Sesli yönetim kurulundan istifa etti. 1 Şubat 2017’de Uşak 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararı ile şirket ortağı Hazim Sesli ve Mehmet Sesli’nin paylarına kayyım atandı.
O FOTOĞRAFA NE DEMİŞTİ?
Mehmet Özhaseki, Kayseri’de 23 Haziran 1998’den, genel seçimlerde milletvekili adayı olmak için istifa ettiği 10 Şubat 2015’e kadar Büyükşehir Belediye Başkanı olarak görev yaptı. 24 Mayıs 2016’da Binali Yıldırım’ın Başbakanlığı’nda kurulan 65. Hükümet’te Çevre ve Şehircilik Bakanı olan Özhaseki, halen bu görevine devam ediyor. 24 Haziran’da AKP’nin Kayseri’deki birinci sıra adayı. Kocasinan Belediye Başkanı olan Mustafa Çelik ise Özhaseki’nin istifasından sonra, 15 Şubat 2015 tarihinde, Büyükşehir Belediye Meclisi’nde yapılan seçimlerin ardından Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı oldu. Kayseri’de 71 işadamıyla ilgili hazırlanan Fethullahçı Terör Örgütü ( FETÖ ) iddianamesinde, Özhaseki’nin ABD’ye giderek, Fethullah Gülen’i ziyaret ettiği öne sürülmüştü. Soruşturmada itirafçı olan eski AKP Kayseri İl Başkanı Ömer Dengiz, “2011’de bir temel atma töreninde Büyükşehir Belediye Başkanımız Mehmet Özhaseki , Melikşah Üniversitesi’ne yurt yaptırmam konusunda emrivaki bir konuşma yaptı. Bir aile büyüğüm adına yurt yaptırdım” demişti. Dengiz, 17-25 Aralık’tan sonra da Özhaseki’nin FETÖ’cülerle görüşmeye devam ettiğini öne sürmüştü. Aynı davada şüphelilerden eski Kayseri Sanayi Odası Meclis Başkanı Nureddin Okandan da ifadesinde, 2011’de,Kayseri Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde yaptıkları Amerika gezisi ile ilgili olarak, “Amerika seyahatinde yarım saatliğine Gülen’i heyet olarak ziyaret ettik. Ekipte Mehmet Özhaseki , Hamdi Kınaş, Ali Ezinç, milletvekili Ahmet Öksüzkaya vardı” demişti. İşadamı Okandan yargılandığı davada, Özhaseki’nin, bazıları tutuklu, bazıları da firari durumda olan FETÖ’cülerle ABD’de çektirdiği fotoğrafı mahkemeye sunmuştu. Okandan’ın iddiasına karşın, Özhaseki, “Belediye meclis kararıyla Kuzey Karolina’yla ‘kardeş şehir’ protokolü imzalamıştık. Bizi davet ettiler. 2012 yılında da Karolina’ya gittik. Fotoğrafı New York Central Park’ta çektirmiştik. Sanki ben Pensilvanya’ya hocaya gitmişim gibi sunuyorlar. Bu durum beni derinden yaralıyor” yanıtını vermişti.
Bayraktar: Siyasi ayak yokmuş!
2016-2017 dönemi CHP İstanbul İl Başkan Yardımcısı Serdar Bayraktar, Kayseri’dekiFETÖ -ticaret-siyaset ilişkisini gazetemize şöyle değerlendirdi: “Kayseri’de bunca olay yaşanırken, eski AKP il başkanı dışında (o da geçen günlerde beraat etti) FETÖ ile ilgili siyaseti ilgilendiren hiçbir işlemin yapılmamış olması dikkat çekicidir. Soruşturma ve kovuşturmanın ana ekseninin işadamları olması, işadamlarından aynı durumda olmalarına karşın siyasi ilişkileri ve ortaklıkları sorun oluşturabilecek olanların soruşturma ve kovuşturma dışı bırakılmasının üzerinde bir kez daha oturup düşünülmeli.” Özhaseki Küçükkaya’ya dava açtı Bakan Özhaseki, Kayseri’de halefselef olan Bakan Özhaseki ile Belediye Başkanı Çelik’in ortak enerji şirketi olduğunu ortaya çıkaran Haber Koordinatörümüz Aykut Küçükkaya’ya dava açtı. Özhaseki, 30 Nisan-3 Mayıs 2018 tarihleri arasındaki haberleriyle ilgili Küçükkaya’dan 20 bin TL tazminat talebinde bulundu. Dava Kayseri 2. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülecek. |