S 400 HAVA SAVUNMA SİSTEMİNE AİT ÖNEMLİ SORULAR *** Türkiye-Rusya-NATO arasında elektronik kod krizi yaşanır mı? * Rusya kuracağı radar sistemi ile S-400’lerin elektronik kodlarını Türkiye’ye yani (dolayısıyla NATO’ya) vermiyor.Ama Türkiye kendisine ve NATO’ya ait savaş uçakları ile füzelerin elektronik kodlarını Rusya’ya vermek zorunda kalıyor. * 5 Interesting Facts About S-400 Missile System You Should Know

Orhan UĞUROĞLU
orhan@yenicaggazetesi.com.tr
29 Aralık 2017

Türkiye-Rusya-NATO arasında
elektronik kod krizi yaşanır mı?

Satıcı NATO’nun ezeli ve ebedi rakibi Rusya, alıcı NATO ülkesi Türkiye olunca S-400 hava savunma sistemi için çok önemli sorular ve sorunlar ortaya çıkıyor. En önemli sorun şudur: Rusya kuracağı radar sistemi ile S-400’lerin elektronik kodlarını Türkiye’ye (dolayısıyla NATO’ya) vermiyor. Ama Türkiye, kendisine ve NATO’ya ait elektronik kodları, S-400 hava savunma sistemi savaş uçaklarımız ile füzelerimizi, “düşman” görmesin diye Rusya’ya vermek zorunda.

İkinci önemli sorun ise S-400 hava savunma sisteminin komuta kontrol merkezinin nerede olacağı ve komutanlığını Türk subayların mı Rus subaylarının mı yapacağıdır. Yani sistemi harekete geçirmek için tabiri caiz ise düğmeye kim basacaktır.

NATO’nun Türkiye’ye kurduğu Patriot hava savunma sistemlerinin komuta kontrol merkezi Almanya’nın Ramstein kasabasında bulunan NATO Üssü’ndeydi ve komutanlığını Amerikalı subaylar yapıyordu.

NATO Üssü’nde görevli yaklaşık 25 Türk askerinin 2016 yılı Kasım ayında Almanya’ya iltica başvurusunda bulunduğunu ve FETÖ’cü olmakla suçlandıklarını da hatırlatayım.

Haydi, konumuza dönelim soru-cevap şeklinde S-400’leri inceleyelim.

– Soru: S-400’ler Türkiye’yi kimden koruyacak?

Diyeceksiniz ki, “böyle soru olur mu? Elbette düşmanlarımızın saldırılarından koruyacak.” Haklısınız tabii de düşmanlarımız, yani Türkiye’ye füze saldırısı yapacak ülkeler hangileri? Suriye mi, İran mı, Irak mı İsrail mi Yunanistan mı? Yakın, orta ya da uzak bir tarihte mümkün değildir.

– Soru: S-400’ler Rusya’nın “düşman” gördüğü NATO ülkeleri için elektronik kodlanan savunma sistemlerine sahip değil mi?

Evet, Rusya tüm NATO üyesi ülkelerinin envanterinde bulunan savaş uçakları ile füze saldırılarından korunmak için radarları ile S-400’leri elektronik kodlama sistemi ile donattı.

Kritik soru: Rusya S-400’lerin ve radar sisteminin elektronik kodlarını Türkiye kendi düşmanlarını tanımlasın diye Türkiye’ye verir mi?

Yanıtı önce Rusya merkezli Güvenlik, Savunma ve Hukuk Sorunları Akademisi’nin başkan yardımcısı Viktor Yesin şöyle verdi:

“Hava savunma sistemlerinin iç düzeneğine erişim izni verilmemesi, bu silahların ihraç edildiği durumlarda sıradan bir uygulamadır. Bakım çalışmaları sadece bizim uzmanlarımız tarafından yapılır. Nitekim satın alan taraf, kendi üzerine bu sistemleri üçüncü bir ülkeye satmama ve sistemde değişiklik yapmama yükümlülüğünü almış olur. Onlara bu sistemlerin nasıl üretildiğine ilişkin bir belge de verilmez.”

S-400’lerin üreticisi Rusya savunma sanayi şirketi Rosteh’in Başkanı Sergey Çemezov bu soruya, “… Elektronik kodların hepsini ve iç düzeneğini onlara (Türkiye’ye) vermeyeceğiz. Anlaşmaya göre, teknik onarım ve bakım işlemlerini sadece biz yapacağız. S-400 sistemleri için, bir cismin kimliğini yani hangi ülkeye ait olduğunu belirleyen radarı da Rusya kuracak. Türklerin S-400 sistemlerinin içerisine, bir cismin düşmana mı yoksa sizin ülkenize mi ait olduğunu gösteren bir radar sistemini Rusya kuracak. Türkler, şifreleri ve kontrolü onlara vermemizi istedi. Fakat biz bunu reddettik” diye yanıt verdi.

– Can alıcı en önemli soru: S-400’ler için kurulacak radarın Türkiye’ye ve NATO’ya ait savaş uçakları ile füzeleri “düşman” tanımaması için Türkiye elektronik kodları Rusya’ya vermek zorunda kalmayacak mı?

İşte en önemli sorun da buradadır. Türkiye elbette vermek zorunda ki, satın alınan radar sistemi Türkiye’nin ve NATO’nun savaş uçakları ile füzelerini “düşman” sanmasın ve S-400’ler tarafından da imha edilmesin.

SONUÇ:

Rusya kuracağı radar sistemi ile S-400’lerin elektronik kodlarını Türkiye’ye yani (dolayısıyla NATO’ya) vermiyor.Ama Türkiye kendisine ve NATO’ya ait savaş uçakları ile füzelerin elektronik kodlarını Rusya’ya vermek zorunda kalıyor.

Soğuk Savaş döneminde Varşova Paktı ülkeleri ile NATO ülkelerinin casuslarının peşinde oldukları bu “çok gizli elektronik kodların” Türkiye tarafından Rusya verilecek olması 100 yılın en önemli kararıdır.

S-400’ler için “hayırlı olsun” demeyecek ve iktidar ile muhalefetin konuya yaklaşımlarını bekleyeceğim.

http://www.yenicaggazetesi.com.tr/turkiye-rusya-nato-arasinda-elektronik-kod-krizi-yasanir-mi-45632yy.htm

5 Interesting Facts About S-400
Missile System You Should Know

By admin – October 28, 2016048

The acquisition of S-400 Missile Defense System by India is the talk of the town these days. After signing 36 Rafale aircraft with France, this is India’s second defense deal in less than one month. The S-400 Missile Defense System is Russia’s premier air defense system and is available only with them presently. Though China did sign a deal of same with Russia, it will be long before they acquire the missiles defense system. The S-400 Missile Defense System is the best surface-to-air missile system currently.

Here are 5 things you need to know about the S-400 Triumf Air Defence System :

#1. Introduction

The S-400 is an air defense missile system developed by Russia’s Almaz Central Design Bureau in the 1990s. It is known as the “Triumf” at home and better known as SA-21 “Growler” to NATO. It has been in service with the Russian Armed Forces since 2007. By December 2015, Russia has over 152 launchers deployed in 19 divisions protecting its aerospace from all sorts of threats.

#2. Capability


Source : BBC

The S-400 is a new generation system of medium and long-range air defense, capable of destroying all modern air weaponry, including tactical and strategic airplanes, ballistic missiles and hyper-sonic targets. It can neutralize drones as well as cruise missiles. Russian experts proclaim that the S-400 system can shoot down fifth-generation fighter jets, like America’s most advanced F-35s!

#3. Range

The maximum hitting range of S-400 is a staggering 400 km and the tracking range is 600 km! It is capable of tracking 300 targets and can shoot down around three dozen of them at a time. The next big anti-air defense system – America’s MIM-104 Patriot – has meager range of 35 km. The S-400 covers the huge range with three different types of missiles. These are the extremely long range 40N6, long range 48N6 and medium range 9M96 missile.

#4. Speed

The S-400 can hit targets at a whopping speed of 17,000 km an hour at an altitude of 30 km. This is faster than any aircraft in the world! In contrast, the PAC-3 missiles of MIM-104 Patriot have speed of only 5,040 km an hour. America’s F-35 fighter, dubbed as Missile Killers, is said to jam any missiles launched against it. But with this speed, it will not be easy for the F-35s to shake off S-400.

#5. Radar System

The radar system is more powerful as compared to the other missiles system. It uses two radar systems for simultaneous detection and tracking targets. The radar used for target tracking and fire controlling is 92N6E. While 91N6E can perform multitask like detecting cruise, ballistic and guided missiles UAVs and aircraft in a range of 600 km. The radar is also capable of detecting stealth units and maintaining a target lock until the missiles hit the target.

With such range and speed, S-400 Missile Defense System would be a very formidable deterrent against any incoming threats. According to reports, out of five S-400s, three will be deployed in the west (against Pakistan) and two in the east (against China).

http://www.feedmaza.com/2016/10/28/interesting-facts-about-s-400-missile-system/

This entry was posted in TSK. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *