DEVLETİN MALI DENİZ … *** Tasarruf dediğin sarayın kapısından giremiyor

NURCAN GÖKDEMİR
nurcangokdemir@birgun.net

Tasarruf Saray’a kadar

Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçilmesiyle tarihi rekorlar kırılan Cumhurbaşkanlığı ile Başbakanlık ve TBMM’nin taşıt alımı harcamaları, hükümetin kamuda tasarruf kararının dışında tutuldu. Kamuya alınacak araçlar için belirlenen üst fiyat sınırı Cumhurbaşkanlığı Sarayı, Başbakanlık ve TBMM’yi etkilemeyecek. Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve TBMM, alacağı taşıtların cinsi ve fiyatını belirlemekte serbest olacak.

Dipnotta belirtildi
Hükümetin, her bütçe yılı öncesinde zaman zaman da yıl içinde açıkladığı ancak bir türlü uygulamaya konulamayan kamuda tasarruf niyeti bu yıl da bir kez daha Başbakan Binali Yıldırım tarafından dillendirildi. Başbakan Yıldırım’ın “2018 yılı tasarruf yılı. Kamudan başlayacağız. Yeni araç alımı yok. Kapattık dükkânı” sözlerine diğer kamu kuruluşları uysa bile bu Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve TBMM için geçerli olmayacak. Kamuya alınacak taşıtları gösteren bütçenin T cetveli’nin altına düşülen dipnotta “Cumhurbaşkanı, TBMM ve Başbakanlık tarafından edinilecek taşıtların cinsi ve fiyatı bu Kurumların üst yöneticileri tarafından belirlenir” denildi.

Buna göre Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve TBMM Başkanlığı her biri için bütçede belirlenen şu üst sınırlara bağlı olmaksızın istedikleri cins ve fiyatta araç alımı yapacak:

» Cumhurbaşkanlığı: 14 adet binek oto (166 bin 350), 4 adet minibüs (87 bin 500), 2 adet panelvan tipi oto (76 bin 400), 6 adet otobüs (262 bin 550/598 bin 500), 1 adet kamyon/şasi-kabin ağırlığı 12 ton (145 bin 250), 1 adet kamyon/şasi-kabin ağırlığı 17 ton (176 bin 500), 2 adet güvenlik önlemli binek oto (cinsini ve fiyatını Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği belirleyecek), 8 adet diğer taşıtlar (cinsini ve fiyatını Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği belirleyecek)

» Başbakanlık: 4 adet binek otomobil (166 bin 350), 1 adet arazi tipi binek otomobil (96 bin 750), 1 adet minibüs (87 bin 500), 1 adet güvenlik önlemli binek otomobil (Cinsi ve fiyatı yok)

» TBMM: 2 adet minibüs (87 bin 500), 1 adet pick-up (98 bin 600), 6 adet panelvan (76 bin 400), 1 adet otobüs (598 bin 250)

Niyet baştan belli
Tasarıda taşıt alımında belirlenen istisnalar dikkati çekiyor. Azami satın alma bedellerinde değişiklik yapmaya, bu bedelleri belirli makam ve hizmetler için farklı miktarlarda tespit etmeye, cinslerini değiştirmeye Maliye Bakanı yetkili kılındı. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün alacağı zırhlı araçlar da istisna kapsamına alındı. 2017’de 5 bin 881 aracın alındığı kamuya bu yıl için tanınan 4 bin 500 yeni araç alımı yetkisi istenirse hem cins, hem fiyat hem de sayı olarak rahatlıkla değiştirilebilecek.

This entry was posted in FAŞİZM, YOLSUZLUKLAR, YOZLAŞMA - AHLAKSIZLIK. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *