AKP DÖNEMİNDE ATATÜRK’ün MİRASI PARSEL PARSEL YAĞMALANDI * AOÇ için Sayıştay’ı neden umursamadınız? * Ankara Mimarlar Odası Başkanı Candan: Bu satış Atatürk’e karşı yapılmış ihanettir

Çiğdem Toker
27 Ağustos 2017 Pazar

AOÇ için Sayıştay’ı neden umursamadınız?

AOÇ (Atatürk Orman Çiftliği) alanı, yıllardır mütecaviz bir talan altında. Atatürk’ün, 80 yıl önce Hazine’ye halka hizmet koşuluyla bağışladığı AOÇ, iktidar iktidar, taksit taksit, parsel parsel, dolana dolana darmadağın edildi.

Sözcü’nün gündeme taşıdığı Balgat’taki arazinin ABD Büyükelçiliği’ne satışı, bir hukuk cinayeti.

Üzerinden dört yıl geçmiş bu satıştaki “hülle”, muvazaa, yasayı dolanma ve müteahhitlik firma ödemelerinin girdiği karmaşık bir tablo var ortada. Şimdi; olayın peşine düştü, Gazi Üniversitesi ve TOKİ yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulundu diye Mimarlar Odası hedefe konuluyor. Belki unutulmuştur. AKP’li bakanlara, yetkililere bir hatırlatma yapalım.

Bu ülkede TBMM adına devletin bütün kurumlarını denetleyen, daha açık bir anlatımla halkın vergilerinin nasıl harcandığının hesabını anayasal olarak soran bir kurum var.

Adı Sayıştay.

İcraatınızı eleştiren herkesi hedef tahtasına koyup “algı operasyonu” ezberiyle mahkûm etmeden önce, hepimizin adına denetim yapan Sayıştay raporlarına neden kulak vermediğinizi açıklamalısınız. 2011 tarihli AOÇ raporunun 42 ve 43. sayfalarına mesela. Modern tıp eğitiminin gerçekleşmesi için Gazi Üniversitesi’ne 1983 yılında devredilmiş bu devasa (396 bin 312 metrekare) AOÇ arazisinin, TOKİ’ye hukuksuz satıldığını, bu satışta Kuzu İnşaat’ın ödemesinin ne anlama geldiğini, TOKİ’den geri alma işlemlerinin başlatılması gerektiğini taa yedi yıl önce (Çünkü 2010’da da yapılmış bu tespit) raporlayan Sayıştay’ın uyarılarını neden ciddiye almadığınızı bir açıklarsanız çok makbule geçer.

O arazinin ABD mülkiyetine geçmesinin nasıl hukuki, nasıl yasaya uygun olduğunu da açıklarsanız memnun oluruz.

Ortada AOÇ kuruluş yasasının 9. maddesi dururken (devlet malı) TOKİ ile ABD Büyükelçiliği arasında imzalanan gayrimenkul satış protokolünün nasıl imzalandığını yani.

Atatürk’ün vasiyeti adına soruyoruz.

Hazine’ye devretme koşulu olan halka hizmette bahsi geçen halk adına.

(DHA) 22 Ağustos 2017 Salı

Ankara Mimarlar Odası Başkanı Candan:
Bu satış Atatürk’e karşı yapılmış ihanettir

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Atatürk Orman Çiftliği’ne ait olduğu öne sürülen arazide geçtiğimiz günlerde ABD Büyükelçiliği binası inşaatının başlamasına tepki göstererek, “Bu satış Türkiye’ye ve onun kurucusu olan Mustafa Kemal Atatürk’e karşı yapılmış vefasızlık ve ihanettir” dedi.

Çankaya ilçesindeki Çukurambar Mahallesi’nde bulunan ve Atatürk Orman Çiftliği’ne (AOÇ) ait olduğu öne sürülen arazide geçtiğimiz günlerde ABD Büyükelçiliği binasının inşaatı başladı. Demokratik Kitle Örgütü üyesi yaklaşık 50 kişi, inşaatın önünde toplanarak bu duruma tepki gösterdi. ‘ABD elini AOÇ’den çek’ sloganları atan grup adına basın bildirisini okuyan Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan, şunları söyledi:

“Bu satış Türkiye’ye ve onun kurucusu olan Mustafa Kemal Atatürk’e karşı yapılmış vefasızlık ve ihanettir. Bizler, bu ülkede cumhuriyeti özgürlük, demokrasi ve laiklik mücadelesi ile taçlandırmak için mücadele edenler olarak ülkemizin ve Atatürk Orman Çiftliği arazisinin hile ve hülle yoluyla ABD’ye satışını kabul etmiyoruz.Bugün buradaki varlığımız bu satışa karşı isyanımızın başlangıcıdır. Bu isyan büyüyecektir. Yaşam alanlarımızı daraltan, en değerli varlıklarımızı talan eden AK Parti hükümetine ve ABD Büyükelçiliği’ne Atatürk Orman Çiftliği topraklarından ellerini çekmelerini bir kez daha ifade ederken, hukuksal ve anayasanın bize verdiği her türlü meşru mücadeleyi örgütleyeceğimizi belirterek tüm vatandaşlarımızı mücadeleye destek olmaya çağırıyoruz.”

Şube Başkanı Candan ayrıca 24 Ağustos’ta Ankara Adliyesi’ne giderek, “Atatürk Orman Çiftliği topraklarının ABD’ye satışıyla” ilgili Gazi Üniversitesi, TOKİ ve diğer yetkililerle ilgili suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi. Basın açıklamasında çevik kuvvet ekipleri de görev alırken, grup açıklamanın ardından olaysız bir şekilde dağıldı.

http://www.cumhuriyet.com.tr/koseyazisi/812177/AOC_icin_Sayistay_i_neden_umursamadiniz_.html
This entry was posted in ATATURK, YOLSUZLUKLAR, YOZLAŞMA - AHLAKSIZLIK. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *