HAYATIN İÇİNDEN kahve molası *** AŞK (Sevi) Üzerine!..

AŞK (Sevi) Üzerine!..

TDK Sözlüğü, aşk veya sevi kelimesine şöyle bir açıklama getiriyor; “ aşırı sevgi ve bağlılık duygusu”.

Gerçi aşk üzerine yazılmış nice şarkı ve maniler, aynı konuyu düşünseler bile değişik imgeler ve yorumlarla içimizde aynı duyguları uyandırabiliyorlar. Hemen her ülkenin müzik kültüründe de aşk (sevi) özel bir yer tutmuştur.

Peki, aşk kavramı sadece yetişkinler için mi bir anlam ifade eder diyebilir miyiz?

Bu sorunun yanıtını şimdi sunacağım yazının içeriğinde bulacaksınız. Eğitimci ve yazar Leo Buscaglia, bu soruyu çocuklara sormuş, hem de 4 ile 8 yaş arasındakilere. Bu incelemeyi yaparken esas amacının ‘en sevecen’ çocuğu bulmak olduğunu söylüyorsa da, aldığı ilginç yanıtlar onu da şaşırtmış olsa gerektir.

( Bu yazıyı Bütün Dünya Dergisi içeriğinde Sayın Aylin Yengin’in kaleminden okudum. Sizin için de ilginç olacağını düşünerek bazı ekler ve küçük değişimlerle sunuyorum ).

Araştırmacı Leo Buscaglia, küçük çocukların aşk (sevi) konusundaki yorum ve yanıtlarının özel bir derinlik içerdiğini ve sevi üzerinde şefkatli yaklaşımlar sergilediğini ekliyor sözlerine. İşte araştırma grubuna katılan çocukların aşk üzerine yorum ve cevapları;

Rebecca, 8 yaşında; “Büyükannem romatizma olduğunda, eğilerek ayak tırnaklarını boyaması çok zor oluyordu. Bu yüzden dedem onun tırnaklarını boyamaya başladı. Hatta kendisi de romatizma olduktan sonra da bunu yapmaya devam etti. Aşk budur işte!”

Billy, 4 yaşında; “Birisi seni sevdiğinde ismini bile farklı şekilde söyler. Bu şekilde isminin onun ağzında güvende olduğunu duyabilirsin!”

Chrissy, 6 yaşında; “Aşk, birisi ile yemeğe gittiğinizde ve karşınızdaki sizden hiçbir şey istemeden ona bütün kızarmış patateslerinizi vermektir!”

Teri, 4 yaşında; “ Aşk, seni yorgunken bile gülümsetebilir!”

Emily, 8 yaşında;Aşk, sürekli öpüşmektir. Ve öpüşmekten sıkıldığınızda bile onunla birlikte olmak ve konuşmak istersiniz. Tıpkı, annem ile babamın yaptıkları gibi yani. Öpüştüklerinde de çok çirkin görünüyorlar!”

Danny, 7 yaşında; “ Aşk, annem babama kahve pişirdiğinde ucundan bir yudum içmesidir. Sadece lezzetli olduğundan emin olmak için!”

Noelle, 7 yaşında; Aşk, bir çocuğa gömleğinin ne kadar güzel olduğunu söylediğinizde, onu her gün giymeye başlamasıdır!”

Chris, 7 yaşında;Aşk, babam terli olduğunda ve kötü koktuğunda bile annemin onu halen Robert Redford’dan daha yakışıklı bulmasıdır!”

Mary Ann, 4 yaşında; “ Aşk, köpeğinizin yüzünüzü sevgi ile yalamasıdır, hatta onu tüm gün evde yalnız başına bıraktığınızda bile!”

Jessica, 8 yaşında; Gerçekten öyle hissetmiyorsan kimseye ‘Seni seviyorum’ dememen gerekir. Ama öyle hissediyorsan, sürekli öyle demelisin. Çünkü insan unutabilir!”

***
Şimdi gelin, aşk adına bu kez yetişkinlerin kulaklarında olan ve sözlerini Sayın Birsen Tezer’in yazdığı bir fantezi şarkımızla yazıyı tamamlayalım. Güfteyi okurken, besteyi sizler içinizden seslendirebilirsiniz tabii!

“Aşk bu değil
Yapma güzel
Sen insanı güldürürsün, sen
İnsanı güldürürsün

Sevişirken güzel güzel
Sen insanı öldürürsün, sen
İnsanı güldürürsün

Aşk bu değil
Yapma güzel
Sen insanı öldürürsün, sen
İnsanı güldürürsün”

Erdal Akalın (02.03.2017)

This entry was posted in EDEBİYAT - ANI - ÖYKÜ - ŞİİR, HAYATIN İÇİNDEN. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *