DOĞA ÇEVRE EKOLOJİ *** ÇEVRE FELAKETİ YAŞIYORUZ (31) * Güzel ülkemizde ve dünyamızda; küresel sermaye ve AB-D emperyalizminin çıkarları yüzünden, oluşan çevre kirlilikleri nedeniyle sağlıklı ve mutlu yaşamımız giderek tehlikeye düşmektedir. Bizden sonraki nesillere de daha riskli ve kirli bir dünya bırakmamız söz konusu.

Prof.Dr.Mehmet Ali KÖRPINAR
6.03.2017

ÇEVRE FELAKETİ YAŞIYORUZ (31) !!!

Ergene, Zehir akıtmaya devam ediyor (13.12.2016-Milliyet)

Değerli arkadaşlar,
Güzel ülkemizde ve dünyamızda; küresel sermaye ve AB-D emperyalizminin çıkarları yüzünden, oluşan çevre kirlilikleri nedeniyle sağlıklı ve mutlu yaşamımız giderek tehlikeye düşmektedir. Bizden sonraki nesillere de daha riskli ve kirli bir dünya bırakmamız söz konusu.

Pek çok gelişmiş ülkede toplum, yaşanan çevre felaketlerine karşı hem siyasal hem de sivil toplumsal örgütleri ile gereken tepkilerini çok güzel ortaya koymaktadır. Ne yazık ki güzel ülkemizde siyasi yaşam, kısırlaştı ve sadece dinsel siyasete veya etnik kimliğe dayalı hale geldi. Çağdaş demokrasilerde olduğu gibi ülkemizde yaşanan çevre kirliliğine ve halk sağlığına karşı duyarlı bir siyaset ve siyasi güç söz konusu değil.

Oysa dünyamızda ve güzel ülkemizde her yıl tekrarlanan ve yıllardır devam eden çevre sorunlarımızı dile getirmemiz ve hep birlikte çözümler aramamız gerekir. Örneğin,

TRAKYANIN SUYU, ÖLÜM SUYU HALİNE GELDİ. Yapılan ölçümlerde, ağır metaller Ergene’yi zehir deresi haline getirmiş. Kuyu ve sualtı kaynaklar da Ergene ve sanayi tesislerinin atıkları nedeniyle kirlenmektedir. (13.12.2016-Milliyet)

SU KUYULARI ARSENİKLİ ÇIKTI. Elazığ’ın, Yurbaşı beldesinde ünivesitede tez çalışması için alınan su örnekleri arsenikli çıkınca kuyuların hepsinin kapatılması gündeme geldi. (11.11.2016-Milliyet)

TÜRKİYENİN ÇÖP KARNESİ ZAYIF. 60 belediye ve 30 katı atık birliğinde yapılan “Türkiye Çöpünü Dönüştürüyor!” araştırmasına göre dönüşüme gönderilen atıkların, toplanan tüm katı atıklara oranı %20 yi geçmiyor… (10.12.2016-Milliyet).

KAZ DAĞLARINDA ÇIKAN YANGINI, SİYANÜRLÜ SUYLA SÖNDÜRMÜŞLER. Balıkesirin, Edremit ilçesi Kaz dağları talim alanı mevkiinde geçen 8 Ağustos’ta yangın çıkmış. Çıkan yangını söndürmek için de bir madenin siyanürlü suyu kullanılmış (15.11.2016-Sözcü).

TUZLA’DA KİRLİLİK TEHLİKESİ. Bodrum’da başta flamingolar olmak üzere pelikan, balıkçıl, su tavuğu, karabatak gibi kuş ve farklı balık türlerinin yaşadığı Tuzla, Sulak Alanında kaçak avcılık ve kirlilik tehlikesi başgösterdi (20.11.2016-Cumhuriyet).

NEW YORKTA PLASTİK POŞETE VERGİ GELDİ. Mağaza ve dükkan çalışanları bugünden itibaren müşterilerine verdikleri her bir poşet başına 5 sent ücret alacak (1.2.2017- Milliyet).

25 YILDA KAYBETTİK: Hollanda kadar tarım arazisi gitti. Türkiye’nin 1990-2015 arası kaybedilen tarım alanlarının 3 milyon 907 bin hektar olduğunu belirten Türkiye Ziraatçılar Derneği, bu alanın Hollanda’dan büyük olduğunu vurguladı (1.12.2016- Milliyet).

HAVA KURŞUN GİBİ AĞIR. Çevre ve Şehircilik Bakanlığına ait Hava Kalitesi İzleme İstasyonları’nın ölçümlerine göre, Erzurum’da zararlı partikül oranı AB ülkeleri ortalamasının 10 katı olmuş. (30.10.2016-Cumhuriyet).

OKSİJEN YERİNE ZEHİR SOLUYORLAR. Trakya Üniversitesi’nde yapılan araştırma, Trakya’daki hava kirliliğinin geldiği boyutu bir kez daha ortaya koydu. Yılın büyük bölümünde sınır aşılırken, en kirli hava Keşan’da bulundu. Keşan neredeyse her gün kirli (8.1.2017- Milliyet).

KEŞAN’IN HAVASI MUSUL’DAN KÖTÜ. Çevre Mühendisleri Odasının 2016 hava kirliliği raporunda çarpıcı tespitlere yer verildi. Birçok kentin zehir soluduğu belirtilen raporunda, Keşan’daki havanın DAEŞ bombardımanına maruz kalan Musul’un havasından daha kirli olduğu vurgulandı (4.2.2017-Cumhuriyet).

SIHHİYE HASTA EDER. Çevre Mühendisleri odasının hava kirliliği raporu tehlikenin boyutunu gözler önüne serdi. Ankara’nın hastaneler bölgesi, sınır değerleri tam 245 gün aştı (6.2.2017-Cumhuriyet).

SİS MÜLTECİLERİ: Çin’de hava kirliliği yüzünden göç başladı, zehir 32 kat fazla. Çin’in Kuzey bölgelerinde yaklaşık yarım milyar insan toksik hava tabakasının altında nefes almaya çalışıyor (22.12.2016-Cumhuriyet).

50 BİN HAYAT KURTULABİLİR. Harvard Üniversitesi: Hava kirliliği, Güneydoğu Asyada gizli katil. Yapılan araştırmada Güneydoğu ve Doğu Asyada proje aşamasındaki kömürlü termik santralların hayata geçirilmesi durumunda hava kirliliği nedeniyle 2030 da, yılda 50 bin kişinin yaşamını yitireceğini ortaya koydu (17.01.2017-Cumhuriyet)
.
MADRİD’DE KİRLİLİĞE KARŞI TEK-ÇİFT PLAKA ÖNLEMİ: Madrid dışında Paris ve Saraybosna’da da tek çift plaka uygulanmasına geçilmişti.İspanya’nın başkenti Madrid’de havadaki kirlilik oranı, Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenen limitlerin üzerine çıktı. Valilik kirliliği önlemek için dünden itibaren tek-çift plaka uygulamasına geçti. (30.12.2016-Sözcü).

ÇEŞME SİMSİYAH. İzmir’in Çeşme ilçesinde kayalıklara oturan “Lady Tuna” adlı gemiden sızan yakıt Paşa Limanı ve Ilıca Yıldız Burnu kayılarına vurarak denizde kalın bir tabaka oluşturdu. (23.12.2016-Cumhuriyet).

İZMİT KÖRFEZ’İNDE YAKIT SIZINTISI FELAKETİ: Kuşların petrolle savaşı. Kocaeli’nin Dilovası ilçesinde bulunan bir limandan sızan yakıt denizde kirliliğe yol açtı. Denizde yaşanan kirlilik nedeniyle körfez bölgesinde denizdeki kuşlar petrole bulandı. (15.1.2017-Milliyet)

Değerli arkadaşlar,

Yukarıda sıralamaya çalıştığım, dünyada ve ülkemizdeki çevre felaketlerine karşı halkımızın, sizlerin, STK’ların, tüm yöneticilerimiz ve danışmanlarının umarım dikkatini çekebilirim ve de gereken önlemleri de zamanında ve hep birlikte alırız.

Özellikle çevre kirliliği için alınması gereken önlemler ne kadar gecikirse, olası çözümlerinde o kadar zorlaştığı sonucunu, bilgilerinize sunmak isterim. Aksi halde dünyamızı ve onun en güzel ülkesinin doğal yaşam olanaklarını göz göre göre kaybedeceğiz.

Sevgi ve saygılarımla

NOT:

Güzel ülkemiz, AB-D emperyalizminin organize ettiği projeler nedeniyle iç ve dış güvenlik açısından oldukça kötü günler yaşıyor. Her gün saygıdeğer canlarımızı kaybediyoruz. Bu terör kaosunun devam etmesi halinde, ekonomik sıkıntılarımız da artacaktır. Yıllardır uyguladıkları emperyalist projeler ile bizleri, birbirimize düşman edenler ise zil çalıp oynuyor. Bu tuzaktan en kısa sürede çıkmayı umut ediyorum.

Saygın Körpınar hocamın ÇEVRE KİRLİLİĞİNE dikkat çektiği bu önemli yazısına aşağıda bulunan bir haberi ekleyerek sunuyorum

Yurt Gazetesi
15-02-2017

Avrupa’nın hava kirliliği en yüksek 10 şehrinden 8’i Türkiye’de!

Gelir fırsatlarının kırsal alanlardan şehre yerleşmesi ve hızlı sanayileşme yüzünden milyarlarca insan sağlığa zararlı kirli hava koşullarında yaşıyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün ölçümlerine göre, şehirlerde yaşayanların yüzde 80’i tehlikeli sınırların üstündeki koşullarda yaşamını sürdürüyor.

Yeşilist’te yer alan habere göre, dünyanın bir çok bölgesi bu kirli havadan etkilenmiş olsa da, düşük gelirli nüfus diğer kısımlara göre bu koşullardan daha çok etkileniyor. İçinde daha çok düşük ve orta gelirli nüfusların bulunduğu şehirlerin yüzde 98’i gerekli sağlık koşularını sağlayamıyor. Yüksek gelirli şehirlerde ise bu rakam yüzde 56 civarında.
Dünya Sağlık Örgütü’nün açıkladığı yeni rapor, 103 ülkede 3000’den fazla şehirde ince partikül maddeleri 2.5 (PM 2.5) ölçümlerini açıklıyor. PM 2.5, havada bulunan ve en fazla 2,5 mikron büyüklüğündeki maddeleri kapsamakta. Bu maddeler özellikle kamyon, otobüs, inşaat makineleri egzozlarından, odun, kömür gibi fosil yakıtlardan ve orman yangınlarından kaynaklanıyor.

Bu ince maddeler havada bulunan gaz ve damlacıklar ile kimyasal etkileşime girerek, kilometrelerce alanları etkilemekte. PM 2.5, Dünya Sağlık Örgütü’nün sınır olarak gördüğü bir metreküpte 10 mikrogram (10µg/m³) miktarını geçtiği zaman ciddi sağlık sorunları ortaya çıkarıyor. Bu maddelerin büyüklüğü solunum yollarından geçecek ve direkt akciğerleri etkileyecek kadar küçük.

PM 2.5 ile kısa dönemli etkileri, göz, burun, boğaz ve akciğer tahrişlerine ve böylelikle öksürüklere ve nefesin kesilmesine yol açıyor. Bu durum astım ve kalp rahatsızlıkları gibi durumları daha da kötüleştiriyor. Pm 2.5’in uzun dönemli etkileri ise kronik bronşit, düşük akciğer kapasitesi, kalp rahatsızlıkları ve akciğer kanseri gibi ölümcül hastalıklara yol açıyor. Solunum yolları hastaları, çocuklar ve yaşlılar PM 2.5’ten daha fazla etkilenmekte.

Avrupa’daki şehirler baz alındığı zaman ilk 10’da Türkiye’den 8 şehir var. Sırası ile Batman, Hakkari, Gaziantep, Siirt, Afyon, Karaman, Iğdır ve Isparta Avrupa’nın ve Türkiye’nin havası en kirli şehirleri konumunda.

Dünya Sağlık Örgütü’nün hazırladığı bir başka listede de yine Türkiye başı çekiyor. Avrupa’da öne çıkan büyük şehirlerde İstanbul 33µg/m³ ile birinci sırada. İstanbul’u Varşova, Budapeşt, Bükreş ve Prag gibi şehirler takip ediyor.

Geçtiğimiz günlerde Türk Tabipleri Birliği, Türk Toraks Derneği ve Halk Sağlığı Uzmanları Derneği, Türkiye’de 33 bin 300 kişi hava kirliliğine bağlı nedenlerden hayatını kaybettiğini; hava kirliliğine bağlı nedenlerden hayatını kaybedenlerin, trafik kazalarından dolay hayatını kaybedenlerden 11 kat daha fazla olduğuna dikkat çekmişti.
Gelecek dönemlerde Türkiye’de 20 olan kömürlü termik santral sayısının 80’e çıkartılması planlanıyor. Uzmanlar, yeni santrallerin hayata geçmesiyle bölgedeki hava kirliliğinde yıllık ortalama düzeylerin yüzde 50-yüzde 150 oranlarında artacağını ve çok daha fazla sağlık sorununa yol açacağını belirtiyor.

http://www.yurtgazetesi.com.tr/avrupa-nin-hava-kirliligi-en-yuksek-10-sehrinden-8-i-turkiye-de/22956/

This entry was posted in DOĞA - ÇEVRE, Doga - Cevre - Ekoloji - Tarim. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *