YABANCI BASIN New York Times *** ‘Erdoğan bir çizgiyi daha aştı’ *** Saygı duyulan bir lider olmaktan çok uzakta

cumhuriyet.com.tr
06 Ocak 2016 Çarşamba

‘Erdoğan bir çizgiyi daha aştı’

New York Times, “Erdoğan’ın bir çizgiyi daha aştığını söyleyerek,
saygı duyulan bir lider olmaktan çok uzakta” diye yazdı.

ABD’nin etkili gazetelerinden New York Times, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ‘Hitler Almanyası‘nı örnek göstermeseni eleştirdiği ‘Erdoğan, bir çizgiyi daha aştı’ başlıklı başyazısında Erdoğan’ın Kürtleri ezmek istediğini yazdı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, üniter sistemli başkanlığın dünyada birçok örneği olduğunu söylerken “Hitler Almanyası’na baktığımızda da bunu görürsünüz” demiş, bu açıklamaları dünya basınında geniş yer bulmuştu. Cumhurbaşkanlığı ise Erdoğan’ın sözlerinin çarpıtıldığını savunmuştu.

New York Times bugünkü başyazısında, “Bu şoke edici sözler bir dünya liderinden geldi. Hem de demokrasi diye geçinen NATO üyesi bir ülkenin liderinden. Dünyadan kınama yağınca ise Erdoğan’ın ofisi lafı çevirip, sözlerin ‘medya tarafından çarpıtıldığını‘ ileri sürdü. Ancak Erdoğan’ın zaten insan hakları, hukukun üstünlüğü, siyasi özgürlükler ve basın özgürlüğünü çiğnemeye hevesli bir otoriter lider olarak rahatsız edici bir geçmişi var” ifadesini kullandı.

‘ABD ve Avrupa utanmazca sessiz kaldı’

Erdoğan’ın başbakan olduğundan bu yana medya, sendikalar ve diğer muhalif kesimlere karşı gücünü kullanarak ‘göz açtırmadığı‘ belirtilen yazıda, “Muhafazakar ve milliyetçi AKP’nin kasımdaki kritik seçimi kazanmasının ardından nasıl davranacağına dair artan korkular şimdi yanıt buldu. Erdoğan, seçimden önce PKK’nin iki yıllık ateşkesi pervasızca bozma kararını kullanarak savaşını sürdürdü. Erdoğan daha sonra da parlamentoya girmek için barajı geçen HDP’nin peşine düştü. Ordu, güneydoğudaki Kürt kentlerini acımasızca topa tutarken Türkiye’nin müttefiki ABD ve Avrupa utanmazca duruma sessiz kaldı. İlçelerin de hedef olduğu bombardımanlar sonucu 2015’in başından bu yana 3 bin 100 Kürt militan ve sayısı bilinmeyen sivil öldürüldü” denildi.

Kürtleri ezmek istiyor

ABD ve Avrupa’nın da Türkiye gibi PKK’yi bir ‘terör örgütü‘ olarak gördüğü, ancak çatışmalar başlamadan önce Erdoğan’ın PKK lideri Abdullah Öcalan’la çözüm süreci yürüttüğü hatırlatılan yazı şöyle devam etti:

“Ancak son olarak Erdoğan’ın başbakanı Ahmet Davutoğlu da HDP’yi örgütün bir uzantısı olarak gördüğünü ve ‘ciddi ve samimi‘ olana kadar liderleriyle görüşmeyeceğini açıkladı – ne anlama geliyorsa artık. Eğer Erdoğan sürdürülebilir bir barış isteseydi HDP’yle konuşurdu. Ancak Erdoğan bunu yerine Kürtleri hem siyasi arenada hem de Demirtaş’ın Kürtler için öz yönetim talebini ihanetle suçlayarak savaş alanında ezmek istiyor.”

Türkiye’deki Kürtlerin çoğu barış içinde yaşamak istiyor

Gazetenin başyazısında Erdoğan’la birlikte PKK de eleştirilirken, “PKK’nın bazı unsurları ‘terörist’ olarak nitelendiriliyor ve kesinlikle öyle sayılması gerekiyor. Suriye’deki savaştan etkilenen gençlik yapılanmasıyla birlikte örgüt, özerklik ilanları yaparken özyönetim için mücadele etmeye başladı. Erdoğan şüphesiz ki Kürtlerin Irak ve Suriye’de olduğu gibi toprak elde etmesinden korkuyor. Ancak Türkiye’deki Kürtlerin çoğu barış içinde yaşamak istiyor. Kendi kendini yönetme arzularının derecesi müzakere masasında tartışılabilecek seviyede” ifadeleri kullanıldı.

Erdoğan saygı duyulan bir lider olmaktan çok uzakta

Erdoğan’ın savaşa son vermek ve Kürtleri Türkiye siyasetine tamamıyla dahil etmek yerine zıt yönde ilerlediği savunulan yazıda, “Erdoğan daha büyük bir otonominin sadece şiddet yoluyla elde edilebileceği sonucuyla daha fazla insanı radikalleştiriyor. Bu arada IŞİD’e karşı yürütülen büyük savaşı görmezden gelen Erdoğan, bölgedeki gerilimi beslemeye devam ediyor. Erdoğan, çoğunluğu Müslüman olan demokratik bir ülkenin saygı duyulan lideri ve bölgedeki güvenilir bir partner olarak sayıldığı günlerden çok uzakta” denildi.

http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/dunya/459407/_Erdogan_bir_cizgiyi_daha_asti_.html

This entry was posted in DÜNYA ÜLKELERİ, FAŞİZM, YABANCI BASIN. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *