Ümmetlikten çıkıp millet olamadık! * Eh, ne yapalım? Muhterem halkımız AKP’ye oy vererek Türkiye’ye böyle tuhaf bir sistemi yakıştırdı! Kulluktan kurtulup bir türlü vatandaş olamadık!

Sözcü
Rahmi Turan
Aralık 28, 2015

Ümmetlikten çıkıp millet olamadık!

Bayat yemek ısıtıldı, şimdi yine “Başkanlık Sistemi” tartışılıyor.Aslında, Türkiye’de (sistem değişmese bile) “fiili başkanlık” zaten var. Buna yasal bir kılıf geçirilmek isteniyor!

AKP’nin 317 milletvekili bulunuyor. Bu sayı ile Anayasa’yı Meclis’te değiştirip Başkanlık Sistemi’ni referandumsuz getirmesi mümkün değil. Ne yapacak?

367’yi bulması için CHP veya HDP ile uzlaşması lâzım.MHP’nin sayısı yetmiyor! Bu defa Devlet Bahçeli’nin iktidara pek faydası olmayacak.
***
AKP’nin düşündüğü Meksika tipi Başkanlık Sistemi’ne “Evet” diyecek tek parti HDP görünüyor. Pazarlık için AKP’nin kullanabileceği güçlü bir koz var:

“Başkanlığı verin, Apo’yu alın” denilebilir! HDP’nin, Öcalan’ı hapisten kurtarmak için AKP’yi desteklemesi mümkün.Öcalan önce “Villa Tipi ev hapsi”ne çıkarılacak, kamuoyu buna alıştırıldıktan sonra da tamamen serbest bırakılacak.AKP “Halkımız yüzde 49.5 oyla bize her türlü yetkiyi verdi… Bu yetkiye dayanarak Apo’yu affedebiliriz!” görüşünde…Peki şehitler, şehit aileleri ne olacak? Buna önem veren yok!

Başbakan Davutoğlu kendisini saf dışı bırakacak olan Başkanlık Sistemi’ni kabulleniyor! AKP, Amerika tipi Başkanlık ya da Fransa modeli Yarı Başkanlık istemiyor. O sistemlerde başkanlar çok sıkı denetlendiği için AKP’nin işine gelmiyor.“Türk Tipi Başkanlık Sistemi”nde ise böyle bir sorun yok.

Nedir Türk Tipi Başkanlık Sistemi?
Meksika modeli Başkanlık Sistemi’nin kopyası! Eğer kabul edilirse, bu sisteme göre ülkede “TEK ADAM”ın borusu ötecek ve o, aklına esen her şeyi yapabilecek.

* Başkan, bakanları, anayasa Mahkemesi üyelerini, başsavcıyı, kuvvet komutanlarını, emniyet genel müdürünü, büyükelçileri dilediği gibi tayin edecek.

* Savaşa, barışa, her şeye başkan karar verecek. Uluslararası anlaşmalar yapma yetkisi de onda olacak.

* Meclis’in çıkardığı yasları canı isterse çöp kutusuna atabilecek.

* Ülkede onun rızası olmadan kimse nefes alamayacak! Dahası var…

* Başkan, kendisinden sonra gelecek adayı da seçme hakkına sahip. Başkanlığı (yakınları dahil) dilediği kişiye bırakabiliyor.Bir fark var. Meksika’da Başkanlık 6 yıl süreyle sadece bir dönem yapılıyor. Bizdeki ise 5 yıl, iki dönem olacak.

AKP’liler Amerika’daki Başkanlık Sistemi’ni neden istemiyor? Amerika’da yasama organları çok güçlü ve başkan sıkı denetleniyor. Kongre’nin onayı olmadan hiçbir şey yapamıyor. Oysa Meksika modeli sistemde denetimin adı var, kendi yok!

Eh, ne yapalım? Muhterem halkımız AKP’ye oy vererek Türkiye’ye böyle tuhaf bir sistemi yakıştırdı! Kulluktan kurtulup bir türlü vatandaş olamadık!

Ümmetlikten çıkıp millet de olamadık!

http://www.sozcu.com.tr/2015/yazarlar/rahmi-turan/ummetlikten-cikip-millet-olamadik-1020100/

This entry was posted in Politika ve Gundem. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *