ORTADOĞU KAYNIYOR * Yanlış hamlelerle Türkiye kaybediyor * İran’dan Erdoğan’a: Herkes haddini bilmeli

cumhuriyet.com.tr
06 Aralık 2015 Pazar

İran’dan Erdoğan’a: Herkes haddini bilmeli

Başdanışman, Türk-Rus krizi için “Bölgede tansiyonun yükselmesi kimsenin çıkarına değil. Taraf tutmadan iki ülke arasındaki gerilimi azaltmak İran olarak bizim görevimiz” mesajını verdi.

Türkiye’nin 24 Kasım’da Suriye’de Rus savaş uçağı düşürmesi sonrası yaşanan gelişmeler Rusya’nın ardından Irak ve İran’la da ilişkilerin krize girmesine yol açtı.

Rusya’nın IŞİD’in petrol kaçakçılığında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve ailesinin rol oynadığına ilişkin suçlamasına İran’ın da destek vermesiyle çıkan gerilim tırmanıyor. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’yi arayıp “İran olarak bedelini ağır ödersiniz” dediğini ileri süren ve ardından ailesiyle ilgili haberlerin İran sitelerinden kaldırıldığını söyleyen Erdoğan’ı önce Tahran yalanladı, ardından İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney uyardı: “Haddini bil.”

Erdoğan’ın Ruhani’yi arayarak Ankara’nın IŞİD’den petrol aldığı suçlamalarına karşı İran’ı uyardığına dair sarf ettiği sözlere Hamaney’in başdanışmanı Ali Ekber Velayeti sert tepki gösterdi. Devlet televizyonunda katıldığı bir programda konuşan Velayeti, Erdoğan’ın İran’la ilgili sözlerini şöyle değerlendirdi: “Herkes kendi haddini ve çapını bilmeli. Komşu ülke yetkililerini, düşüncelerini bildirirken ve tutum sergilerken, geleceğe yönelik, akıllıca ifadeler kullanmaya çağırıyoruz.”

Arabuluculuk görevimiz

“İran, bölgede ve uluslararası arenada geçmişi bin yıllara dayalı güçlü bir ülke. Bölgedeki gerilimi tırmandırmaktan başka sonucu olmayacak bu ifadelerle tutumunu değiştirmez.

İran bu tip sözlerle adaletli gördüğü taleplerinden vazgeçseydi, bugün bu konumlarda olamazdı” diye konuşan Velayeti, Suriye’de siyasi çözüm sürecinin kilitlendiği Devlet Başkanı Beşşar Esad’ın geleceği konusunda şu uyarıyı yaptı: “Esad İran’ın kırmızı çizgisidir çünkü Suriye halkının seçtiği devlet başkanıdır. Suriye’nin kaderine kendi halkı karar verir, dışardan hiç kimse Suriye halkı adına seçim yapamaz.”

Bilgiç: Hayretle karşıladık

Ankara ise söz düellosuna girdiği Tahran’ı ahlaksızlıkla suçladı. Dışişleri sözcüsü Tanju Bilgiç, İran Dışişleri [Haber görseli]sözcülüğünün Türkiye’nin bölgesel politikalarıyla ilgili açıklamaları, bazı İran haber ajansları ile İranlı yetkililerin, Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın beyanatıyla ilgili kullandıkları ifadelerin “Hayretle karşılandığını” söyledi.

“Erdoğan’ın Ruhani’yle zamanında yaptığı telefon görüşmesinde dile getirdiği hususların, sadece kayıtlarda olmadığını, İran makamları tarafından da bilindiğini” aktaran Bilgiç “Görüşmeyi yapılmamış saymak veya içeriğini çarpıtmaya gayret etmek, sadece gayri ahlaki olmakla kalmayıp, gerçekleri komşu İran halkından saklamak anlamına da gelmektedir” diye çıkıştı. Ankara‘nın barışçı çözüme yönelik ilkeli ve uluslararası çabalarla uyumlu politikalar izlediğini, insani imkânlarını seferber ettiğini savunan

Bilgiç, “Halkına karşı devlet terörü yapan eli kanlı Şam rejimiyle işbirliği içinde krizin tırmanmasına yol açan devletlerin, ülkemize terörizmle ilgili ithamlarda bulunmalarının ciddiye alınacak bir yönü bulunmamaktadır” dedi.

‘Ankara Bağdat’tan izin almalıydı’

Musul yakınındaki Başika’ya zırhlı birlik gönderen Türkiye’ye Irak’ın Başbakanı, Cumhurbaşkanı ve Dışişleri Bakanlığı “derhal çekilin” uyarısında bulunurken, İran ve Suriye devreye girdi. İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Türkiye’nin Musul’a asker göndermesine “Yanlış hareket. Ankara, Bağdat’tan izin almalıydı” tepkisini gösterdi. Suriye devlet televizyonu da Dışişleri’nin “Ankara’nın, Suriye ve Irak’a karşı oynadığı yıkıcı rolün devamı olarak, Irak’ın egemenliğini alenen ihlal etmesini kınıyoruz” açıklamasını yayımladı.

http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/dunya/443924/iran_dan_Erdogan_a__Herkes_haddini_bilmeli.html

This entry was posted in DÜNYA ÜLKELERİ, FAŞİZM, ORTADOĞU ÜLKELERİ, Politika ve Gundem. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *