YABANCI BASIN The Independent: Türkiye diktatörlüğe birkaç adım mesafede

BBC / Sözcü
Ekim 28, 2015

Independent: Türkiye diktatörlüğe birkaç adım mesafede

İngiliz Independent gazetesi, 1 Kasım seçimlerinin Türkiye’deki mevcut kutuplaşmayı daha da derinleştirebileceğini yazdı

Independent gazetesinin tecrübeli Orta Doğu muhabiri Patrick Cockburn’ün ele aldığı ‘Diktatörlüğe birkaç adım mesafede’ başlıklı analiz yazısında, 2002’den beri Türkiye’yi yöneten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve partisinin 1 Kasım seçiminde ne ölçüde tek parti yönetimi kurup, siyasi tekel oluşturabileceğinin belirleneceğini öne sürdü.

SEÇİM KAMPANYASI SIRASINDA GÖRÜLMEMİŞ ŞİDDET YAŞANDI

“Seçim henüz ortada. Ama seçim kampanyası, Kürtlerle Türkler, laiklerle İslamcılar ve Sünni çoğunlukla Alevi azınlık arasındaki fay hatlarını genişletti. Seçim sonuçları, Türkiye’nin Suriye ve Irak’taki iç savaşa ne kadar daha dahil olacağını da belirleyecek.” ifadelerinin kullanıldığı yazıda, “Seçim kampanyası sırasında görülmedik derecede şiddet yaşandı. HDP binaları ve muhalif gazeteler saldırıya uğradı. Erdoğan’ı eleştiren tüm kurumların daimi kuşatma altında olduğu havası hakim” denildi.

Gazete, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gelecek seçimde başarı şansının, ordu, yargı ve medyanın büyük bölümü gibi birçok kurumu, güç merkezini dizginlendiği ve kendi denetimi altına aldığı için göründüğünden daha fazla olabileceğine vurgu yaptı. Yazıda, iki gün önce Koza İpek Medya Grubu’na atanan kayyum ve sonrasında yaşanan polis şiddeti hatırlatıldı.

AKP SEÇMENLERİ ETKİLEMEK İÇİN MEDYAYI DAHA ETKİN KULLANIYOR

Yazıda, AK Parti’nin seçim kampanyalarını yürütürken seçmenleri etkileme konusunda büyük avantaja sahip olduğu belirtilirken, bir rapora göre, devlet televizyonu TRT’nin son 25 günkü yayınlarında AK Parti’ye 30 saat, Erdoğan’a 29 saat, CHP’ye beş saat, MHP’ye bir saat 10 dakika, HDP’ye de 18 dakika ayrıldığına yer verdi.

Bu arada gazetede, Erdoğan’ın, birçok seçmen arasında hakim olan– diktatörlüğe kaymayı içermesine rağmen– AK Parti’nin istikrarı temsil ettiği ve tüm diğer alternatiflerin ekonomik istikrarsızlık ve belirsizliğe yol açacağı anlayışından da yararlanabileceği ifade edildi.

Cocburn’ün analiz yazısında, Suriye ve Irak’taki mevcut şiddetin Türkiye’ye de sıçradığı belirtilirken, IŞİD’in bombalı saldırılarının Türklerle Kürtlerin ilişkilerini zehirlediği aktarılıyor. Haberde, “Daha da kötüsü Türkiye’nin Suriye’ye müdahalesi, Suriye’nin kuzeyinde, PKK’nın bu ülkedeki kolu tarafından yönetilen bir devlet parçası kurulmasını engelleyemedi. 2012’de Orta Doğu’da büyük bir güç olmaya hazırlanan Türkiye şimdi bölgenin büyük bölümünde dışlanıyor.” ifadeleri yer alıyor.

Independent gazetesi, Pazar günü gerçekleşecek seçim sonucunu tahmin etmenin zor olduğunu ancak şimdiden ayrıştırıcı güçleri açığa çıkardığını ve büyüttüğünü vurgularken, Erdoğan’ın seçimlerden sonra söz konusu ayrıştırıcı güçleri tekrar kontrol altına almak istese de bunu yapmasının kolay olmayacağını belirtiyor.

This entry was posted in DÜNYA ÜLKELERİ, FAŞİZM, SEÇİM - SEÇSİS. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *