HERDAİM SIKI YÖNETİM *** BASKI REJİMİ GENİŞLEYEREK ARTIYOR * 90’lara dönüş yasası da hazır! * OHAL’e dönüş için düğmeye basıldı…

Ağustos 6, 2015
Sözcü

90’lara dönüş yasası da hazır!
OHAL’e dönüş için düğmeye basıldı…

Taraf Gazetesi’nden Adnan Keskin’in haberine göre İç Güvenlik Paketi ve ilgili kanunlardaki anti-demokratik hükümler, “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nun Uygulama Yönetmeliği”ne taşındı.

Buna göre, “Açık ve yakın tehlike” bahanesiyle tüm gösteriler, protestolar yasaklanabilecek. Gösterilere katılanlar sesli ve görüntülü kayda alınabilecek ve bu kayıtlar yasal delil olarak kabul edilecek

Geçici hükümet, 1990’lı yıllara ve Olağanüstü Hâl (OHAL) dönemine dönüş eleştirilerini haklı kılacak en önemli adımlardan birini dün attı. İçişleri Bakanlığı, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nun Uygulama Yönetmeliği’ni değiştirdi ve İç Güvenlik Paketi başta olmak üzere ilgili kanunlardaki anti-demokratik hükümlerin tümünü yönetmeliğe taşıdı. Valilerin ve güvenlik kuvvetlerinin keyfi, sınırsız güç ve yetkilerini daha da perçinleyen yönetmelik ile toplanmak, yürümek protesto gösterisi yapmak nerdeyse etmek imkansız hâle getirildi. Yeni düzenlemeye göre; artık yasal mitinglere katılanların tümü fişlenebilecek ve “açık, yakın tehlike” bahanesiyle tüm gösteriler, sadece ertelenmeyip tümden yasaklanabilecek. Miting tertip komiteleri (düzenleme kurulları) da yeni dönemde, adeta toplantı ve gösterileri engelleme ve dağıtmada polis ve jandarma gibi çalışacak, buna mecbur bırakılacak

ERDOĞAN VE İÇ GÜVENLİK

İç güvenlik paketi büyük itirazlara rağmen Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP’nin ısrarıyla geçen nisan ayında yürürlüğe konmuştu. Devlete yargısız infaz dahil olağanüstü yetkiler veren paket, 7 haziran seçimlerinden sonra yeniden gündeme geldi. Seçimlerden sonra çözüm sürecini bitirip savaş ilan eden Erdoğan, daha geçen hafta bu paketteki yetkilerin gereği gibi kullanılmadığından yakınmıştı. Şimdi AKP, paketteki vahameti ortaya koyan son adımı da attı. İçişleri Bakanlığı, 1985 tarihli Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Hakkında Kanun’un Uygulama Yönetmeliği’nde 15 maddelik kapsamlı bir değişiklik yaptı. Paketin ve ilgili diğer yasalarda son yıllarda yapılan değişikliklerin uyarlanmasını esas alan, ancak onunla yetinmeyen yeni yönetmelik dün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

SAVAŞ YÖNETMELİĞİ

Zaten anti-demokratik olan 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nuyla ilgili yeni uygulama yönetmeliği, 90’ları hatırlatan özetle şu yeni düzenlemeleri içeriyor:

HERKES FİŞLENECEK

İç güvenlik paketi ve 2911 sayılı yasa fişlemeye zaten alt yapı sağlıyordu, şimdi bu en alt mevzuata da taşındı. Artık yasal mitinglere, basın açıklamalarına katılan herkes güvenlik görevlileri tarafından gizli-saklı değil, açıktan sesli ve görüntülü olarak kayda alınabilecek. Özetle herkes fişlenecek. Daha önemlisi, bu kayıtlar, soruşturma ve yargılamalarda ‘şüphelilerin ve suç delillerinin tespiti amacıyla’ delil olarak da kullanılabilecek.

GÖSTERİLER YASAKLANABİLECEK

İç güvenlik paketiyle zaten olağanüstü yetkilerle donatılan vali ve kaymakamların yetkileri, dünkü yönetmelik değişikliğiyle daha görünür hale getirildi. Bugüne kadar kamu düzeni ve güvenlik gerekçesiyle toplantı ve gösterileri sadece iki aya kadar erteleyebilen valiler artık, somut delil olmadan ‘açık ve yakın tehlike var’ diyerek tüm toplantı ve gösteri yürüyüşlerini bir ay erteleyebileceği gibi, bunları süresiz de yasaklayabilecek. Vali-kaymakamlar yürüyüş güzergahlarını da istediği zaman değiştirebilecek veya hangi güzergahın kullanılacağına kendileri karar verecek. Özetle iktidar partisinin valileri, iktidarı rahatsız edecek tüm protestoları tümden engelleme gücüne sahip olacak.

ZOR KULLANILABİLECEK

Tazyikli su dışında boyalı su da yönetmeliğe girdi. “Diğer zor kullanma yöntemleri” de ad verilmeden uygulama yönetmeliğine taşındı. Böylece güvenlik kuvvetlerinin toplantı ve gösterileri dağıtmada tazyikli suyun yanı sıra boyalı su da kullanması, ayrıca gaz bombası ve plastik mermi dahil ‘diğer zor kullanma yöntemlerine’ başvurmasına da yasallık kazandırıldı. Artık polis-jandarma, yasal mitinglerde taşıdığı bir dövizi, attığı sloganı ya da kürsüde yapılan konuşmayı gerekçe gösterip, düzenleme kurulunun da talebiyle katılımcıları miting meydanından alıp götürebilecek. Güvenlik amirleri, aynı gerekçeyle ve düzenleme kurulunun da görevini yapmadığı gerekçesiyle Vali-kaymakamın sözlü emriyle yasal mitingi de dağıtabilecek. Güvenlik amirleri (emniyet müdürü-jandarma komutanı) çoğu durumda toplantı ve gösteri yürüyüşlerinde “mukavemet” gerekçesiyle ihtara bile gerek kalmadan kalabalığa karşı zor kullanabilecek.

İHTARSIZ DAĞITMA

Yeni uygulama yönetmeliğinde güvenlik kuvvetlerine ‘Toplantı ve gösteri yürüyüşü sırasında suç işleyenleri, yukarıdaki bentlerde belirtilen emir ve ihtarların yapılmasına gerek duymadan yakalamak ve haklarında yer ve zaman kaydına bakılmaksızın, genel hükümlere göre işlem yapmak’ yetkisi de açık olarak verildi.

HER ŞEY SUÇ ALETİ

Havai fişek ve sapan ile demir bilye de suç aleti olarak, geçtiğimiz aylarda yasal metinlere taşınmıştı, dün bunlar alt mevzuata (yönetmeliğe) da eklendi. Böylece bunların da diğer ateşli kesici delici silah, alet patlayıcı vb.gibi toplantı ve gösterilerde bulundurulması-taşınması suç olacak ve bunlar o toplantının zorla dağıtılması ve ilgilisinin cezalandırılmasına esas alınacak.

http://www.sozcu.com.tr/2015/gundem/90lara-donus-yasasi-da-hazir-903107/

This entry was posted in DEMOKRASİ-ÖZGÜRLÜK, FAŞİZM, İNSAN HAKLARI - DEMOKRASİ, Politika ve Gundem, TERÖR. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *