PERDE ARKASI 32 kısım tekmili birden * DUBAİ İRAN TÜRKİYE ARASINDA ALTIN ÜÇGENİ *** 200 bin sayfa iddianame * Zencani ile Sarraf’ın şirketleri arasında irtibat var * Altınları nasıl götürdük

Zencani’ye 200 bin sayfalık iddianame

İran’da devleti 2 milyar 800 milyon dolar dolandırmak suçundan tutuklanan işadamı Babek Zencani hakkında 200 bin sayfalık iddianame hazırlandı. Zencani, Türkiye’deki işlerini Rıza Sarraf’la yürütmüştü

Türkiye’de hükümete yönelik 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasının kilit ismi olan işadamı Rıza Sarraf’ın “İran’daki ortağı ya da patronu” olarak bilinen Babek Zencani için adeta darağacı kuruluyor. İran’da yaptığı milyar dolarlık yolsuzluk suçlamaları nedeniyle tutuklanan işadamı Zencani hakkında 200 bin sayfalık iddianame hazırladı. Zencani’nin dosyasına bugüne kadar birçok idam kararına imza atan bir hakim bakacak.

Sistemi bozmak’

Ünlü işadamının uzun süreli bir çalışmanın ardından hazırlanan dosyası,Tahran Devrim Mahkemesi 15. şubeye gönderildi. Dosyanın mütalaasına başlanırken, yargılama sürecini hakim Ebul-Kasım Salavati yürütecek. İran’daki önemli birçok yargı dosyasına bakan Salavati, verdiği onlarca idam kararı nedeniyle tartışma konusu olmuştu.

Zencani’nin avukatı Kuhpayezade, dosyanın hacimli olması hasebiyle mütalaasının aylar süreceği, bu yüzden yargılanma sürecine ancak birkaç ay sonra başlanabileceğini söyledi. Kuhpayezade, müvekkiline yöneltilen ana suçlamanın “ülkenin ekonomik sistemini bozmak” olduğunu belirtti. Petrolden elde ettiği geliri İran Merkez Bankası’na eksik aktarmakla suçlanan Zencani, sahte belgeler düzenleyerek devleti yaklaşık 2 milyar 800 milyon dolar dolandırdığı gerekçesiyle Aralık 2013’te tutuklanmıştı.

Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad döneminde, ambargo altındaki İran’ın para trafiğini kontrol eden, İran petrolünü yaptırımları aşmak amacıyla kurulan şirketler üzerinden satarak büyük bir servet sahibi olan Zencani, faaliyetlerini Türkiye’de Sarraf’la bağlantı içinde yürütüyordu. Sarraf Zencani ile ilişkisini kabul etmişti.

cumhuriyet.com.tr
16 Temmuz 2015 Perşembe

Gümrük Bakanlığı: Zencani ile Sarraf’ın şirketleri arasında irtibat var

Gümrük Bakanlığı’nın 11 ay önce tamamladığı raporda, Rıza Sarraf’ın sahibi olduğu şirketlerin İran’da tutuklu bulunan işadamı Babek Zencani’nin şirketlerine hem para hem de altın aktardığı ifade edildi. Bakanlık raporunda, Sarraf ve Zencani için “Yapılan tespitlerle ticari ilişkileri olduğu görülmüştür” denildi.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı müfettişlerinin 11 ay önce tamamladığı “Rıza Sarraf raporu” ortaya çıktı. Bakanlık arşivine giren ve Hürriyet gazetesinden Arda Akın’ın ulaştığı raporun en çarpıcı noktası, Sarraf ile İran devletini 2.8 milyar dolar dolandırmak suçlamasıyla tutuklu olan Babek Zencani arasındaki para alışverişi oldu.

“Babek Zencani ile Rıza Sarraf ve şirketleri arasında irtibat var” denilen rapor 11 aydır hiçbir işlem yapılmadan bakanlıkta bekletiliyor.

17 Aralık soruşturmasının önemli isimlerinden biri olan Rıza Sarraf’la ilgili dönemin Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’nın talimatıyla hazırlanan ve çok önemli bilgilerin yer aldığı müfettiş raporu, 8 Ağustos 2014’te tamamlanarak bakanlığa sunuldu. Gümrük ve Ticaret Başmüfettişi Mehmet Eryılmaz imzasıyla hazırlanan ve Rehberlik ve Teftiş Başkanı Zafer Yıldırımlı’nın bakanlık adına kabul ettiği 651 sayfalık inceleme raporunda, Sarraf’ın irtibatlı olduğu 43 şirketin 2011 ve 2013 yılları arasında Türkiye, İran, Çin, BAE ve Rusya arasında gerçekleştirdiği ithalat, ihracat ve para transferleri mercek altına alındı. 11 aydır bakanlıktaki raflarda bekleyen raporla ilgili henüz herhangi bir işlem yapılmadığı öğrenildi.

942 KİLO ALTIN GÖNDERİLDİ

Sarraf’ın sahibi olduğu Royal Denizcilik ve Kıymetli Madenler A.Ş.’nin, 10 Mayıs 2012’de Bank Mellat’ın İstanbul Şubesi’nden Babek Zencani’nin şirketine 5 milyon 100 bin TL aktardığı ifade edildi.

Başmüfettiş Eryılmaz raporunda, Sarraf’a ait Ravanda Ltd’nin Zencani’ye ait SCT CO/SCT Banker isimli şirketlere 2012 yılı içinde tam 942 kilogram altın ihracatı yaptığına dikkat çekerek, “Yapılan tespitlerle Babek Zencani ve firmaları ile Rıza Sarraf ve firmaları arasında ticari ilişkiler olduğu görülmüştür” görüşüne yer verdi.

8 MİLYAR DOLARLIK ALTIN

Türk Parası Kıymetini Koruması Hakkındaki Kanun kapsamında Sarraf’ın şirketlerinin özellikle Dubai, İran ve Rusya’ya ciddi miktarlarda döviz aktarımı yaptığı yer verilen raporda, yüksek miktarda para transferlerinin kuryelerce gerçekleştirilmesine vurgu yapıldı. Bu kapsamda yapılan incelemelerde, Sarraf’ın şirketlerinden Royal Denizcilik ve Kıymetli Madenler A.Ş.’nin 2012-2014 tarihleri arasında sadece İran ve BAE’ne 8 milyar dolar değerinde 151 ton 142 kilo altın ihraç ettiğine dikkat çekildi.

TEMİZLİKÇİ VE KURYE ADINA ŞİRKET

Sarraf’ın, yanında çalışan kuryeler adına paravan şirketler kurduğu yönünde bilgilerin de yer aldığı inceleme raporunda, Kilis’te özel bir şirkette temizlik elamanı olarak çalışan 22 yaşındaki Mehmet Ali A. adına milyon dolarlık ciroları olan anonim şirket kurduğu, yine döviz kuryesi olarak kullanılan Metin C. adına ise 3 milyon TL sermayeli şirket kurduğu anlatıldı. Söz konusu şirketlerin bu kişilere ait olmadığının değerlendirildiği raporda, “Bazı firmaları kuran ya da ortaklığı olan kişilerin, bu firmaları kuracak ve ya ortaklıkları olacak yeterli sermayeleri olmadığı görülmüştür” denildi.

BİLDİRİMLER ŞÜPHELİ

Rıza Sarraf’ın sahibi olduğu ve Türkiye İhracatçılar Meclisi’nce ödüllendirilen Volgam Gıda ve Dış Ticaret A.Ş.’de müfettişlerin incelemesine tabi oldu. Sarraf’ın, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’tan ödül alarak büyük tartışmalara neden olan şirketiyle ilgili müfettişlere verdiği bilgiler ise kafalarda soru işareti bıraktı. Müfettişler Volgam Gıda ve Dış Ticaret A.Ş’nin Dubai merkezli bir firmaya 110 kilo altın ihracatı yaparak karşılığında 4 milyon 743 bin dolar aldığını resmi belgelerle ortaya koymasına rağmen, Sarraf müfettişlere yazılı olarak yaptığı bildirimde, şirketin sadece gıda ticareti yaptığı anlatıldı. Bu bilgileri değerlendiren müfettişler rapora, Volgam Gıda ile yapılan bildirimlerin şüpheli olduğu değerlendirmesini aktardı.

‘Zencani ile ilişkimiz yok’ demişti

Sarraf’ın avukatı Babek Zencani ile Sarraf arasında ilişki bulunduğu iddialarını reddetmişti. Avukat Şeyda Yıldırım Zencani ile ilgili İran’da başlatılan soruşturma sonrası, “Bütün İran parlamentosu gelip araştırabilir. İkisi arasında bir ilişki olduğunu söylemek mantıksız. Ortak hiçbir yanları yok” demişti. İran’ın Ankara Büyükelçisi Alireza Bikdeli ise, Sarraf ve Zencani arasında bir bağlantı olduğu konusunda ellerinde belgenin olmadığı yönünde açıklama yapmıştı.

Ali Açar / Cumhuriyet
16 Temmuz 2015 Perşembe

Altınları nasıl götürdük

Gümrük ve Ticaret Başmüfettişi Mehmet Eryılmaz’ın 17-25 Aralık soruşturmalarının kilit ismi Rıza Sarraf’ın peşini bırakmadığı ortaya çıktı. Geçen yıl Sarraf’ın Zencani ile ilişkilerini saptayan başmüfettiş, Sarraf’ın kuryesi Adem Karahan’ın anlatımlarıyla para ve altın trafiğini de ortaya çıkardı.

17-25 Aralık yolsuzluk soruşturmasının kilit ismi İşadamı Rıza Sarraf’ın kuryelerinden Adem Karahan’ın Gümrük ve Ticaret Başmüfettişi’ne verdiği ifadede “Türkiye-Dubai-İran hattındaki para trafiğini” deşifre ettiği ortaya çıktı. Sarraf’ın İran’a para trafiğini araştıran Müfettiş Mehmet Eryılmaz’a 1.5 ay önce konuşan Karahan, Sarraf’ın kendisi ve bir çok kişi adına şirket kurdurduğunu, bu şirketlerin hesaplarına gelen günlük 3-5 milyon doları çekerek şirkete getirdiğini itiraf etti.

Dubai’den Türkiye’ye, Dubai’den İran’a kadar bir çok ülkeye nakit para götürmede kuryelik yaptığını da anlatan Karahan, müfettişe yurtdışına altınları nasıl götürdüklerini anlattı. Yurtdışına giriş-çıkışlarda gümrük memurları ve bazen de polisin çantalarını aradığını deşifre eden belirten Karahan, “Dubai’ye külçe altın götürürken kalabalık bir kurye ile giderdik. Hepsinin çantasında 30- 40 kilo altın olurdu. Gümrük beyanları ile ben ilgilenmezdim” itirafında bulundu.

Gümrük Bakanlığı’nın 11 ay önce hazırladığı ve İran’da halen hapiste olan Babek Zencani-Rıza Sarraf’ın firmaları arasındaki ticari ilişkilerin yer aldığı raporun ardından soruşturmanın Gümrük ve Ticaret Başmüfettişi Mehmet Eryılmaz tarafından derinleştirildiği ortaya çıktı. 17-25 Aralık rüşvet ve yolsuzluk soruşturması kapsamında Kocaeli’nde gözaltına alınan Rıza Sarraf’ın kuryesi Adem Karahan’ın da derinleştirilen soruşturma kapsamında yaklaşık 1,5 ay önce Mehmet Eryılmaz’a ifade vererek Sarraf ile kuryelik ilişkilerini itiraf ettiği ortaya çıktı.

Parayı ofise götürdük

Cumhuriyet’in ulaştığı ifade tutanağında Sarraf ile birlikte 2002 yılında Ataköy Mesa villalarında güvenlik görevlisi olarak çalışırken tanıştığını anlatan Adem Karahan, daha sonra Erzurum Çat’a taşındığını ve Turgut Happani aracılığıyla zaman zaman kendisine para gönderildiğini, 2005 yılında da telefonla iş teklifinde bulunduğunu belirtti. Karahan ifadesinde 2006 yılında Sarraf’ın yanında evrak getir götür ve ofis temizliği işleri yaparak başladığını, 2008 yılında ise Rıza Sarraf’ın Khagani Abbasov ile birlikte kendisine Hazine Kuyumculuk isimli bir şirket kurdurduğunu söyledi.

Abbasov ile birlikte kurulan şirketin Denizbank’taki hesabına günlük 3-5 milyon dolar arasında para geldiğini ve parayı çekerek ofise geldiğini anlatan Adem Karahan, paralarla Abdullah Happani’nin ilgilendiğini daha sonra da Deniz ve Cihan Kıymetli Madenler gibi üzerlerine 5-6 kayıtlı şirket daha kurulduğunu kaydetti.

Karahan, “Paraları ben veya banka talimatıyla Metehan A., Ertuğrul B., Mustafa A., Turgut H., Kadir H., Hüsamettin A. ve Erol E. çekiyorlardı. Hatta Rıza Sarraf da Garanti Bankası’ndaki hesaplardan benim talimatımla para çekmiştir. Benim adıma Garanti Bankası’ndan açılan hesaptan Abdullah Happani buradan Hakkari, Şırnak ve Diyarbakır gibi yerlere para göndermiş. Banka personeli beni bilgilendirince haberim oldu. Vergi müfettişleri üzerime olan şirketlerle ilgili inceleme yaptı ve 2.7 milyon TL tutarında vergi borcu altına sokuldum” dedi.

2012 yılında Dubai’de Sarraf’ın kendisine olan güveninden dolayı Emin General Trading LLC isimli firmanın kurulduğunu ve 6 ay orada kaldığını anlatan Adem Karahan altın ve para trafiğini şöyle anlattı:

Bir şirket de Dubai’de “Dubai’ye Turhan Yılmaz ile birlikte gittik. Dubai’deki ofiste Emin General Trading ile birlikte Atlantis Capital diye bir firma vardı. İran’lı Sadık ve Saeid isimli iki ikişi bana zaman zaman İngilizce yazılı belgeler getirir bende imzalardım. İçerikleri hakkında İngilizce bilmediğim için hiç bir bilgim yoktu.

Dubai’deki ofise Rıza Sarraf, Hasan Sayar, Türker Sargın, kadir Happani ve Mustafa Happani gelip giderdi. Ofiste zaman zaman külçe altın ve para olduğu olurdu. Ben zaman zaman Riza Sarraf adına para ve altın taşımacılığı da yaptım. Dubai’den Türkiye’ye ve Dubai’den İran’a nakit kuryeliğinde de bulundum. Paraları Al Nefees (Rıza Sarraf’ın babasının şirketi)veya Nadir Döviz’in Dubai şubesi gibi yerlerden alıyorduk. Rusya’ya da bir kaç defa nakit para götürdüm. Dubai’ye külçe altın götürürken kalabalık bir kurye ile giderdik. Hepsinin çantasında 30-40 kilo altın olurdu. Kuryelerin başında ben ve Turhan Yılmaz olurdu. Gümrük ile ben ilgilenmezdim.”

Yurtdışına ‘boş çanta ile girdik, çıktık’

Yurtdışına giriş-çıkışlarda gümrük memurları ve bazen de polisin çantalarını aradığını belirten Adem Karahan ifadesine şöyle devam etti: “2-3 sefer altın taşıyormuş gibi boş çantayla yurtdışına çıktım. Bu durumu yanımda bulunan ve yine boş çanta taşıyan Turhan Yılmaz’a sorduğumda ‘Rıza bey böyle talimat verdi. Sen aldığın paraya bak, geresine karışma’ demişti. Başlangıçta 500 dolar alırken bu para zamanla 300 dolara düştü. Dubai’ye vardığımızda altınları Emin General ve Al Nefees firmasına götürüyorduk. Bu altınlar Nadir Döviz gibi firmalarda Dolar veya Dirhem’e çevrilip İran’a götürülüyordu. İran’a külçe altın gönderildiğine hiç şahit olmadım. Rıza Sarraf’ın ve avukatının daha önce beni tanımadığı ve General Trading ile ilişkileri olmadığı yönündeki  beyanları kesinlikle gerçeği yansıtmamaktadır” ifadelerini kullandı.

This entry was posted in Ekonomi, HUKUK-YARGI-ADALET, YOLSUZLUKLAR. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *