Venedik Komisyonu: Komisyonu: Türkiye’de yargı bağımsızlığına açıkça müdahale ediliyor

23/06/2015
Diken com.

Venedik Komisyonu:

Türkiye’de yargı bağımsızlığına açıkça müdahale ediliyor

Türkiye siyasetinin son dönemine damga vuran üç dava dosyasını inceleyen Venedik Komisyonu, Türkiye’de ‘yargı bağımsızlığının yeterli şekilde garanti altına alınmadığı‘ eleştirisinde bulundu.

Türkiye’nin de kurucuları arasında yer aldığı Avrupa Komisyonu’nun hukuki danışma kurulu olan Venedik Komisyonu, Türkiye’deki hakim ve savcılardan gelen başvuruları değerlendirerek bir rapor hazırladı.

Zaman gazetesinden Emre Demir’in haberine göre, 17-25 Aralık yolsuzluk soruşturmaları, Suriye’ye silah ve mühimmat taşıyan MİT TIR’ları ve 25 Nisan’da Hidayet Karaca ile bazı polis memurları hakkında uygulanmayan tahliye kararlarına yönelik şikâyetleri inceleyen Venedik Komisyonu, söz konusu dosyaların Türkiye’de yargı bağımsızlığına açıkça müdahale edildiğini gösterdiğini belirtti.

Komisyon, Türkiye’de yargı bağımsızlığının Avrupa ve dünya standartlarıyla kıyaslandığında şu tespitleri yaptı:

•Savcı taleplerinin ve mahkeme kararlarının yerine getirilmemesi,
•Uzun süre üzerinde çalıştıkları davaların savcıların elinden aniden alınması,
•Hâkim ve savcıların keyfi bir şekilde başka mahkemelere tayin edilmesi,
•Hâkimlerin verdikleri kararlar nedeniyle ihraç edilmesi,
•Savcı ve hakimlerin verdikleri kararlardan dolayı tutuklanması.

Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) da eleştirildiği değerlendirmede, “Yukarıda açıklanan gerçekler, Türkiye’de yargı bağımsızlığının yeterli şekilde garanti altına alınmadığını gösteriyor” denildi.

İktidara, ‘tutuklanan hâkim ve savcılara ilişkin kararların yeniden gözden geçirilmesi‘, ‘yürütmenin HSYK üzerindeki etkinliğini azaltmak amacıyla yasal reform yapılması‘, ‘HSYK’nın devam eden davalarla ilgili her türlü müdahalesinin yasaklanması‘ ve ‘hâkimlere arzuları dışında tayin edilmelerini engelleyecek yasal ve anayasal güvenceler sağlanması‘ yönünde çağrı yapan Venedik Komisyonu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan da konunun takipçisi olmasını talebinde bulundu.

Raporun tamamı

http://www.diken.com.tr/venedik-komisyonu-turkiyede-yargi-bagimsizligina-acikca-mudahale-ediliyor/

This entry was posted in AB, FAŞİZM, HUKUK-YARGI-ADALET. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *