13 SENEDİR DEVLET KASASININ DİBİNİ BULAMADILAR ! TALAN ÜZERİNE 2 ÖYKÜ * Helikoptersiz pilotlar – Hayali kanalizasyonlar *** Emniyet’in 1.5 milyon doları çöpe gitti * Yandaş müteahhite 2.9 milyonluk kıyak


Kamil ELİBOL / ANKARA
Haziran 28, 2015
Sözcü

Emniyet’in 1.5 milyon doları çöpe gitti

36 helikopter ile iki jet uçağı bulunan Emniyet Hava Filosu “Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu” dedirten bir uygulama ile gündeme geldi.

Emniyet Genel Müdürlüğü, komiser yardımcısı ve komiser rütbesinde 15 pilot adayına Türkiye ile ABD’de bir yıl süreyle uçuş eğitimi aldırttı. Pilotların eğitimi için yaklaşık 1,5 milyon dolar (3.1 milyon TL) harcandı.

PARA BOŞA GİTTİ

2013-2014’deki kursları başarıyla tamamlayan 15 genç pilota Havacılık Daire Başkanı Hüseyin Başak’ın talimatıyla çeşitli gerekçelerle görev verilmedi. Havacılık Daire Başkanlığı’nda “pilot” branşına alınan 15 amire helikopterlerle uçuş yaptırılmaması manidar bulundu.

İDARİ GÖREV VERİLDİ

İddiaya göre, 15 genç pilota hava filosunda evrak vb. idari görevler verildi. Her birinin eğitimine yüz binlerce lira harcanan yetişmiş polis pilotlar yerine dışarıdan iki kat maaşla 2’si uçak 9’ı helikopter olmak üzere 11 adet sözleşmeli pilot alındı. Kendi pilotlarına uçuş tazminatı ile birlikte yaklaşık 5 bin TL ödeyen EGM, sözleşmeli pilotları ise 11 bin TL maaşla istihdam etti. 4/B’li çalıştırılan sözleşmeli pilotların ileride 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre alınacağı ifade edildi.

FİLODA YAPRAK DÖKÜMÜ

Hava filosunda 20 yılı aşkın süredir görev yapan Emniyet Müdürü rütbesindeki iki deneyimli pilot ile 3 mühendis yürürlüğe giren yeni İç Güvenlik Paketi’yle resen emekliye sevk edildi. Emekli edilen ve istifa eden pilotlar yüzünden “yaprak dökümü” yaşayan filoda uçuş taleplerinin aktif görev verilmeyen pilotlar nedeniyle yerine getirilemediği öne sürüldü.

6 YENİ PİLOT ALINACAK

EGM, bu yıl bir uçak ile ikisi Van, ikisi de Diyarbakır hava filosuna sözleşmeli 4 helikopter pilotu alımı için ilan verdi. 4/B’li alınacak 5 pilotla birlikte hava filosunda çalışan sözleşmesi pilot sayısı 17’e yükselmiş olacak.

36 HELİKOPTER VAR

19 Ekim 1981’de kurulan Emniyet Havacılık Daire Başkanlığı ile Adana, Antalya, Diyarbakır, İstanbul, İzmir ve Van filolarında; SA-318C, MD-600N, Sikorsky S-70A, Black Hawk, Bell 429, Bell 206 ile Sikorsky S-92A, Sikorksy S-70İ olmak üzere 36 helikopter ile King Air B350i ve Cessna Citation marka iki jet uçağı bulunuyor.

DÜNYANIN EN HIZLI JETİ

Emniyetin 2014’de Amerika’dan satın aldığı Cessna Citation xls orta sınıf uzun menzilli iş jeti modeli olarak biliniyor. 0,92 mach sürat yaparak dünyanın en hızlı jeti ünvanını elinde bulunduruyor. Bu hızı ona iki adet Rolhls-Royce turbofan jet motoru sağlıyor. Teknik özellikleri ise şöyle:

En yüksek hız: 1.127 km/h, ağırlık: 9.798 kg., menzil: 5.956 km., yakıt kapasitesi: 7.291 L., düz uçuş hızı: 972 km/h, uzunluk: 22 m. 2 pilot, 8-12 yolcu kapasitesine sahip. Birim fiyatı: 23 milyon dolar (2013 yılı fiyatı)

HAVADA 5 SAAT KALIYOR

2013’de hava filosuna giren Beechcraft King Air B350i uçağı ise keşif-gözetleme amacıyla kullanılıyor. 2 pilot, 9 yolcu kapasitesine sahip uçak saatte 580 kilometre hız yapabiliyor. Tam yakıtla 3 bin kilometre yol alan uçak havada 5 saatten fazla kalıyor ve 11 bin metre yükseklikte görev yapabilme özelliğine sahip. Uçakta iki adet turbo prop motor bulunuyor.

http://www.sozcu.com.tr/2015/gundem/emniyetin-1-5-milyon-dolari-cope-gitti-871690/

Kamil ELİBOL / ANKARA
Haziran 28, 2015 |
Sözcü

Yandaş müteahhite 2.9 milyonluk kıyak

Osmaniye’nin Hasanbeyli ilçesinde yandaş müteahhide döşemediği kanalizasyon boru ve bacaları için 2 milyon 995 bin TL ödeme yapıldı.

AKP’li eski Belediye Başkanı Yusuf Tozluklu geçici kabule onay verdi. 30 Mart’ta seçilen MHP’li Belediye Başkanı Alpaslan Koca ise ‘hayali’ kanalizasyonu kamerayla tespit ederek kesin kabule yanaşmadı.

SUÇÜSTÜ YAKALADI

İller Bankası, kesin kabule imza atmayan Koca’yı, “İlçende arıtma tesisin yok sana ceza yazarız” diye tehdit etti. Koca, MHP’li eski vekil Hüseyin Türkoğlu aracılığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’ye ulaştı. Bakan, “İhaledeki usulsüzlüğü suçüstü yakaladım” diyen Koca’ya, “Sana namus ve şeref sözü veriyorum. Sana kimse ceza yazamaz, belediyenin kesilen paralarını iade ettireceğim” dedi.

HAYALİ KANALİZASYON

İller Bankası, 12 Mayıs 2011’de Hasanbeyli ilçesinin kanalizasyon altyapısını ihaleye çıkardı. Sözleşme bedeli 2 milyon 995 bin TL olan ihaleyi Karataş inşaat firması kazandı. Firma, 17 Mayıs 2013’de bitiş tarihi gözüken işi 6 ay önce 12 Kasım 2012’de bitirdim diyerek parasını aldı. O dönemki AKP’li Belediye Başkanı Yusuf Tozluklu geçici kabule onay verdi.

KESİN KABUL BASKISI

İller Bankası, yeni seçilen MHP’li Belediye Başkanı Alpaslan Koca’ya, “Kesin kabulü yap, dosyayı kapatalım” diye baskı yaptı. İhale nedeniyle belediyesi 1 milyon 910 bin TL borçlu gözüken Koca, yapıldı denen 38 kilometrelik kanalizasyon şebekesini kepçeyle kazarak kontrol ettirdi.

KAMERAYLA TESPİT

Kamerayla yapılan tespitte 2,5 kilometrelik ana hat borusu ile 902 parsel bacasının hiç yapılmadığı belirlendi. Üstüne üstlük evlerin arasındaki 12,5 kilometrelik kanal hattının döşenmediği saptandı. Firmanın; döşendi gösterdiği kanal hattından 94 bin, gerçekte yapılmayan 902 parsel bacasından 895 bin, yataklama ve gömleklemeden 233 bin, karayolu geçişlerinde kullanmadığı malzemeden ise 100 bin TL haksız para aldığı öne sürüldü.

CENAZEYİ KALDIRALIM

SÖZCÜ’ye konuşan Alpaslan Koca, İller Bankası’nın kayırdığı müteahhit Ahmet Karataş’ın kendisine, “Hasanbeyli’deki cenazeyi kaldıralım” dediğini belirterek yaşanan süreci şöyle anlattı:

“İller Bankası kontrolörleri ile o dönem Adana Bölge Müdür vekili Nilgün Hanım, ‘senin arıtman yok kanalizasyonu derelere akıtıyorsun’ deyip kesin kabulü yapmam için bana sürekli baskı yaptı. Kabul etmediğim tesisin arıtmasını nasıl yapayım dedim. Şüphelendiğim hatları kepçeyle kazdırıp tespit yaptırdım. Kontrolörler parasını peşin ödedikleri firmanın battığını söyleyip dosyayı kapatmaya çalıştı.

BEN İMZALAMADIM

2011-2015 döneminde hayali yapılan kanal için belediyeden 629 bin TL kesildi. Belediyenin faiziyle birlikte İller Bankası’na 1 milyon 910 bin TL borcu gözüküyor. Her ay 30-35 bin lira kesiliyor. Sağlık Ocağı’nda bana kesin kabulü onayla baskısı yapılınca ‘burada boru, baca yok savcılığa suç duyurusunda bulunacağım’ deyip imzalamadım.

HEYET GÖZLERİ İLE GÖRDÜ

İlçeye Ankara’dan ikinci heyet geldim. Kepçeyle deştirerek hayali işi gösterdim. Allah, Allah deyip işi örtmeye çalıştılar. Hayali baca ve boruları kameraya çektirdim. Üçüncü heyete de aynı şeyleri gösterdim. Küçük evlerin arasından geçen 12,5 kilometrelik kanalizasyon hatları yoktu. Ama boru varmış gibi ödeme yapılmış. Her bir bacanın birim fiyatı 336 bin lira. Vatandaşlar olmayan kanal hattı yüzünden fosseptik çukurlarını kullanıyor”

ŞAHİN GENEL MÜDÜR YAPTI

Koca, kendisine baskı yapan Adana Bölge Müdürlüğü’nden Hüseyin Sönmezler’in Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin tarafından GASKİ’ye Genel Müdür, Dilek Hanım’ın ise Daire Başkanı yapıldığını iddia etti.

BAKAN NAMUS SÖZÜ VERDİ

Eski vekil Hüseyin Türkoğlu ile birlikte Bakan İdris Güllüce’yle görüştüğünü belirten Koca şöyle dedi:

“Bakan Bey’e ‘Bu adamları Fatma Şahin terfi ettirerek yanına aldı, bu olayı örtecekler. Ben bu olayı suçüstü yakaladım’ dedim. Bakan ‘sana namus, şeref sözü veriyorum paran iade edilecek’ dedi. Devamında ‘olmayan tesisin arıtması mı olur? Sana ceza yazılırsa gel benim yanıma. Erkekse yazsınlar böyle saçmalık olur mu?’ dedi”

YÜZDE 45’İ YOK KANALIN

İlçede döşendi gösterilen kanal hattının yüzde 45’inin olmadığını öne süren Koca, skandala adı karışan İller Bankası’ndan 20 kişinin müfettiş raporu ile yargılanacağını söyledi. AKP’li eski Başkan’ın arkasında 7 milyon lira borç bıraktığını kaydederek, “Göreve geldiğimde makam otomobili dahil tüm araçlar hacizliydi. Hacizleri kaldırdık yeni kepçe bile aldık” dedi.

http://www.sozcu.com.tr/2015/gunun-icinden/yandas-muteahhite-2-9-milyonluk-kiyak-871629/

This entry was posted in Ekonomi, Haber, HUKUK-YARGI-ADALET, YANDAŞ - ÇIKARCI - YAĞCILAR, YOLSUZLUKLAR. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *