Naci KAPTAN
10. Şubat. 2015
ÖZELLEŞTİRMELER
Milletin altın yumurtlayan tüm değerli yatırımları yabancılara veya eş dost akrabaya değerinin altında ve hatta TELEKOM gibi stratejik bir kurum 2 senelik kazancına karşılık satıldı . Satanla alan kapı ardında görüştüler. özelleştirmelerde şeffaflık olmadı. Zamanın başbakanı şöyle diyordu ;
“Ben Türkiye’yi pazarlamakla mükellefim” Bu deyişiyle başbakan kendi uslubuyla üst akıl tarafından ülkesini pazarlamakla görevlendirildiğini söyleyiverdi.
Böylesi başbakana yaraşan maliye bakanı ise ” Babalar gibi satacağım “ diyordu. Nitekim gece yarısı saat 23.30 da evinde İsrail’li Ofer’i çizgili pijamalarının üzerine giydiği röbdoşambrı ile kabul ederek Tüpraş’ın %14.75 lik hissesini değerinin ÜÇTE BİRİNE evinde satıyordu. Yapılan özelleştirmeler TÜPRAŞ örneğinde olduğu gibi yargı tarafından iptal ediliyor ve Devletin büyük zararlara girmesi vicdanlı hakimler tarafından önleniyordu. Minareyi kılıfa sokmak için ihale yasası 100 kezden fazla değiştiriliyordu.
Kısa bir fıkra anlatmak isterim ,
Anadolu’nun bir ilçesinden zamanın Maliye bakanı İPE UNSEREN geçecektir. Kaymakam ve belediye başkanı ilçenin ana caddesini temizletir, yıkarlar , caddeye park edilmiş olan taşıtlar da başka yere alınır. Kahvenin önünde bir bisiklet kalmıştır.Belediye memuru kahveye girer , seslenir ; ” Bisiklet kiminse alsın maliye bakanı geçecek” .. Ayağa kalkan bisikletin sahibi ; “Bisikleti kilitledim bir şey olmaz “
Devam edelim ;
Özelleştirme adıyla yapılan tüm satışların ardından pis kokular geliyor , Malı alanlar bir kaç sene sonra KELEPİRİ 3-5-10 misli kazançla devrediyordu. Çarpıcı örneklerden birisi de Tekel’in içki bölümünün özelleştirilmesidir ;
292 MİLYON DOLARDAN 2 MİLYAR 100 MİLYON DOLARA
TEKEL’in alkollü içki bölümü 17 fabrika, hammadde, stok ve varlıklarıyla, 2004 yılında 292 milyon dolara (Nurol-Limak-Özaltın-Tütsab ortak girişim grubu) MEY İçki Sanayi ve Ticaret AŞ’ye, MEY İçki’de iki yıl sonra 2006 yılında bu kez 810 milyon dolara ABD’de kurulu bir ortak gruba (Texas Pacific Group) satıldı. Yıl 2011, bu kez Amerikalılar satışa çıktı ve MEY İçki, 2 milyar 100 milyon dolara, Dünyaca ünlü, içkide dünya devi olarak tanınan İngiliz DİAGEO Şirketine satıldı.
Bu satış esnasında Tekel’in içki bölümünün kasasında 100 milyon dolar civarında para , yaklaşık 50 milyon dolarlık içki ve içi yapımında kullanılan malzeme stoku olduğu da yazılmaktadır.
Tüm Cumhuriyet hükümetleri döneminde tuğla üzerine tuğla konarak yapılan Milli değerlerimiz elden çıkartılırken Devlet ve halk yoksullaşıyor çeteleşmiş bir grup zengin olurken ekonomik bağımsızlığımızı da kaybediyorduk.
Fabrikalar, rafineriler, limanlar , demir çelik tesisleri , tersaneler , iletişim kurumlar alt yapısıyla birlikte devredilirken burada çalışanlar işsiz kalıyordu. Bu özelleştirmeleri yapanlar üretim ve istihdam sağlayacak tesisler , fabrikalar yerine tüketimi körükleyen AVM’lerle ve duble yollarla halkı avuturken yabancı sermayeyi güçlendiriyordu.Duble yollar ise kolay rant sağlayan yatırımlar olarak öne çıkıyor petrol giderimizi arttırırken karayolları ile pahalı nakliyeyi arttırıyordu. (okuyunuz https://nacikaptan.com/?p=16954 )
Petrol Ofisi Anonim Şirketi (POAŞ) 3 Mart 2000 günü 1 milyar 260 milyon dolara satıldı. POAŞ’ı alanlar satıştan o denli memnundu ki gazetelere “özelleştik güzelleştik” diyerek ilanlar verdi. Yeniden kurulmasının 8 milyar dolarlık bir yatırımla gerçekleşebileceği hesaplanan POAŞ’ın, borsa değerinin bile 4 milyar 521 milyon dolar olduğu açıklandı.
Devlet ve halk yoksullaşıyor ,
İktidar hükümeti ise gittikçe zenginleşiyordu…
“Büyükelçi buz gibi bir ses tonu ile önünde duran dosyayı muhatabına doğru itekleyip, “Lütfen sessiz olup, şu dosyayı inceleyin” der. Dosyada, Başbakan’ın, 5 farklı hesapta yer alan, 7 milyar dolarlık “gizli serveti”nin belgeleri yer almaktadır.(Bu ifadeler daha sonra adı WikiLeaks konulan belgelerde de kısmen yer aldı.) ”
(okuyunuz https://nacikaptan.com/?p=4852 )
Böylece para hırsı ve yolsuzluklar iktidar hükümetini yabancılara karşı şantaja da açık kıldı. Gittikçe Devlet yönetilemez hale geldi.
AKP döneminde
*- Türk Telekom, Arap’ ın.*- Telsim İngiliz’ in.*-
Kuşadası Limanı İsrailli’ nin.*- İzmir Limanı Hong Konglu’ nun…
*- Araç muayene işi Alman’ ın.
*- Başak Sigorta Fransız’ ın.
*- Adabank Kuveytli’ nin.
*- İETT Garajı Dubaili’ nin.
*- Avea Lübnanlı’ nın.
*- Petkim? Ermeni’ nin. ( Kazak’a sattık, dediler. Kazağı bir çıkardık Ermeni…)
*- Rakı, Amerikalı’ nın.
*- Finansbank Yunanlı’ nın…
*- Oyakbank Hollandalı’ nın.
*- Denizbank Belçikalı’ nın.
*- Türkiye Finans Kuveytli’ nin.
*- TEB Fransız’ın.
*- Cbank İsrailli’ nin.
*- MNG Bank Lübnanlı’ nın.
*- Alternatif Bank Yunanlı’ nın.
*- Dışbank Hollandalı’ nın.
*- Şekerbank Kazak’ ın.
*- Yapı Kredi’ nin yarısı İtalyan’ ın.
*- Turkcell’ in yarısı Finli’ nin Rus’ un.
*- Beymen’ in yarısı Amerikalı’ nın.
*- Enerjisa’ nın yarısı Avusturyalı’ nın.
*- Garanti’ nin yarısı Amerikalı’ nın.
*- Eczacıbaşı İlaç, Çek’ in.
*- İzocam, Fransız’ ın.
*- TGRT ( Fox ) Amerikalı’ nın.
*- Demirdöküm Alman’ ın.
*- Döktaş Fransız’ ın.
*- Süper FM Kanadalı’ nın. oluyordu
16.05.2013
”
AKP Hükümeti, IMF’ye borç kalmadığını “övünerek” açıkladı. Ancak, on yıllık tablo ödemenin özelleştirmeyle yapıldığını ortaya koydu…
Türkiye’nin 10 yıl önce IMF’ye 23.5 milyar dolar borcu vardı. Türkiye’nin özel sektör dahil o yılki toplam dış borcu da 130 milyar dolardı. AKP, iktidarının ilk yılından itibaren özelleştirmeye hız verdi.
Cumhuriyet dönemi boyunca yapılan kamuya ait başta sanayi olmak üzere tüm tesisleri arka arkaya satışa çıkardı. Bunların çoğu, iktidara yakın yerli ve yabancı sermaye tarafından yok pahasına kapışıldı. AKP iktidarının 10 yıllık döneminde Türkiye’nin dış borcu, 2012 sonu itibariyle 336 milyar dolara yükseldi.
Bu borcun 101 milyar dolarlık kısmının kamuya, 7 milyar dolarının Merkez Bankası’na, 217 milyar dolarının da özel sektöre ait olduğu açıklandı. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın kayıtlarına göre, bu dönemde aralarında Türk Telekom, TEKEL, SEKA, PETKİM, TÜPRAŞ ve Erdemir gibi sanayi tesisleri, limanların tamamı, 195 kamu tesisiyle 2 bin 629 adet arsa, bina ve lojman sessizce elden çıkarıldı. Kamuya ait bu varlıkların satışından 38 milyar 84 milyon dolarlık gelir elde edildi. Cumhuriyet döneminde milletin ödediği vergilerle yapılan tesislerin satışından elde edilen gelir, IMF’ye olan 23.5 milyar dolarlık borcu kapatmaya yetti. Artan kısmıyla da bütçe açıkları finanse edildi.
AKP HANGİ YIL NE SATTI
YIL 2003
– KAYSERİ’deki Taksan, Bolu Gerede’deki Gerkonsan, SEKA’nın Balıkesir, Afyon, Kastamonu, Aksu ve Çaycuma işletmeleriyle Taşucu tersane alanı, TEKEL’in kaya tuzu tesisleri, Çeşme, Kuşadası, Trabzon ve Dikili limanları, Sümer Holding’in Merinos Halı Markası ve Adıyaman İşletmesi, Türkiye Zirai Donatım Kurumu’nun Sakarya işletmesi, İş Bankası C, Arçelik, Tofaş, Ünye Çimento ve Türkiye Kalkınma Bankası’na ait kamunun elindeki hisselerle 277 adet taşınmaz, 103 arsa ve 90 adet lojman;
YIL 2004
– TEKEL’in alkollü içkiler bölümü, Eskişehir Doğalgaz Şirketi (Esgaz), Artvin Murgul ile Kastamonu Küre’de bakır madeni çıkarıp işleyen Eti Bakır, Sivas ve Malatya’daki Divriği Hekimhan Maden İşletmeleri, Bursa Doğalgaz Şirketi (Bursagaz), Amasya Şeker Fabrikası, Kütahya Tavşanlı’daki Eti Gümüş, Elazığ’daki Eti Krom, Antalya’daki Eti Elektrometalurji işletmeleri, Çayeli Bakır İşletmeleri, Kütahya Şeker Fabrikası, Türkiye Gübre Sanayi şirketine ait Gemlik ve İstanbul’daki fabrikaları ile Kütahya Gübre Varlıkları ve Şanlıurfa depoları arazisi, Sümer Holding’in Malatya, Bakırköy ve Diyarbakır işletmeleri, SEKA’nın Karacasu, Ardanuç ve Akkuş işletmeleriyle Ankara Alım Satım Müdürlüğü binası, EBÜAŞ’ın Samsun Soğuk Hava Deposu, Manisa Kombinası ve arsası, Sümer Holding’e ait Ortadoğu Teknopark şirketi, Çanakkale Deri, Malatya ve Tümosan işletmeleri, Türkiye Demir Çelik İşletmeleri’ne ait Kalkınma Bankası hisseleri, TEKEL’in Tuzluca ve Sekili tuzlaları, Bursa İnelgöl’deki Kibrit Fabrikası, Kadadeniz Bakır İşletmeleri’nin Samsun İşletmesi, Türkiye Denizcilik İşletmeleri’ne ait Ankara ve Samsun feribotları, THY’nin 126 milyon dolarlık hissesi ile 375 adet taşınmaz ve lojman;
YIL 2005
– TÜRK Telekom, TEKEL’in sigara bölümü, İstanbul Ataköy Turizm, Ataköy Otelcilik, Ataköy Marina ve Yat İşletmeleri, Konya Seydişehir’deki Eti Alüminyum Fabrikası, Kıbrıs Türk Hava Yolları şirketi, Adapazarı Şeker Fabrikası, Türkiye Deniz İşletmeleri’nin Karadeniz ve Turan Emeksiz gemileri ile şehir hatları hizmetleri ve gemileri, TEKEL’in Kristal Tuz Rafinerisi ile Kağızman Tuzlası, Sümer Holding’in İstanbul İmar Şirketi, Beykoz İşletmesi, makina ve teçhizatları, Türkiye Gübre Sanayi’nin Samsun Gübre Fabrikası ve Ordu Fatsa ile Tekirdağ depoları, DSİ, Bayındırlık Bakanlığı ve Karayolları’nın Kayseri Erciyes’teki sosyal tesisleri, Sümer Holding’in Aselsan’daki hissesi, Sarıkamış ve Tercan işletmeleri, Yeşilova Halı ve Battaniye Fabrikası, Emekli Sandığı’nın Kuşadası Tatil Köyü ile İstanbul Hilton Oteli, THY’nin USAŞ’taki hissesi, TOPRAŞ ve PETKİM’deki kamu hisselerinin bir bölümüyle 120 taşınmaz ile 41 adet arsa;
YIL 2006
– TÜPRAŞ, Erdemir, Başak Sigorta ve Başak Emeklilik, TEKEL’in Kayacık, Yavşan ve Kaldırım tuzlaları, TEKEL’in ikiz kuleler olarak bilinen Ankara Başmüdürlük Binası ve Bodrum tesisleri, Emekli Sandığı’nın başkentteki Büyük Ankara Oteli ve Kızılay Emek İşhanı, İz- mir’deki Büyük Efes Oteli, İstanbul’daki Büyük Tarabya Oteli, Türkiye Denizcilik İşletmeleri’nin Yakıt-2 gemisi, Çanakkale Şehir Hatları Hizmetleriyle 9 gemisi, THY’ye ait kamu hisselerinin bir bölümüyle 350 adet daire, arsa ve taşınmaz;
YIL 2007
– TCDİ- Deveci Maden Sahası İşletme Hakkı, TCDD Mersin Limanı, KGM İstanbul Levent Arsası, Sümer Holding- BUMAS, Araç Muayene İstasyonunun 1.-2. bölgesi, Emekli Sandığı Mülkiyeti Bursa Çelik Palas Otel, Türkiye Halk Bankası, 245 adet daire, arsa ve taşınmaz;
YIL 2008
– Petkim Petrokimya Holding A.Ş., Sümer Holding NİTRO-MAK Makine Kimya Nitro Nobel Kimya Sanayi A.Ş.’nin yüzde 33.5 hissesi, Tekel ve Sigara Sanayii İşletmeleri ve Ticareti A.Ş., Ankara Doğal Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş.’nin 9 santrali, Tekel ve Sigara Sanayi İşletmeleri’ne ait Pipo ve Nargile Markaları, Türk Telekomünikasyon ve 196 adet daire, arsa ve taşınmaz;
YIL 2009
– TEDAŞ Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş., TEDAŞ Sakarya Elektrik Dağıtım A.Ş., TEKEL Kastamonu Jüt İpliği Fab. Makine ve techizatı, TEDAŞ Konya Meram Elektrik Dağıtım A.Ş. ve 140 adet daire, arsa ve taşınmaz;
YIL 2010
– TCDD’nin Samsun ve Bandırma limanları, TEKEL’in Çamaltı ve Ayvalık tuzlaları, Eskişehir Osmangazi, Çamlıbel, Uludağ, Çoruh, Yeşilırmak ve Fırat elektrik dağıtım şirketleri, Sümer Holding’in Antalya Barit ve Mersin Taşucu işletmeleriyle 205 adet daire, arsa ve taşınmaz;
YIL 2011
– Bayburt, Çemişgezek, Girlevik, Bünyan, Çamardı, Pınarbaşı, Sızır, İznik, Dereköy, İnegöl, Cerrah, Mustafakemalpaşa, Suuçtu, Çağ Çağ, Otluca, Uludere, Adilcevaz, Ahlat, Malazgirt, Varto, Değirmendere, Karaçay, Kuzuculu, Turunçova, Finike, Kayadibi, Besni, Derne, Erkenek, Kernek ve Kovada 1-2 akarsu santralleri, İskenderun Limanı, Trakya Elektrik Dağıtım şirketiyle 195 adet daire, arsa ve taşınmaz;
YIL 2012
– ACISELSAN’ın yüzde 77 hissesi, PETKİM’in yüzde 10 hissesi, Kayseri Elektrik’in yüzde 20 hissesi, Beykoz’daki iskele ve rıhtım, Halk Bankası’nın yüzde 24 hissesiyle 192 adet daire, arsa ve taşınmaz; (Ceren Koluman / Sözcü)
Odatv.com
http://www.odatv.com/n.php?n=bu-haberin-ciktisini-alip-arsivleyin-1605131200