KAÇ-AK SARAY ÜZERİNE *** Ayakkabı kutuları out, dev çelik kasalar in * ‘Kaçak Saray’ın maliyetleri katlanacak’ * ‘Saltanat Sarayı’nda Erdoğan için özel kümes ve organik tarım için özel bahçıvan

Sertaç Eş / Cumhuriyet Ankara
05 Ocak 2015 Pazartesi
Ayakkabı kutuları out, dev çelik kasalar in

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Atatürk Orman Çiftliği’ne yapılan Saltanat Sarayı ile ilgili çılgın bir iddia ortaya attı.

Saltanat Sarayı hakkında ilginç açıklamalarıyla dikkat çeken Mimarlar Odası Ankara Şubesi bu sefer de ‘zırhlı para kasaları’ iddiasını gündeme taşıdı.

Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Saray’da oda büyüklüğünde yüksek güvenlikli zırhlı para kasaları bulunduğunu savundu.

TEKNOLOJİK KASALAR

Yazılı açıklama yapan Şube Başkanı Candan, dayanıklı, bankalarda ve finans kuruluşlarında kullanılan ve ihtiyaca göre, donanımlı özel olarak üretilen bu kasalarda, aydınlatma, içeriden otomatik kapanma, isteğe göre raf ve nakit kutular gibi aksesuarların yapıldığını ifade etti.

Başkan Candan, “Bunlar son derece teknolojik kasalar. 1. derece doğal sit alanında Atatürk’ün şartlı bağışı ihlal edilerek, hukuksuz bir şekilde, Atatürk Orman Çiftliği’nin bağrına saplanan kaçak sarayın her şeyi bizi ilgilendiriyor. Bu hukuksuzluğu yapanlar yargı önüne çıkana kadar mücadelemiz devam edecek.” şeklinde konuştu.

***

cumhuriyet.com.tr
26 Aralık 2014 Cuma

‘Kaçak Saray’ın maliyetleri katlanacak’

Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın maliyetlerinin katlanacağını iddia eden Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Kaçak Saray için bölgede kat yükseklikleri düşürüldü, şimdi de firmalara düşürülen katların zararları ödenecek, bilimdışı verilen kararların sonuçlarını bizler ödüyoruz. Maliyeti 5 milyarı aşan kaçak sarayın maliyetleri katlanacak” dedi.

Mimarlar Odası Ankara Şube yöneticileri, Atatürk Orman Çiftliği’nde inşa edilen Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na ilişkin, “Atatürk Orman Çiftliği’nde 5.İdare Mahkeme’sinin yürütmeyi durdurmasına  rağmen, Atatürk’ün şartlı bağışladığı alanın 1. derece doğal SİT alanı 3.dereceye düşürülerek Kaçak saray inşaa edildi” diyerek, “Yasadışı şekilde yapılan kaçak sarayın maliyetlerinin emsal değişiklikleri nedeniyle arttı” ifadelerine yer verdi.   

“EMSAL DÜŞÜRME ZARARLARI KARŞILANACAK”

Candan, “Atatürk Orman Çiftliği’nde yapılmaması gereken kaçak saray hukuksuzluk ve  israf abidesi. Yer seçimi yanlış olan, hukuk kararlarına uyulmayan, vergilerimizle, yüksek miktara inşaa edilen bu yapının maliyeti her gün daha da katlanıyor. Ayrıcalıklı bir imar düzenlemesi yapılarak, daha önce Atatürk Orman Çiftliği yerleşkesinin etrafına 24 katlı yapıların yapılmasını öngören imar düzenlemesi yapıldı. Sonra kaçak sarayın güvenliği nedeni ile bu yapılar 12 kata düşürüldü. Şimdi de  Büyükşehir Belediyesi’nin hem kasım ayı hem de aralık ayı meclisinde, firmaların zararlarını telafi etmeye ilişkin meclis kararları alınmaya başlandı. 12 kata düşürdükleri yapıları  Z+14 kata çıkarttılar bodrum katların da 5 metreye kadar kullanılmasına izin veriyorlar. Bu plan değişikliğinden doğacak zararlar, nakden ödeneceği gibi emsal artırımı  ile de karşılanabilecek. Böyle bir şey olmaz. Hem yasadışı olarak Atatürk Orman Çiftliği’ne bina yapacaksın, sonra çevresindeki emsalleri düşüreceksin, sonrada düşürülen emsallerin zararını karşılayacaksın. Bu kaçak sarayın maliyetinin çok yüksek olduğunu göstermektedir” dedi.  

“KAÇAK SARAY HUKUKSUZLUĞUN SİMGESİDİR, ESER DEĞİLDİR”

“Devlet menfaati gereği hazırlandığı iddia edilen plan değişikliklerinin, halkın menfaatlerini alt üst ettiği ortada” diyen Candan,  “Kaçak saray 91 yıllık Cumhuriyet döneminde, bir hükümetin ve yöneticilerinin ne kadar  hukuksuz, ne kadar hesapsız, doğasını, ormanını katleden, ne kadar bilim dışı olduğunu gösteren , kaçak yapılan  ve de artık halktan gizlenemeyen hukuksuzluğun beton simgesidir, lakin bir eser değildir” diye konuştu


‘Saltanat Sarayı’nda Erdoğan için özel kümes

‘Saltanat Sarayı’nda özel kümes kurulduğu ve organik tarım için bahçıvan tutulduğu açıklandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kullandığı Kaçak Saray’ın bahçesinde kullanılan çakıl taşından üretilen tamburlu taşların maliyetinin 1.5 milyon TL olduğu anlaşıldı. Rakamı açıklayan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Candan, Erdoğan’ın sağlıklı beslenmesi için sarayda kümes kurulduğunu açıkladı. Candan, ayrıca organik sebzelerin yetiştirilmesi için taşeron şirketlerden bahçıvanların çalıştırılmaya başlandığını söyledi.

A.O.Ç’DEN SARAY İÇİN 22 BİN DEKAR GİTMİŞ

Yurt gazetesinden Mert Taşçılar’ın haberine göre;  Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Ak Saray’a ilişkin yeni rakamlar açıkladı. Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, sarayın bahçesinde çakıl taşlarından üretilen 490 ton tamburlu taş kullanıldığını söyledi. Yaptıkları hesaplamalara göre taşların alındığı firmanın 216 bin TL kar ettiğini belirten Candan, toplamda sadece bu taşların ülke ekonomisine maliyetinin 1.5 milyon lira olduğunu aktardı. Candan, sarayda çalışan işçiler için de taşeron hizmeti alındığını açıkladı. Candan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sağlıklı beslenmesi için organik ürünler yetiştirmek üzere bu işçilerin arasında bahçıvanların da bulunduğunu aktardı. Candan, saraya bu doğrultuda kümes kurulduğunu da belirtti.

“Gökçek hukuksuzlukta ısrar ediyor”

Mimar Candan, Atatürk Orman Çiftliği’nde Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in yaptığı bir diğer inşaat olan ANKAPARK projesine değindi. Candan, mahkemenin son imar kararlarına da yürütmeyi durdurma verdiğini belirtti. Ancak Gökçek’in planlarda ufak değişiklikler yaparak yargı kararlarına uymayacağını açıklamasını anımsatan Candan, “Gökçek her defasında hülle yoluyla plan değiştiriyor. Oraya 1 milyar lira harcadığını açıklıyor ama babasının parasını değil halkın parasını harcadığının farkında değil. Böyle yaparak hukuksuzluğa devam edeceğini söylüyor ama biz de Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru hakkımızı o da olmazsa Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne kadar gideceğimizi söylüyoruz. O kadar büyük oyuncakları zemini bataklık olan bir alana inşa etmesi çok sakıncalı ve büyük kazalara yol açabilir” ifadelerini kullandı.

This entry was posted in Gundem, Haber, SİYASİ TARİH, YOLSUZLUKLAR. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *