DOĞA*ÇEVRE*TALAN *** AĞAÇ KIYIMLARI DEVAM EDİYOR !!!

Prof.Dr. Mehmet Ali KÖRPINAR
24.07.2008

Bir şahsın yaşadıkça memnun ve mutlu olması için lazım gelen şey,
kendisi için değil, kendisinden sonra gelecekler için çalışmasıdır.

Mustafa Kemal ATATÜRK

AĞAÇ KIYIMLARI DEVAM EDİYOR !!!

Değerli arkadaşlar,

Güzel ülkemizde ve dünyamızda; küresel sermaye ve AB-D emperyalizminin çıkarları yüzünden oluşan çevre kirlilikleri nedeniyle sağlıklı ve mutlu yaşamımız giderek tehlikeye düşmektedir. Bizden sonraki nesillere de daha riskli ve kirli bir dünya bırakmamız söz konusu.

Pek çok gelişmiş ülkede toplum, yaşanan çevre felaketlerine karşı hem siyasal hem de sivil toplumsal örgütleri ile gereken tepkilerini çok güzel ortaya koymaktadır. Ne yazık ki güzel ülkemizde siyasi yaşam kısırlaştı ve sadece dinsel siyasete veya etnik kimliğe dayalı hale geldi. Çağdaş demokrasilerde olduğu gibi ülkemizde yaşanan çevre kirliliğine ve halk sağlığına karşı duyarlı bir siyaset ve siyasi güç söz konusu değil.

Oysa güzel ülkemizde her yıl tekrarlanan ve yıllardır devam eden çevre sorunlarımızı dile getirmemiz ve hep birlikte çözümler aramamız gerekir. Sizlere 8 yıldır ÇEVRE FALAKETİ YAŞIYORUZ başlıklı yazılarımda dile getirdiğim ağaç ve orman kıyımlarımızı yeniden anımsatmak istedim. Örneğin,

· NEFESİMİZİ KESMEKTEN VEZGEÇMİYORLAR, AĞAÇ KATLİAMI DEVAM EDİYOR. Manisa’nın Turgutlu ilçesi, Çaldağında kurulacak nikel madeni için 2 milyon ağaç kesilecekmiş (2.12.2014-OdaTV).

· YİNE AĞAÇ KIYIMI. Manisa’nın Soma İlçesi, Yırca mahallesinde kurulması planlanan Soma Kolin Termik Satralı için acele kamulaştırma sürecinde, yaklaşık 6000 Zeytin ağacı kesildi (15.10.2014-Cumhuriyet). Yazık oldu zeytin ağaçlarımıza ve zeytinden geçinmeye çalışan halkımıza. Son habere göre Danıştay Termik Santral yapımını durdurdu!!!

· İSTANBULDA DA AĞAÇLAR KESİLİYOR, YETKİLİLERİN HABERİ BİLE YOK. Başbakan evinin bulunduğu Eyüp, Göktürkdeki Ravza sitesinin yanı başındaki alanda, devlet korumasındaki ağaçlar kesildi. Yeşil katliamından Orman Müdürlüğü ile Eyüp Belediyesi ise bihaber (14.10.2014-Sözcü).

· KESE KESE İLERLİYORLAR. İstanbul’a yapılan 3. Köprünün ayakları 245 m ye ulaştı. Ağaçların kesildiği yerlerde otoyol şekillenmeye başladı. 5.500 işçi gece gündüz çalıştı. 1,5 milyon ağaç kesildi (20.6.2014-Sözcü).

· BAKIRKÖYDE MARMARARAY İÇİN 100’ün ÜZERİNDE AĞAÇ KESİLDİ. Marmararay projesi kapsamında eski tren hatları ile istasyonların yenilenmesi çalışmaları, ağaç katliamına neden oluyor. Son olarak sadece Marmararayın Yenimahalle istasyonu için 100’ün üzerinde ağaç kesildi (6.05.2014-Cumhuriyet). Ne yazık ki 1,5 yıldır Halkalı-Sirkeci tren hattı kapalı. Bu yüzden İstanbul’un Trakya ve Avrupa ile tren bağlantısı yapılamıyor. Halkımızın kent içi ulaşımı sahil yolundan halk otobüsleri ile yapılmaya çalışılıyor. Ancak bu eylem de çok büyük trafik sıkışıklığına neden oluyor.

· ORMANLAR, ÜÇÜNCÜ KÖPRÜYE YOL OLDU. ÇED raporundan muaf tutulan 3. Köprü kapsamında yol çalışmaları sürerken, yaşanan ağaç kıyımı ortaya çıktı. 3. Köprü için resmi makamlarca kesilecek ağaç miktarının 381.096 olacağının açıklanmasına rağmen, bu rakamın aslında 1,6 milyona ulaşacağı söyleniyor. (21.5.2014-Sözcü).

· AKYAKA’YI ÜZEN ZEYTİNLİK KARARI. Muğla’nın eşsiz doğasıyla bilinen Akyaka’da 20 dönüm zeytinliğin özelleştirilip imara açılmasına yargı izin verdi (18.03.2014-Milliyet).

· ARTVİNDEKİ 45.000 DÖNÜMLÜK ORMAN ALANI TALAN EDİLECEK. Enerji Bakanlığı yargı kararı ve halkın itirazlarına rağmen Orman alanını yeniden maden şirketlerine açmış. 10 milyar $ lık maden çıkarımı söz konusuymuş (17.03.2014-Sözcü).

· VE KIYIM İTİRAFI. Orman ve Su işleri Bakanlığı 3. Köprü için 381.096 adet ve 3. Havaalanı için 2 milyon 330 bin ağacın kesimi için izin verdiklerini, Kanal İstanbul Projesi için ağaç kesimine izin vermediklerini açıkladı (17.09.2013-Sözcü).

· ODTÜ DE GECE YARISI AĞAÇ KIYIMI. Ankara Belediyesi tarafından yaklaşık 600 ağacın gece yarısı kesilmesinden sonra ODTÜ de düzenlenen “fidanını kap gel” eylemine 1000 kişi katıldı. Ancak akşam saatlerinde yine polis müdahalede bulundu (22.10.2013-Radikal).

· HAKİM BEYİN CEZA ORMANI. Afyon Hakimlerinden Mehmet Gökçek, denetimli serbestlik uyguladığı sanıklara verdiği fidan dikme cezasıyla 40.000 ağaçlık orman yarattı (6.4.2103-Milliyet). Umarım tüm hakimlerimizde bu cezayı örnek alır ve zorunlu ağaç dikimlerini sağlarlar.

· BURSANIN YEŞİLİ KALMADI. Bursa’nın yüzölçümünün %65’ine maden arama ruhsatı verildi. 10.900 km2’lik Bursanın 7.126’km2 ni maden ocakları kaplamış (4.12.2012-Cumhuriyet).

İSTANBULUMUZDA SON KALAN YEŞİL ALAN. İstanbul’un 3. Havalimanı Terkos gölü yakınlarına ve gölün su biriktirme havzalarına kurulacakmış (31.10.2012-Milliyet). 5 veya 6 pist yapılması planlanan yerin aynı zamanda yüzbinlerce göçmen kuşlarında konak yeri olduğu belirtildi. Özellikle terkos gölünün önemli bir kışlama alanı olduğu İstanbul Kuş Gözlem topluluğunca açıklandı (6.11.2012-Cumhuriyet).

ASIRLIK AĞAÇLAR TEK TEK KESİLDİ. Manisa’nın Turgutlu ilçesine bağlı Çaldağı bölgesinde konuşlandırılan ve 18 milyon Sülfürük asit kullanılarak açık ocak yöntemiyle 15 yıl işletilmesi planlanan, nikel madeni için şimdiden binlerce ağaç kesildi (22.07.2012-Cumhuriyet).

2B İÇİN ORTAK FERYAT. 18 Nisanda geçen yasa ile 2B arazileri satışa çıktı (29.04.2012-Cumhuriyet). 410 bin hektarlık Orman alanları ile birlikte tarım alanlarımızın da satılması kaygısını taşıyoruz. Keşke elden çıkan Orman alanlarımızın satılması yerine, yeniden ağaçlandırılması yapılsaydı. Yabancılara mülk satışlarında mütekabiliyet (karşılıklılık) koşulunun kaldırılmasını da kabul edemiyorum !!!

ZEYTİNİN CANINA OT TIKAYACAKLAR. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerin Aşılattırılmasına dair yönetmelikte değişiklik yapılarak zeytinlik alanların üzerinde elektrik üretim tesisleri, madencilik, petrol ve doğalgaz arama ve işletme faaliyetleri, savunmaya yönelik stratejik girişimler yapılmasına olanak sağlanması için taslak yasa hazırlanmış (27.01.2011-Cumhuriyet).

GÜZEL ÜLKEMİZDE ALINAN MADEN ARAMA İZNİ İLE BİNLERCE DÖNÜMLÜK ORMAN ARAZİMİZ VE YÜZBİNLERCE AĞACIMIZ KATLEDİLİYOR. Son 4 yılda verilen maden ruhsat sayısı 45.000 e çıkarken, Türkiye’mizin üçte birlik alanı yabancılara tahsis edilmiş oldu (12.06.2010-Cumhuriyet). 1923-2004 arası verilmiş ve yaşayan yaklaşık 1500 ruhsat varken, Mayıs-2004 de yürürlüğe giren yasal düzenleme ile 4 yılda 43.500 ruhsat verilmiş!!!

· 30 NİSAN, HER YIL BÜTÜN DÜNYADA ULUSLARARASI AĞAÇ GÜNÜ OLARAK KUTLANIR. Fidan dikme ve ağaç sevgisi anılır. Ne yazık ki ülkemizde bu konuda bir kutlama ve ağaç dikme kampanyaları düzenlenmedi. Tam tersi Manisa ilimize bağlı Gediz ovasındaki Çaldağında, İngiliz sermayeli SARDES madencilik nikel madeni çıkarımı için 280.000 ağacımızı kesecek ve çevreyi kirletecekmiş (10.05.2009-Milliyet). Bu şirkete seçim sonrası acele olarak maden arama izni verenleri kınıyorum.

· VARİLLERİN YERİNE, ORMAN SÖZÜ UNUTULDU: Tuzlada toprağa gömülü zehirli atık varillerinin bulunduğu alana, dönemin Orman Bakanı Pepe ağaç dikileceği ve atıklar için de tesis sözü vermişti. Ancak 2 yıldır kazma vurulmadı (18.04.2008-Milliyet).

Antalya’da orman kıyımı durmuyor. Belek ormanlarından sonra Manavgat’taki Sorgun ormanında da ağaç kıyımına başlandı. SABAH’ın 1 Kasım 2007 de Belek ormanlarındaki katliamdan sonra, “BELEK’TEN SONRA SORGUN ORMANI” başlığıyla gündeme getirdiği haberin üzerinden 2 hafta geçmeden bölgeden ağaç kıyımı haberi gelmeye başladı. Sorgun ormanı içinde bulunan Turkuaz Otel’in, ek inşaat yapmak için bölgede 300-400 arasında kızılçamı kestiği belirlendi (09.11.2007-SABAH).

· Yine Altın madeni bulmak amacıyla ülkemizin akciğerleri sayılan Kaz dağında 6 yabancı şirkete maden arama ruhsatı verildi. 600 ün üzerinde sondaj yapıldığı ve bu sondajlar için belirlenen bölgelere araçların girebilmesi için yine binlerce ağacın kesildiği bildiriliyor (23 Eylül 2007- Milliyet). Sondaj sonrası negatif çıkan yerleri şirketler terk edip gidiyorlar. Bu sırada kesilen ağaçların yerleri de boş kalıyor. Bu şirketlerin de kestikleri ağaç sayısının iki katı kadar gelir getirici ağaç dikimi yaptırılmasını öneriyorum.

Değerli arkadaşlar,

Güzel ülkemizin değerli ağaçlarını, sadece orman yangınları ile kaybetmiyoruz. Son olarak TBMM de kabul edilen ve ağaç katliamını serbest bırakan yasayı bilgilerinize sunmak isterim.

Bu yasaya göre, ne yazık ki PARAYI VEREN, AĞACI KESECEK. Meclis’te kabul edilen Hazine ve orman arazilerinin turizme açılmasını öngören yasayla, 1 hektar için 24 bin YTL’yi ödeyen turizm yatırımcıları istediği kadar ağaç kesecek. Yasalaşan kanun tasarısıyla Lara Kent Parkı dahil 53 projenin önü açılıyor. Bakanlığın ön izin verdiği, ancak işlemi durdurulan 53 projenin 21’i Antalya, 12’si Mersin, 8’i Muğla, 4’ü Kars, 3’ü Bursa’da bulunuyor. Kayseri, Bolu, Aydın, Isparta ve Kütahya’da birer proje yer alıyor (09.05.2008-Milliyet). Keşke bu yasa ile aynı yörede kesilen ağaç sayısının iki katı kadar ağaç dikimi ve 5 yıllık bakımı da şart koşulsaydı.

Sevgi ve saygılarımla

NOT:

1- Yeşil Çevre ve korunması hakkında YEŞİL EKRAN ile yayına başlayan ve çok önemli bilgileri bizlere sunan NTV’yi kutlarım ve de izlemenizi öneririm.

2- Çanakkale’de yanan orman alanlarına, şehitlerimizin sayısı kadar fidan diken ve büyüten Çanakkaleli İş Adamı İbrahim Boduru da kutlarım.

3- Bu hafta Çevre ve Orman Bakanlığı ile anlaşma yaparak, 700 hektar alana 700000 fidan dikmeyi kabul eden Koç Holding Başkanı Mustafa Koçu’da burada kutlamak isterim (21.07.2008).

This entry was posted in DOĞA - ÇEVRE, Doga - Cevre - Ekoloji - Tarim, YOLSUZLUKLAR. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *