ACI BİR GÜLÜMSEME *** AKP’nin Fazıl Say öfkesi ve bir anektod

cumhuriyet.com.tr
19 Kasım 2014 Çarşamba

AKP’nin Fazıl Say öfkesi

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2015 yılı bütçesinin görüşüldüğü komisyonda, Fazıl Say da gündeme geldi. CHP’li vekillerin eleştirilerini, AKP’li Şükrü Erdinç’in ‘Fazıl Say benim gözümde değerli değildir’ sözleri takip etti

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü ile Türkiye Yazma Eserler Başkanlığının 2015 bütçesi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşüldü.

Milletvekillerinin söz aldığı komisyonda, CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin, Bakan Ömer Çelik’e, “Fazıl Say’ın eserlerini neden yasakladınız, sanata yasak bu çağa yakışır mı? Böyle bir sanatçı ile ülkeyi tanıtmak varken yasaklamak neden ” diye sordu.

CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli de, sanatın yapısı gereği ideolojik olduğunu belirterek, “Sanat devrimcidir. Sanat, yıkar, yeniden yapar ve sıklıkla toplumunun önünde gider. Sanatçının ideoloji, siyaset dışı kalması diye bir şey mümkün değil. Sanatçı yaşama elbette müdahale edecek” değerlendirmesinde bulundu.

Türeli, sanatçının toplumla ilgili kaygılarının da olduğunu dile getirerek, “Fazıl Say da düşüncelerini ifade etmelidir. Kimse bundan rahatsız olmasın. Kültür ve sanatı baskı altına almaya çalışan yaklaşımların tümü yanlıştır. Devletin sanatı desteklenmesine ihtiyaç var. Devlet, insanların özgür yaratıcılıklarını ortaya çıkaracak alanları yaratmalıdır” yorumunu yaptı.

Japonya’nın Ankara B. Elçisi Japon Başbakanını arar ve
“Fazıl Say’ın Tokyo konserini iptal etmediğimiz için
Davutoğlu beni makamına çağırdı ve kınadı” der.

Japon başbakanı hafızasını yoklar ve biraz şaşkın cevap verir.
“Fazıl Say’ı tanıyorum, ailece hayranıyız,
dün gece de zar zor bilet bulup konserine gittim,
ama bizi kınayan şu Davutoğlu kimdir?”

This entry was posted in HAYATIN İÇİNDEN. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *