SİYASET GÜNDEM : Naziler örnek alınıyor

Hazal Ocak / Cumhuriyet
17 Ekim 2014 Cuma

Naziler örnek alınıyor

Yeşiller Partisi Milletvekili Ünal, ‘güvenlik paketi’nde Alman modeline tepki gösterdi.

Türkiye’nin gündemindeki polisin yetkilerini artıran “güvenlik paketi”ni değerlendiren Alman Yeşiller Partisi Köln Milletvekili Arif Ünal, paketin Nazi Almanyası’nı hatırlattığını vurguladı. Ünal “Pakette bahsedilen yetkiler 1933’te Hitler iktidara geldiğinde kendi polisinin yetkilerini arttırarak halkın gözünü korkutmak için kullanmış olduğu bir yöntemdi.

Hiç kimse bana burada yapılan antidemokratik gelişmeleri Almanya usulü diye satamaz” dedi. Ünal Almanya’da polislerin üniversite eğitiminden yanı sonra olayların büyümemesi için psikolojik bir eğitimden de geçirildiklerini belirterek “Alman usülü polis demek, Almanya’nınpolis ve adalet sistemine hakaret etmek olur. Almanya’da polis yetkileri arasında pakette konuşulanların hiçbiri
yok” dedi.

Kimin ne yaptığı bilinmeli

Kuzey Ren Westfalya Eyaleti Dostluk Grubu heyetiyle İstanbul’a gelen Alman Yeşiller Partisi Köln Milletvekili Arif Ünal, polisin yetkilerini arttıran güvenlik paketine ilişkin sorularımızı yanıtladı. Almanya’daki sistemi anlatan Ünal, “Hâkimin kararı olmadan polis hiç kimsenin özel bilgilerine ulaşamaz. Polisler bir yürüyüşe izin alınmış ise sadece ‘herhangi bir terör olayına dönüşebilir’ şüphesiyle hiç kimseyi engelleyemez. Yürüyüş yapma ve fikir özgürlüğü Almanya’da anayasa ile garanti altına alınmıştır. Polisin müdahale etme şansı yoktur. Almanya’da şu an her toplumsal olaya müdahale eden polisin ‘ya ismi ya da numarası olmalı’ tartışması var. Kimin ne yaptığını herkes bilebilmeli ve gerekirse onu mahkemeye verebilmeli” diye konuştu.

Polis yürüyüşü engellemez Almanya’da yürüyüş özgürlüğünün önemli olduğunu belirten Ünal, “Yürüyüş yapılırken başka birisi bunu engellemeye kalktığı zaman bile o yürüyüşün devam etmesi için polis önlem almak zorundadır. Ama hiç kimseyi döverek değil, yolu işgal etmişse bir taraftan kaldırıp diğer tarafa koyarak yolu açmakla görevlidir.

Eğer suç işlemişse yakalayıp adalete teslim etmekle görevlidir. Polisin kalkıp da döverek onun cezasını yerinde verme gibi bir özgürlüğü yoktur” diye konuştu. Türkiye’de 1 Mayıs eylemlerini takip ettiğini belirten Ünal, “Bir 1 Mayıs eyleminde sokağın kenarında duran insanları dahi polisin tokatladığını gördüm. Bu Almanya’da asla olmaz” ifadesini kullandı.

Almanya’da polislerin 3 yıllık bir üniversite eğitiminin yanı sıra “eskalasyon” adında bir eğitim daha aldıklarını ifade eden Ünal “Polis olay anında yangına körükle gitmez. Aldığı psikolojik eğitim doğrultusunda gerginliği durdurabilmek için çalışır. Almanya’yı örnek alıyorlarsa bu konuda örnek alsınlar lütfen. Çünkü Türkiye’deki olayların büyük bir bölümünün biraz da polisin provokasyonuyla ortaya çıktığını bizzat biliyoruz” dedi.

Ünal, Almanya’da polisin olumsuz uygulamalarının parlamentoda tartışılarak polis şeflerinden hesap sorulduğunu anımsattı. Ünal “Tabii bir yürüyüş yapıldığında da dükkânları yıkmanın anlamı yok. Yürüyüşü yapanlara da tepkiye yol açıyor. Yapılan işe zarar veriyor. Böyle bir durumda polis suçluyu yakalayıp adalete teslim etmekle görevlidir. Onun cezasını vermek onun görevi değildir” ifadesini kullandı.

This entry was posted in DEMOKRASİ-ÖZGÜRLÜK, FAŞİZM, Politika ve Gundem. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *