Tutanakta şöyle yazıyordu : NOKSAN HUSUS TESBİT EDİLMEMİŞTİR *** Katliamın sorumlusu AKP: İşte kanıtı

cumhuriyet.com.tr
19 Mayıs 2014

Katliamın sorumlusu AKP: İşte kanıtı

Soma’daki işçi katliamının yaşandığı maden, faciadan kısa bir süre önce denetlenmiş. Ortaya çıkan belgede 301 canın yitirildiği madende kusur bulunmadığı yazıyor. Bu arada, Soma A.Ş’nin madenin sahibi olamdığı, Türkiye Kömür İşletmeleri’nin ‘taşeronu’ olduğu anlaşıldı.

Soma’da 301 madencinin hayatını kaybettiği maden faciasında yeni bir belge ortaya çıktı. Sosyal medyada dolaşıma sokulan belgeye göre, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, kazadan kısa bir süre önce, 13-14-17 ve 18 Mart 2014 tarihlerinde, ölüm madenini denetlemiş.

“Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu İzmir Grup Başkanlığı’nın 03.03.2014 tarih ve 388 – T2014002006 sayılı görev yazısı uyarınca” Soma’daki işçi katliamının yaşandığı madende yapılan teftişe işletmenin müdürü Akın Çelik ile görüşüldüğü belirtiliyor. Teftişin yapıldığı tarihte işyerinde 4 kadın ve 2944 erkek olmak üzere 2948 çalışanın istihdam edildiği belirtilen raporda, 2983 erkek çalışanın “çok tehlikeli sınıfta yer alan işlerde” çalıştığı belirtiliyor.

“NOKSAN HUSUS TESPİT EDİLMEMİŞTİR

Bakanlık adına teftişi gerçekleştiren maden mühendisleri Emin Gümüş ve Ersin Bulut ile işletme müdürü Akın Çelik’in imzasının yer aldığı tutanakta, “İş yerinde 13,14,17,18.03.2014 tarihlerinde yapılan programlı teftişte noksan husus tespit edilmemiştir” ifadelerine yer verilmiş.

İŞTE O TUTANAK…

GÜRKAN, AKP’NİN TAŞERONU ÇIKTI

301 işçinin ölümüne neden olan Soma A.Ş’nin madenin sahibi değil, Türkiye Kömür İşletmeleri’nin ‘taşeronu’ olduğu anlaşıldı. Ruhsat devlete ait olduğu için, cezai sorumluluk doğrudan iktidara uzandı.

Taraf gazetesinden Billur Özgül’ün haberine göre, ölüm madeninin sahibi denilen Alp Gürkan’ın kömür madenini aslında ‘taşeron sistemi’ olan ve AKP döneminde ‘Hizmet alımı’ ismiyle uygulanan sistemle işletildiği belirlendi.

GÜRKAN KADAR DEVLET DE SUÇLU

Özelleştirme sayılmayan bu yöntemle işyeri sahibi TKİ görünüyor. Taşeron Gürkan’ın çıkardığı tüm kömürleri de devlet satın alıyor. Bu yöntem, işletmeci olan Gürkan kadar işyeri sahibi olan TKİ ve Enerki Bakanlığı’na cezai yükümlülük doğuruyor.

This entry was posted in Calisma Dunyasi - Is ve Emekciler, Gundem, Madencilik ve Yeralti Kaynaklari, YOLSUZLUKLAR. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *