MİT’ten Suriye’ye tank pususu * ABD Tow silahını kim taşıdı ?

MİT’ten Suriye’ye tank pususu

Cuma, 25 Nisan 2014
Aydınlık

Suriye’deki terör grupları tarafından ilk kez Nisan ayı başında kullanılan ABD menşeli güdümlü anti-tank füzelerinin, İstanbul’daki ÖSO komutanı Salim İdris kanalıyla MİT tarafından Suriye’ye ulaştırıldığı ortaya çıktı

Suriye’de inisiyatifi kaybeden ABD, Türkiye’de yeniden örgütlediği terör gruplarına ABD yapımlı, güdümlü anti-tank füzeleri göndermeye başladı. Aydınlık, MİT-CIA-ÖSO üçgenindeki füze trafiğinin ayrıntılarına ulaştı. Buna göre Nisan ayı başında ilk kez kullanılmaya başlanan TOW adı verilen anti tank füzelerinin İstanbul’da faaliyetlerini yürüten eski ÖSO komutanı Salim İdris kanalıyla MİT tarafından gönderildi. Harekat el-Hazm adlı gruba verilen füzeler ilk kez Hatay’ın Hacıpaşa bölgesindeki sınırın karşısında yer alan İdlip kentinde Suriye ordusuna ait tanklara karşı kullanıldı.

Aydınlık’ın ulaştığı bölgede görev alan güvenlik kaynakları, Esad karşıtı çatı örgütü Yüksek Askeri Konsey tarafından görevden alınan ÖSO komutanı Salim İdris’in, Ocak ayı sonunda MİT’in desteğiyle Harekat el-Hazm adıyla yeni bir silahlı terör grubu kurduğunu belirtti. Grubun kuruluş açıklamasında da MİT’e yakınlığıyla bilinen ÖSO komutanı Salim İdris bizzat bulundu. Suriye ordusunun yanında IŞİD’e karşı da mücadele edeceğini açıklayan gruba kuruluşundan kısa bir süre sonra ABD üretimi güdümlü TOW füzeleri gönderildi. Güvenlik kaynakları, Harekat el-Hazm militanları içinden seçilen ikişer kişilik 5 gruba İdlip bölgesindeki askeri kamplarda TOW füzelerinin kullanımı konusunda eğitim verildiğini de kaydetti.

İlk deneme Heş kasabasında

ABD yapımı TOW füzeleri ilk olarak Türkiye sınırının karşı tarafındaki İdlip şehrinin kırsalında Heş kasabası çevresinde denendi. Bölgede konuşlu Suriye ordusuna ait tankların hedef alındığı saldırı terör gruplarına ait kameralarla an be an görüntülendi. Böylece TOW füzelerini sağlayan MİT-CIA yetkililerine füzelerin istenen biçimde kullanıldığı mesajı verildi.

Harekat el-Hazm-MİT ilişkisi

Suriye içinde ABD yapımı TOW füzelerine ulaşan ilk örgüt olan Harekat el-Hazm grubunun kökeni daha önce Reyhalı’daki Cilvegözü sınır kapısını ele geçiren ÖSO’ya bağlı el-Faruk Tugaylarına dayanıyor. 19 Temmuz 2012’de sınır kapısını ele geçiren el-Faruk adlı terör grubu 2013 sonundaki IŞİD saldırısına kadar Bab el-Hava sınır kapısının denetimini elinde tutmuştu. Bölgedeki kaynaklar bu dönem boyunca MİT görevlileriyle el-Faruk Tugayları komutanları arasında yakın temasın sürdüğünü belirtti.

ABD TOW’ları TSK’nın temel tanksavar füzesi

TOW füzeleri, ABD tarafından geliştirilen yarı otomatik güdümlü SACLOS sınıfı bir tanksavar füzesidir. 1970 yılında üretilen füze dünya çapında özellikle Batı ülkeleri arasında en çok kullanılan füze sistemidir. Halen üretimine devam edilmekte olan füze her türlü pasif zırhı geçebilmektedir. Ortadoğu’da envanterinde en çok TOW füzesi bulunduran ülkelerin başında Türkiye ve Suudi Arabistan gelmektedir. TOW füzeleri kaideye konuşlu kullanılabildiği gibi omuzdan da atılabilir. Suriye’nin genelinden farklı olarak Türkiye sınırındaki İdlip bölgesinde yükseltilerin yoğun olmasının TOW füzelerini kullanan gruplara büyük avantaj sağlayacağı değerlendirilmektedir.

ABD’li senatörü İdris ile MİT buluşturdu

Suriye’deki terör gruplarına daha ağır silahlar verilmesini savunan ABD’li Senatör John McCain geçen yıl 27 Mayıs’ta Türkiye üzerinden Suriye’ye geçerek bölgedeki silahlı gruplar ile biraraya gelmişti. McCain ziyaretinde ÖSO Komutanı Salim İdris ile bir toplantı da yaptı. Görüşmede ABD’nin terör gruplarıyla daha yakın temas içine girmesi konuşuldu. ABD’li senatörün olağan olmayan ziyaretinde MİT görevlileri de McCain’e eşlik etti.

Mustafa Kaya

http://www.aydinlikgazete.com/mansetler/39034-mitten-suriyeye-tank-pususu.html

This entry was posted in EMPERYALİZM, ORTADOĞU ÜLKELERİ, Politika ve Gundem. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *