AB’den ‘temel haklar ve hukukun üstünlüğü’ uyarısı * Avrupa’dan ‘internet sansürü’ uyarısı

AB’den ‘temel haklar ve hukukun üstünlüğü’ uyarısı

Duygu Güvenç / Cumhuriyet
22 Şubat 2014 Cumartesi

AB Komisyonu, HSYK ve interneti sansürleyen yasaların ardından MİT düzenlemesini de incelemeye aldı.

AKP hükümetini yürütmenin yargı üzerindeki gücünü artıran HSYK yasası ve internete sansür getiren yasa nedeniyle uyaran Avrupa Birliği (AB), bu kez de Meclis gündemindeki MİT düzenlemesini incelemeye aldı. MİT düzenlemesi konusunda da hükümete “işbirliğine çağırmaktan vazgeçmeyeceğinin” mesajını veren AB, nisan ayında yapılacak Ortaklık Komitesi’nde bir kez daha HSYK, internet ve MİT ile ilgili düzenlemelerin ele alınacağını duyurdu.

AB Komisyonu Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle’nin Sözcüsü Peter Stano, Cumhuriyet’in sorusu üzerine, komisyonun MİT düzenlemesini incelemeye aldığını ancak henüz incelemeyi tamamlayamadıklarını belirtti. Stano, MİT düzenlemesiyle ilgili incelemeyi tamamladıktan sonra AB’nin görüşlerini en kısa zamanda Ankara ile paylaşacağını belirtirken, AKP hükümetini bir kez daha AB ve Avrupa Konseyi ile işbirliğine çağırdı. Stano şunları söyledi:

“Müzakere Çerçeve Belgesi’nde belirtildiği gibi katılım kriterlerine uygun olarak gelişmeleri izlemek, raporlamak ve aday ülkelerin katılımına Avrupa Standartları ve AB’nin en iyi örnekleriyle yardımcı olmak, komisyonun görevidir. Bu çerçevede komisyon, yargı ve internetle ilgili son yasalarda endişelerini dile getirmiştir ve bu yasalar onaylanmadan önce tam anlamıyla Avrupa’nın temel haklar ve hukukun üstünlüğü standartlarına uygun olduğunu garantilemesi için Türk yetkilileri AB Komisyonu ve Avrupa Konseyi ile irtibata geçmeye teşvik etmiştir.”

Stano, AB’nin bu yasaları Ortaklık Komitesi’nde de gündeme getireceğini, “Komisyon çalışanları MİT yasasını inceler incelemez, görüşlerimizi Türk yetkilileriyle paylaşacağız. Ayrıca nisan ayında yapılması kararlaştırılan bir dahaki Ortaklık Komitesi, Türk yetkililerle bu konuları tartışmamız için fırsat olacaktır” sözleriyle ifade etti.

Cumhuriyet.com.tr
06 Şubat 2014 Perşembe

Avrupa’dan ‘internet sansürü’ uyarısı

AKP’nin internet düzenlemesi Türkiye’de olduğu kadar Avrupa’da da yankılandı. Batı’dan sansür yasasına sert eleştiriler geliyor.TBMM’den dün gece geç saatlerde geçirilen internette sansür yasası kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. Yasaya tepkiler Türkiye ile sınırlı kalmadı. Sansür yasasına Avrupa’dan da tepkiler geliyor.

10 ADIMDA İNTERNET SANSÜRÜ: ARTIK ÇİN, İRAN VE SUUDİ ARABİSTAN İLE AYNI LİGDEYİZ!

AB Komisyonu’nun Genişleme ve Komşuluk Politikasından Sorumlu Üyesi Stefan Füle’nin sözcüsü Peter Stano, sansür yasasının ciddi endişe uyandırdığını belirterek, “Türk halkının daha fazla şeffaflığa ve bilgiye, daha az kısıtlamaya ihtiyacı var” dedi. Yasanın mevcut haliyle ifade özgürlüğüne önemli kısıtlamalar getirdiğini ifade eden Stano, herhangi bir kısıtlamanın hedefli ve orantılı olması gerektiğini kaydetti. Stano, AB Komisyonu’nun, yasa konusunda yapılacak herhangi bir değişikliğin bu standartlara tam uyumunu sağlamak amacıyla Türk yetkililerle birlikte çalışmaya hazır olduğunu belirtti.

ABDULLAH GÜL’ÜN 2011’DE ATTIĞI TWEETLER YENİDEN GÜNDEMDE!

AP BAŞKANI: BU YASA GERİ ADIM

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schultz’dan da yasaya bir tepki geldi. Schultz, yasayı “geri adım” olarak niteledi. Alman sosyal demokrat Martin Schulz, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada “Türk Parlamentosu’nun, hükümetin internet üzerindeki kontrolünü sıkılaştıran yasayı onaylaması, zaten basın özgürlüğü için boğucu olan bir ortamda geri bir adım oluşturuyor” dedi.

TÜRK HÜKÜMETİ ‘BIG BROTHER’A BENZİYOR!

Avrupa basını da sansür yasasını sayfalarına taşıdı. BBC internet düzenlemesinin halk üzerinde daha fazla baskı uygulamak için başka bir yöntem olduğunu belirterek, Gezi direnişi sırasında AKP’nin sosyal medyaya karşı olan tavrının bir yasayla meşrulaştırıldığını bildirdi.

Yasaya bir tepki de Amerikan basınından geldi. Yahoo News, yeni düzenlemenin George Orwell’ın 1984 romanından bir farkı olmadığı söyleyerek Türk hükümetini ‘Big Brother’a benzetti.

This entry was posted in BİLİŞİM - İNTERNET -, DEMOKRASİ-ÖZGÜRLÜK, FAŞİZM, Gundem, SİYASİ TARİH. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *