Le Monde: ‘Türk Modeli’ yolun sonuna geldi

Cumhuriyet
26 Aralık 2013 Perşembe

Le Monde: ‘Türk Modeli’ yolun sonuna geldi

Fransız Le Monde gazetesi AKP ve Fethullah Gülen Cemaati gibi iki ideolojik akımın ittifakı üzerine kurulu olan “Türk Modeli”nin artık yolun sonuna geldiğini yazdı. Washington ile Ankara arasında bozulan ilişkilere dikkat çeken gazete, Türkiye’de “hükümdarlığın sonu havasının” hakim olduğunu belirtti.

Le Monde, “Çok sayıda Arap ülkesinin hayali oldu ve uzun süre Batılıları rahatlattı. Bu ne diktatoryal ve batı karşıtı İran modeliydi ne de diktatoryal ve İslamcı zehri yayan Suudi modeliydi. ‘Türk Modeli’, demokrasi ile kapitalizmin ittifakıydı” diye yazdı.

Bu modelin kendisinden emin İslami muhafazakar ve ABD’ye yakın bir partinin rehberliğinde olduğunu ifade eden gazete, “Müslüman-Arap dünyasında modernitenin yolunu temsil ediyordu. Yeni bir sentez içerisinde Mall’ı (alışveriş merkezi), cami ile evlendiriyordu” diye devam etti.

“Türk Modeli”nin diğer bir ayağının Ankara ile Washington arasındaki ilişkiler olduğuna dikkat çeken gazete, uzun süre “mükemmel” olan ilişkilerin kısa bir süre önce kötüleştiğine değindi.

Gazete, “Özellikle Mısır’da Müslüman Kardeşler’i ve Suriye isyanının en radikalleri olan İslamcı fraksiyonları savunan Başbakan Erdoğan Suriye ve Mısır konusunda Başkan Barack Obama’dan uzaklaştı” diye yazdı.

DIŞ BASINDAN YANSIMALAR

Başbakan bu manşetlere de kızacak!

İspanyol basını Türkiye’deki yolsuzluk olaylarına geniş şekilde yer verirken halkın kabine değişikliğinden pek memnun olmadığını ve daha çok başbakanın gitmesini istediğini yazdı.

DHA 26 Aralık 2013 Perşembe
Cumhuriyet

İspanya’nın önde gelen gazete ve televizyonları Türklerin özellikle büyük kentlerde sokaklara çıkarak hükümet aleyhine gösteriler yaptığını ve hedefteki kişinin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olduğunu belirttiler. Başbakan Erdoğan’ın bir uluslar arası komplodan bahsettiğini de yazan gazeteler bu ülkelerin hangileri olduğu konusunda bir açıklık getiremediğini ifade ettiler.

İşte İspanyol basınından manşetler

El Pais: Rüşvet Erdoğanı kabinenin yarısını değiştirmeye zorladı. Karar üç bakanın istifası sonrası alındı.

El Mundo: Erdoğan köşeye iyice sıkıştı.Türk başbakan uluslar arası bir komplodan bahsediyor.

La Razon: Erdoğan Türk Cumhuriyet tarihinin en büyük yolsuzluk skandalı ile karşıkarşıya. Türkiye’nin büyük şehirlerinde “hükümet istifa” gösterileri düzenleniyor.

ABC: Erdoğan 10 bakanı değiştirerek siyasi hayatındaki en büyük krizini frenlemeye çalışıyor. Yeni kabinede Bekir Bozdağ dışında AKP’nin ağır toplarından kimsenin olmaması dikkat çekti.

La Vanguardia: Erdoğan Türkiye’ye yapılmış uluslar arası bir oyundan bahsederek kabinedeki bakanların çoğunu değiştirdi. Yolsuzluk skandalları Erdoğan kabinesinde deprem etkisi yaptı.

El Cuarto: Bakan çocukları Türkiye’deki en büyük rüşvet skandalının gün ışığına çıkmasına yol açtı. İstifalar ve gösteriler peşpeşe gelmeye başladı.

RTVE: Erdoğan kabinedeki birçok bakanı değiştirmesine rağmen tepkiler bitmiyor. Halk başbakanın da gitmesini istiyor.

TeleCinco: Binlerce Türk sokaklarda Erdoğan’ın istifası için gösteriler yapmaya başladı. Rüşvet hükümeti sallamaya devam ediyor.

This entry was posted in Politika ve Gundem, YOLSUZLUKLAR. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *