İkinci dalgada inanılmaz yolsuzluk iddiaları Yeni yolsuzluk soruşturmasının boyutunun 100 milyar dolar olduğu öne sürülüyor.

Canan Coşkun/Cumhuriyet
25 Aralık 2013 Çarşamba

İkinci dalgada inanılmaz yolsuzluk iddiaları
Yeni yolsuzluk soruşturmasının boyutunun
100 milyar dolar olduğu öne sürülüyor
.

Türkiye’yi sarsan yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasının ikinci dalgasıyla ilgili iddialar dün gündeme bomba gibi düştü. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ekonomik büyüklüğü 100 milyar doları bulan, uluslararası çapta “kara para aklama, rüşvet, ihaleye fesat karıştırma ve yolsuzluk” iddiaları ile gizli bir soruşturma yürütüldüğü iddia ediliyor. Savcılığın aralarında işadamlarının da bulunduğu çok sayıda isim hakkında gözaltı ve arama kararı verdiği; İstanbul Emniyeti’nin bu karara direndiği öne sürüldü. İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı ise İstanbul’da Terörle Mücadele Kanunu kapsamında yapılacak yeni operasyon iddialarını yalanladı.

2012 yılının Mart ayında başladığı öne sürülen soruşturmada 28 adet dev ihalede usulsüz işlemler yapılarak kamunun 100 milyar dolar zarara uğratıldığı iddia edildi. Soruşturma kapsamında Başbakanlık, Ulaştırma Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Kültür Bakanlığı ve Başbakanlık Kalkınma Ajansı’nın yaptığı şüpheli işlemlerin tespit edildiği de iddialar arasında yer alıyor. Terörle Mücadele Kanunu ile yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Muammer Akkaş’ın yürüttüğü öne sürülen yolsuzluk soruşturmasında isimleri geçen şirketlere “tedbir uygulanacağı” iddia edildi. Soruşturma dosyasında yolsuzluk yapıldığı iddia edilen şüpheli işlemler ve ihaleler şöyle sıralandı:

. Etiler Polis Okulu arazisi.

. Sultanbeyli maden arazisi.

. Kadıköy 3. İcra İflas Müdürlüğü arazisi.

. Mecidiyeköy Mahmutbey metro hattı ihalesi.

. 14 termik santral ihalesi.

. Marmaray’da büfe ihalesi.

. Çanakkale Karayolu ihalesi

. İstanbul Ankara Hızlı Tren Projesi

. Viranşehir-Kızıltepe yol ihalesi

Soruşturmada 2001 yılından bu yana ABD, BM ve AB tarafından uluslararası alanda El Kaide finansörü olduğu gerekçesiyle aranan ve mal varlığı dondurulan Yasin el Kadı’nın da isminin geçtiği öne sürülüyor. Soruşturma dosyasında Başbakan Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın yönetiminde bulunduğu TÜRGEV’in de soruşturulan kurumlar arasında yer aldığı iddia ediliyor.

Vatan’da büyük ‘kriz’

Operasyon kararının nöbetçi Terörle Mücadele Kanunu hâkimi tarafından alındığı ve dün sabah saat 09.00’da İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne ulaştırıldığı öne sürüldü. Yeni İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok’un ise operasyon için polise izin vermediği ve mahkeme kararında adı geçen 42 şüphelinin isimlerinin deşifre edildiği iddia edildi. Şüphelilerin aldıkları bilgi üzerine ikamet ve ofislerinde tedbir alarak delilleri yok etmeye çalıştığı yönünde Savcı Akkaş’a bilgi geldiği kaydedilerken Akkaş’ın bu gelişme üzerine Emniyet Müdürü ve İstanbul Valiliği hakkında soruşturma açmaya hazırlandığı savunuldu

This entry was posted in YOLSUZLUKLAR. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *