Görgü tanıkları: Ahmet Atakan gaz kapsülüyle öldü * Turkey: Sixth Anti-Government Protester Dies * Ahmet Atakan allegedly killed after being struck in the head by a teargas canister.

Görgü tanıkları: Ahmet Atakan gaz kapsülüyle öldü

Resmi makamlardan yapılan açıklamalarda Antakya’daki dün gerçekleştirilen gösterilerde yaşamını yitiren Ahmet Atakan’ın yüksekten düşerek ölmüş olabileceği belirtiliyor.BBC Türkçe’ye konuşan görgü tanıkları ise Atakan’ın ‘polisin attığı biber gazı kapsülüyle’ öldüğünü belirtiyor.

Bazı görgü tanıkları Atakan’a ayrıca bir Akrep’in çarptığını da söylüyor.22 yaşındaki Ahmet Atakan’ın ölümünden sonra dün Hatay Valiliği bugün de Emniyet Genel Müdürlüğü’nden bir açıklama yapıldı.

‘Yoğun gazdan ilk anda yanına gidilemedi’
Gece boyunca olayları izleyen ve olay anında da olay yerinde olduğunu belirten Sendika.org internet haber sitesi muhabiri Özge Sapmaz BBC Türkçe’ye, Atakan’ın biber gazı kapsülü atılarak öldüğünü ve bunun birçok kişi tarafından görüldüğünü söyledi.

Sapmaz dün geceki olayların gelişimini şöyle anlattı:

“Her Pazartesi günü Antakya’ya ‘Abdullah Cömert’in katilleri bulunsun’ adıyla yürüyüş yapılıyor. Bu Pazartesi de anma yapıldı, ardından Tuzluçayır, Okmeydanı ve ODTÜ’de yaşananlarla ilgili bir destek yürüyüşü yapılmak istendi. BP’nin önünde oturma eylemi yapıldı. Ardından buradan Sümerler Mahallesi’ne yürümek istendi ama polis müdahale etti. 2-3 saat boyunca müdahale yoğun değildi ama sonra bir anda yoğunlaştı. Çok ani oldu. Peş peşe Akrepler Armutlu Mahallesi’ne girmeye başladı.”

Sapmaz, Atakan’ın tam da bu müdahale sonucu yaşamını yitirdiğini belirtiyor:

“Ahmet’le birlikte duran bir kişi biber gazı kapsülüyle ayağından vuruldu. Herkes onu bir araca bindirdi. Tam o sırada sokağa iki Akrep girdi. Öndeki yeşil renkte, Özel Harekat Akrep’i denilen Akrepti, arkadaki polis Akrepiydi. O sırada Ahmet düştü. O düştükten sonra her yeri gaz bulutuna boğdular. O gazdan dolayı kimse Ahmet’in yanına gidemedi. Arabaya bindirdiler. Biz hastaneden sonra olay yerine döndük. Ahmet’in kanı, ayakkabısı, biber gazı kapsülleri yerde duruyordu.”

‘Önce kapsül geldi, sonra Akrep çarptı’

Yine görgü tanıklarından Hatay Halkevi Başkanı Eylem Mansuroğu’ysa Atakan’ın önce biber gazı kapsülüyle vurulduğunu, ardından da kendisine bir Akrep’in çarptığını söyledi.

Mansuroğlu gördükleriyle ilgili şunları anlattı: “Saat 00.30’a doğru zırhlı araçlar çift yönden Armutlu Mahallesi’ne girdi. Olay benim iki üç metre yakınımda oldu. Ahmet önce araçtan atılan biber gazı kapsülüyle vuruldu. Vurulduktan sonra Akrep çarptı. Epey sert çarptı. Biz hemen yanına gidemedik. Üzerimize gaz yağıyordu, gaz bulutu nedeniyle göz gözü görmüyordu. Orada ilk müdahaleyi yaptık ve bir araca bindirdik.”

BBC Türkçe’ye konuşan üçüncü görgü tanığı Nurettin Ocak’sa Atakan’a biber gazı kapsülü isabet ettiğini, yere Akrep’in çarpması sonucu düştüğünü söyledi:

“Akrepler yukardan aşağıya doğru geliyordu. Caddeye yaklaşık 10-15 tane biber gazı atıldı. Ahmet ağabey sokağın başında bekliyordu. O sırada Akrep’in geldiğini görmedi. Akreple kendisi arasında üç dört metre mesafe vardı. Tam yanından geçerken biber gazı attılar, kapsül sol kulağının arkasına geldi. Dengesini kaybederek yürümeye çalıştı. Sallana sallana yürüyordu, o sırada Akrep çarptı. Akrep çarpınca yere düştü. Kendisini kaldırdık, yoldan araba çevirdik ve hastaneye götürdük.”

Ön otopsiye giren doktor: Düştüğüne dair bulgu yok

Olayın ardından Hatay Devlet Hastanesi’ne gittiğini ve ön otopsiye girdiğini ifade eden Hatay Tabip Odası Başkanı Selim Matkap ise bianet’e yaptığı açıklamada “Atakan’ın vücudunda yüksek bir binanın üzerinden düştüğünü ispatlayan bir bulguya rastlamadık” dedi.Matkap şunları söyledi: “En önemli iki bulgu var: Birisi akciğerlerde kanama, diğer kafa travması. Kafasında künt travma olarak tabir edilen çökme kırığı ve morarma vardı. Ölüm sebebi bunlardan biri.

Bunlarla ‘yüksekten düştü’ diye açıklama yapılamaz. Zaten Valiliğin peşinen açıklama yapmaması gerekir. Kesin bilgi elde etmeden açıklama yaparak kamuoyunu yönlendirmeye çalışıyorlar. Otopside yüksekten düşmeyi belirten tıbbi bulguya rastlamadık. Kemiklerde, bacağında, kolunda kırık yoktu. Düşenlerde genelde bu kırıklar görülür.”

Ölü muayenesi ve ön otopsi tutanakları ne diyor?

Bu arada Atakan’ın ölümüyle ilgili ölü muayenesi ve ön otopsi tutanakları da açıklandı.Ölü muayene tutanağında şu ifadelere yer veriliyor: “Sol pariyetal arkada (kafatasının sol tarafı) etrafından 6×5 cm’lik alanda ekimoz bulunan kenarları kısmen düzenli, dudaklar arasında doku köprüleri bulunan, künt vasıfta yara mevcut olduğu görüldü. Kulakta kan akmakta olduğu görüldü. Sol omuz üstte ve dış yanda ekimozlu (morluk) sıyrık, sol dirsek dış yanda, sol kol altı dış yanda, sol dirsek arkada yer yer sıyrıklar bulunan ekimoz, sol el bileği iç yüzde üç cm’lik ekimozlu sıyrık, sağ dirsekte 7×2 cm’lik ekimozlu sıyrık, sağ dirsek iç yüzde 2×1 ve 1cm’lik ekimoz, sağ dirseikte 3×1,5 cm’lik sıyrık, lomber (omurga) sol arkada paravertebral (omurga) bölgede 11×2,5 cm’lik üst kısımda ekimoz, sağ dış malleolde (ayak bileği) 1,5 cm’lik ekimoz bulunduğu görüldü.“

Ön otopsi tutanağında ise “ölümün künt genel beden travmasına bağlı etraf ve kafatası kemiği kırıklarıyla birlikte omurilik kopması, beyin kanaması ve iç organ yaralanmasından gelişen iç kanama sonucu meydana geldiği” belirtildi.

İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Ali Çerkezoğlu, ön otopsi tutanağının ne anlama geldiğini BBC Türkçe’ye değerlendirdi.

Görgü tanıkları:
Ahmet Atakan gaz kapsülüyle öldü

Çerkezoğlu ölümde yaygın bir vücut travması yaşandığını vurguladı: “Ön rapor ortada yaygın bir vücut travması olduğu anlamına geliyor. Kafadaki lezyon gaz fişeği ya da benzeri künt bir cisim çarpması ile de gerçekleşmiş olabilir. Ancak kafadaki lezyon fişekle olmuşsa bile bu olayın yanında ya da ardından başka bir olayın daha yaşandığı anlamına geliyor. Yani, bir yere çarpmış ya da bir şey ona çarpmış olabilir. Kafa travması sonrası belirli bir mesafeden düşme de söz konusu olabilir. Bu gibi tabloları bazen tıbben de ayırmak zordur. Burada tanık ifadeleri çok önem kazanıyor. Kuşkusuz ayrıntılı otopsi raporu çıktıktan sonra değerlendirme daha sağlıklı olacaktır.” Çerkezoğlu iki tutanak (ölü muayene ve ön otopsi) arasında çelişki bulunmadığını da söyledi.

‘Yüksekten düşme olabilir’

BBC Türkçe’ye konuşan Adli Tıp uzmanı Prof. Dr. Ümit Biçer de yine ortada yaygın bir vücut travması olduğunun altını çizdi ve bunun tek başına bir fişeğin neden olamayacağını belirtti.

Biçer, kesin bilgilerin otopsi raporuna bağlı olduğunu ancak ölüm muayenesi ve ön otopsi raporlarına baktığında yüksekten düşerek ölümün mümkün olabileceğini söyledi.

Biçer, “Ölü muayene tutanağıyla otopsiye bakınca burada yükse düşmeyi düşündürdüğünü söyleyebilirim. Şekilli bir lezyon tarif edilmiş. Bütün travmalar birlikte değerlendirildiğinde genel beden travmasının yüksekten düşmeyle akla daha yatkın olduğunu söyleyebilirim. Ama otopsi raporunu görmek gerek.”

BBC TÜRKÇE
ARUTZ ZHEVA

Turkey: Sixth Anti-Government Protester Dies

Ahmet Atakan allegedly killed after being struck in the head by a teargas canister.

By Ari Soffer
First Publish: 9/10/2013, 11:46 AM

Turkish police use water cannon against Gezi Park protesters

Reuters
A sixth protester has been killed in Turkey in connection to the “Gezi Park” protest movement.22 year old Ahmet Atakan died in the southern province of Hatay, after reportedly being struck in the head by a teargas canister fired by Turkish police.

There have been conflicting reports regarding the nature of the protest.
According to the Hurriyet Daily website, Atakan had been taking part in a solidarity march at the time, held in support of activists in the capital Ankara who oppose the construction of a road through the Middle Eastern Technical University. The march was also in commemoration of Abdullah Comert, who was killed at the start of the “Gezi protests” in early June.

At the time, plans by the Turkish government to build a replica of an Ottoman-style barracks and a mall in the only green space left in the city, Gezi Park, triggered weeks of angry protests on the streets of Turkey. Local residents opposed to the move joined forces with Turkish opposition activists, who saw the move as another alarming manifestation of the “authoritarian” tendencies of Turkish Prime Minister Recept Tayyip Erdogan and his Islamist AKP party.

The plan has since been scrapped, and protests largely died down after the government reportedly compromised on protesters’ demands.But resentment against AKP policies is still simmering, particularly among Turkey’s secular population – and this latest death threatens to trigger renewed protests.

However, CNN later reported that the dead man had been participating in demonstrations against foreign military intervention in Syria.Turkish authorities have launched an investigation into the death,
Eyewitnesses refute claim 6th death in Turkish protests caused by …

This entry was posted in DEMOKRASİ-ÖZGÜRLÜK, DEVRİM VE KARŞI DEVRİMLER, FAŞİZM, Politika ve Gundem. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *