İhalenin ustaları * CHP, AKP’li milletvekillerini başka isimler üzerinden ihale almakla suçluyor

Cumhuriyet 18.08.2013
AYKUT KÜÇÜKKAYA ■

İhalenin ustaları

CHP, AKP’li milletvekillerini başka isimler üzerinden ihale almakla suçluyor

ELEŞTİRİ ŞİRKETİ DEĞİŞTİRDİ

Milletvekili seçildikten sonra sahip oldukları şirketler aracılığıyla belediyelerden ihale almayı sürdüren AKP’lilerin muhalefetin eleştirisi üzerine başka şirketler aracılığıyla ihale almaya başladığı ileri sürüldü. CHP, Başbakan Erdoğan’ın belediye başkanlığı döneminde danışmanlığını da yapan AKP İstanbul Milletvekili Harun Karaca’yı da bu yöntemi kullanmakla suçladı.

‘Kalfalık dönemi bitti’

Karaca’nın AKP’li belediyelerden aldığı “erzak ihalelerini” 2012’den sonra bu kez Karaca’nın şirketinin finans sorumluluğunu yapan ismin almaya başladığını söyleyen CHP belediye meclis üyesi Serdar Bayraktar, “İhalelerde kalfalık dönemini kapatıp ustalık dönemine geçtiler” dedi. Karaca ise iddiaları “çirkin bir iftira” olarak nitelendirdi.

CHP’den ‘AKP’li belediyelerin erzak yardımı ihalelerinde yolsuzluk var ’ iddiası

Yoksulun sırtından doyan doyana

Yerel seçimlerle ilgili partilerin çalışmaları hızlanırken iktidar partisi AKP ile ana muhalefet partisi CHP arasındaki çekişme yolsuzluk iddialı dosyalarla başladı. CHP, vekil olduktan sonra sahip oldukları şirketler aracılığıyla belediyelerden ihale almayı sürdüren AKP’li milletvekillerinin “etik eleştiriler” üzerine farklı bir yönteme başvurduğunu ileri sürüyor.

Şöyle ki; Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Belediye Başkanlığı döneminde danışmanlarından biri olan Harun Karaca’nın sahibi olduğu şirket AKP’li belediyelerden “yoksullara dağıtılacak erzak-gıda yardım paketi” ihaleleri alıyordu. Karaca 2011 yılında AKP’den İstanbul milletvekili seçildi. Milletvekili olduktan sonra belediyelerden bir-iki ihale daha alan Karaca’nın şirketi daha sonra ihalelere girmeye ara verdi. 2012 yılında Karaca’nın şirketinin ihaleler aldığı belediyelerin “erzak ihalelerini” başka bir şirket kazanmaya başladı.

AKP’li belediyeler aynıydı; fakat şirketler farklıydı. Ortak nokta ise ihaleleri alan yeni şirketin sahibi olan kişi Karaca’nın sahibi olduğu şirketin finans sorumluluğunu yapan isimdi. CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Serdar Bayraktar, bu durumu, “AKP ihalelerde kalfalık dönemini kapamış ustalık dönemine geçmiştir” sözleriyle yorumladı. AKP İstanbul Milletvekili Karaca ise “başka bir isim üzerinden ticaret yaptığı iddiasının çirkin bir iftira olduğunu” belirtti. Cumhuriyet, AKP Bitlis Milletvekili Vedat Demiröz’ün sahibi olduğu şirket ile Sivas Milletvekili Ali Turan’ın aile şirketinin İstanbul Büyükşehir Belediyesi’yle “iş yaptığını” 3 ay önce kamuoyuna duyurmuştu.

CHP, belgelere ulaştı

CHP’nin yerel seçimler öncesi İstanbul’da oluşturduğu yolsuzlukları araştırma komisyonu AKP İstanbul Milletvekili Karaca hakkında önemli bir iddiayla ilgili belgelere ulaştı. Buna göre 12 Haziran 2011 seçimlerinde İstanbul milletvekili olan Karaca’nın sahibi olduğu KA-PE Gıda Şirketi bu tarihten sonra hem Başakşehir hem Sancaktepe belediyelerinin açtığı yoksul ailelere kolilerle dağıtılan gıda paketleri için açılan ihaleleri aldı. Milletvekili olduktan sonra bu iki belediyeden ihale alan Karaca’nın şirketi 2012 yılında aynı ihalelere katılmadı.

Aynı belediyelerden ihaleleri bu kez farklı bir şirket aldı. KA-PE şirketinde finans sorumluluğu da yapan bir kişiye ait olan bu şirket aynı belediyelerin erzak ihalelerini aldı. Bu firma bu iki ilçe belediyesinin dışında Fatih Belediyesi ve Sakarya Belediyesi ile birçok kamu kurumunun kolilenmiş erzak alım ihalelerini aldı. Şirketin yalnızca 4 AKP’li belediyeden aldığı ihalelerin toplam tutarı 2.5 milyon TL’ye ulaştı. İstanbul Ticaret Odası kayıtlarına göre ise vekil Karaca 2013 yılında KA-PE şirketindeki hisselerini tamamen devretti.

CHP: Minareye kılıf bulmuşlar

İBB Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Serdar Bayraktar konuyu gazetemize şöyle değerlendirdi: “Karaca milletvekilidir. Sahibi olduğu şirket belediyelerden ihaleler almıştır. Bir TBMM üyesi anayasanın 82. maddesine göre kamusal nitelikteki kuruluşlara karşı taahhüde giremez. 2011 sonrasında ihaleleri KA-PE Gıda’da müdür olan bir kişinin sahip olduğu firmanın alması dikkate değerdir. Belirttiğimiz yolsuzluklar, etik ilkelere aykırı uygulamalar, artık yakınlar eliyle yürütülmektedir. Bu noktada AKP, ihalelerde kalfalık dönemini kapamış ustalık dönemine geçmiştir. Yani artık mızrak çuvala sığmamış. minareye kılıf bulunmuştur.

2004’te yine gündeme gelmişti

Karaca’nın ismi basında ilk kez 2004 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin dağıttığı on binlerce kolilik erzak için yapılan ihale sırasında gündeme gelmişti. Karaca’nın ismi o dönemde 15 millyonluk koli erzak-gıda paketi ihalesini alan şirketin ortağı olarak köşe yazılarına konu olmuştu. Karaca, Başbakan Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediyesi başkanlığı döneminde danışmanlarından birisiydi…

26 Mayıs 2013’te vekillere verilen ihaleleri manşetimizdeydi.

Cumhuriyet 26.05.2013
AYKUT KÜÇÜKKAYA ■

İstanbul Belediyesi’nde 9 ihale yasaya aykırı olarak 2 AKP’li milletvekiline verildi

İhaleler vekillere

Yeminli mali müşavir AKP Bitlis Milletvekili Vedat Demiröz’ün hâkim ortağı olduğu iki mali müşavirlik şirketinin, 2012 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraki olan 7 şirketin ‘yeminli mali müşavirlik’ ihalesini üstlendiği ortaya çıktı. Sivas Milletvekili Ali Turan’ın aile şirketinin ise belediyeden “yemek ve servis hizmeti alımı” olan iki büyük ihaleyi aldığı öğrenildi.

Muhalefet şerh koydu Belediyenin 2012 Denetim Komisyonu Raporu’na muhalefet şerhi koyan CHP, “Bir TBMM üyesinin İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraklerine karşı taahhüde girmesi hukuka aykırılık içermektedir. İhalelerin pazarlık usulü ile yapılmış olması aykırılığın idare tarafından özellikle paylaşıldığını göstermektedir” dedi.

Büyükşehir’in ‘yeminli’ vekili

* Vekillerin şirketleri belediyeden ihale alıyor, yasal ve etik değil. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 2012 yılı Denetim Komisyonu Raporu’na muhalefet şerhi konuldu. AKP Bitlis Milletvekili Vedat Demiröz ve AKP Sivas Milletvekili Ali Turan’ın adının geçtiği şirketler belediyeden 2012 yılında pazarlık usulü ile yapılmış toplam 9 ihale aldı. İki vekil de rapora şerhle ilgili sorularımızı yanıtlamadı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi Denetim Komisyonu Raporu AKP ve CHP’yi bir kez daha karşı karşıya getirdi. 2 üyesi iktidar partisi AKP’den, 1 üyesi ana muhalefet partisi CHP’den oluşan Denetim Komisyonu Raporu’na muhalefet şerh koydu. 2012 yılında yapılan ihaleleri inceleyen muhalefet üyesi Serdar Bayraktar AKP’li iki milletvekilinin ortağı olduğu ya da yakın akrabalarının yönetiminde olan aile şirketlerinin İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile belediyenin iştiraki olan şirketlerden aldığı ihaleleri sıraladı.

Rapora göre AKP Bitlis Milletvekili Vedat Demiröz’ün ortağı olduğu iki şirket toplam 7 ihale, AKP Sivas Milletvekili Ali Turan’ın aile şirketi ise 2 ihale aldı. Bayraktar, anayasa ve Kamu İhale Kanunu’na atıf yaparak rapora “9 ihalenin yasal ve etik sorunlar oluşturduğu” notunu düştü. 2012 yılının Denetim Komisyonu Raporu hazırlanırken 2013 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı 9 şirketin, yeminli mali müşavirlik hizmet alım ihalesini yine AKP’li Demiröz’ün şirketleri üstlendi.

Belediyenin yeminli müşaviri

İstanbul Büyükşehir Belediyesi 2012 yılı gelir ve giderleri ile hesap ve işlemlerinin denetimi için oluşturulan “İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi Denetim Komisyonu Raporu”na 3 üyeden biri olan Bayraktar muhalefet şerhi koydu. 2 AKP’li üye (Abubekir Taşyürek ve Osman Kıdık) ve bir CHP’li üyeden oluşan Denetim Komisyonu’nda CHP’yi temsil eden Bayraktar’ın 15 sayfalık şerh yazısında dikkat çeken iki isim var.

Bayraktar’ın Denetim Komisyonu Raporu’na giren şerh yazısında “İhalelerin yasal veya etik sorun oluşturduğu şahıs ve kurumlarca alınması” başlıklı bölümde AKP Bitlis Milletvekili Vedat Demiröz ile AKP Sivas Milletvekili Ali Turan’a yönelik suçlamalar yer aldı.

“Sn. Bitlis Milletvekili Vedat Demiröz, Demiröz Yeminli Mali Müşavirlik Ltd. Şti. ve Marmara Yeminli Mali Müşavirlik Limited şirketlerinin hâkim ortağıdır” bilgisi verilerek bu iki şirketin aldığı 7 ihaleye tarih ve ihale numaralarıyla yer veriliyor.

Buna göre İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraki olan 7 şirketin “2012 yılı Yeminli Mali Müşavirlik Tam Tasdik ve Denetim Hizmeti Alım” ihalesini AKP’li vekil Demiröz’ün hâkim ortağı olduğu Demiröz Yeminli Müşavirlik ve Marmara Yeminli Mali Müşavirlik alıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraki olan BİT’ler (Belediye İktisadi Teşekkülleri) şöyle sıralanıyor: İSFALT A.Ş., BELTUR A.Ş., İSTON İstanbul Beton A.Ş., İSBAK A.Ş., İSTAÇ A.Ş., İstanbul Ağaç A.Ş., İstanbul Kültür ve Sanat Ürünleri Tic. A.Ş. Anayasanın 82. maddesine atıf yapan Bayraktar, şerh yazısına şu notu düşüyor:

“Bir TBMM üyesinin İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraklerine karşı taahhüde girmesi hukuka aykırılık içermektedir. İhalelerin tamamının pazarlık usulü ile yapılmış olması aykırılığın idare tarafından özellikle paylaşıldığını göstermektedir.”

Yemek ve servis ihaleleri

Şerh yazısında yer alan ikinci milletvekili ise AKP Sivas Milletvekili Ali Turan oldu. Turan’ın aile şirketi de İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden iki büyük ihale alıyor. UCS Hizmet Yönetim Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin aldığı iki ihale İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin “malzemesiz yemek hazırlama ve servis hizmet alımı işi” ihalesi. Bayraktar bu ihalelerle ilgili olarak da “Sn. Ali Turan’ın kan yakınlığı olan kişilerin sahip olduğu şirketlerin aldığı görülmektedir” notunu düşüyor. 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 11. maddesine atıf yapan Bayraktar, bu durumun yasal olmadığına dikkat çekiyor.

This entry was posted in Politika ve Gundem, YOLSUZLUKLAR. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *