Eyaletin Yolunu Valiler Açacak!
AKP’nin terörle müzakere süreci meyvelerini (!) vermeye başladı. Ahmet Türk“seçilmiş vali” karşılığı başkanlık sistemine evet diyeceklerini açıklayınca Hüseyin Çelikyeşil ışığı yaktı: Sistem oraya gidiyor.
Siz yeter ki isteyin!
AKP ile BDP’nin yeni anayasa pazarlığında ilk somut adım atıldı. Mardin Milletvekili Ahmet Türk’ün “Başkanlık sisteminde valiyi halk seçsin” isteğine jet onayAKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik’ten geldi.
Büyükşehir modeli
Çelik“Yerinden yönetimdaha çok özerklikeyalet sistemi anlamına gelmez. Yeni eklenecek 12 şehirle büyükşehir sayısı 28’e çıkacak. Valiler artık il genel meclisi başkanı değil. Sistemimiz zaten oraya doğru gidiyor” dedi.
Gözler komisyonda
Yeni anayasanın yazım sürecine geçilmesiyle birlikte su yüzüne çıkan AKP-BDP ortaklığının “seçilmiş vali” için anlaşmasıgözleri Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun diğer üyeleri olan CHP ve MHP’nin tepkilerine çevirdi.
BDP istiyorAKP masaya getiriyor!..
AKPdesteğini alabilmek için BDP’nin “başkanlık sisteminde valiler halk tarafından seçilsin” istemine yeşil ışık yaktı. AKP’li Çelik“Bunu da konuşuruz” dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın tartışmaya açtığı Başkanlık sisteminin altından da BDP’nin eyalet özlemi çıktı. AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin ÇelikBDP’nin Başkanlık sistemine destek verme koşulunu açıklaması üzerine eyalet sistemine geçilmesine ilişkin düzenlemelerin ayrıntılarını itiraf etti. Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk’ün “Başkanlık sisteminde halkların yerel iktidarlarının yeri var. Valiler halk tarafından seçilir. Yönetim anlayışı tamamen değişir. Eğer siz başkanlık sistemiyle bunu gerçekleştirecekseniz ’evet’deriz” sözlerini de değerlendiren Çelik şu değerlendirmeyi yaptı: “Başkanlık demek federasyon demek değildir. ABD’de cari bir sistem Türkiye ’de de olacak diye bir şart yok. Yerinden yönetimdaha çok özerklik eyalet sistemi anlamına gelmez. Büyükşehir belediye sistemimiz zaten buraya doğru gidiyor. İl genel meclislerinin başkanı artık valiler değil ve Meclis onaylamadan vali hiçbir şey yapamıyor. 16 büyükşehir belediyesi ile bunlara eklenecek 12 şehirle 28 büyükşehirde bu sistem uygulanacak. Gerekirse valinin seçilmesini de konuşuruz” dedi. Bu sözlere muhalefetten tepki yağdı.
“Eyalet sistemi için uygun yapılanma olmalı”
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan2001 yılında kurduğu AKP’nin programına daeyalet sistemine zemin hazırlayacak maddeler koydurduBaşbakanlık koltuğuna oturduktan sonra da hayalini gerçekleştirmek için birçok adım attı. Ancak daha önce ‘eyalet’ sözcüğünü çekinmeden söyleyebilen ErdoğanBaşbakan olduktan sonra bunu açıkça dile getirmekten kaçındı. Devletin yapısını temelden değiştirmeyi amaçlayan ‘Kamu Yönetimi Reformu’ tasarısına Cumhurbaşkanı Sezer ve TSK’dan“üniter yapıyı bozar” itirazı gelinceErdoğan ve hükümetin diğer bakanları “Böyle bir niyetimiz yok” demişti. Gizlenen niyet2004’te Fatih Altaylı’nın Teketek programında açığa çıktı. Programda başkanlık sistemini öven Erdoğan“Uygulanabilmesi için eyalet sisteminin olması da gerekmiyor mu?” sorusuna“Ehtabii o zaman ona uygun bir yapılanma da olmalı. Üstü kaval altı şişhane olmaz” cevabını vermişti.
Bölücübaşından talimat
Teröristbaşı Öcalan’ın 2007’de İmralı’dan “tartışmaya açın” talimatını verdiği “demokratik özerklik” projesine geçen yıl tam desteğini açıklayan Başbakan ErdoğanTBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun anayasayı şekillendirme çalışmalarına geçmesiyle eyalet sisteminin önünü açacak başkanlık sistemini yeniden gündeme getirdi. Erdoğanbaşkanlık sistemi tartışmalarıyla ilgili olarak“Her şeyi tartışmalıyızkonuşmalıyız ve bundan da çekinmemeliyiz” demişti.
YENİÇAĞ 16 Mayıs 2012
Danışıklı dövüş sonunda başkanlık sistemi geliyor!
“Kavgalı gibi görünen AKP ile BDP’nin söylemleri örtüşüyor. Kürt açılımına da uygun düşen başkanlık altyapısı kuruluyor”
AKP’nin terörle müzakere süreci yeni bir boyut kazandı. Son adımıAKP Mardin Milletvekili Abdurrahim Akdağ açıkladı: Barış ortamı tesis edilirse genel af da gündeme gelebilir. Örgüt üst yönetiminden 250-300 kişi 3. ülkelere gidebilir. Diğerleri demokratik ortama katılıp siyasal faaliyet gösterebilir. Silahlı mücadelenin pazarlık unsuru olmayacağı bir döneme girdik.
Danışıklı dövüş
MHP Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu“AKP ile BDP’nin başkanlık sistemi ve eyalet sistemi konusunda söylem örtüşmesinin olması normaldir. Aslında danışıklı dövüş olduğunu düşünüyorum” dedi. Başkanlık sisteminin aslında Kürt açılımıyla da örtüştüğünü belirten Halaçoğluşöyle konuştu: “Şimdiden bunun bir takım alt yapılarını da oluşturmaya başladılar. Büyükşehirleri oluştururken ilçeleri de Büyükşehirlere bağlamak suretiyle seçilmiş bir vali ve Büyükşehir belediye başkanlığını üstlenmiş bir kişi aracılığıyla bütün bir bölge idare edilecek ve bu da eyalet sistemi anlamına geliyor. Eyalet sistemi olabilmesi için başkanlık sisteminin olması gerekir. Bu aynı zamanda BDP’lilerin istedikleri bir şeydir. Atanacak valiler eğitim dahil her şeyden sorumlu hale gelecekler. BDP zaman zaman buna karşı çıkıyor gibi görünse bile aslında buna karşı değiller. Bunu danışıklı dövüşün bir sonucu. Başkanlık sistemini durup duruken neden istediklerini de iyice bir düşünmek gerekir. Başkanlık sistemi eyalet sistemine bir geçiştir ve Kürt açılımının bir parçasıdır. Eğitim isteminde çıkarılan 4+4+4 formülü de bunun bir parçasıdır. İlk 4’de verilen beyanatlarına seçmeli Kürtçe derslerden bahsedilmeye başlandı. AKP tarafından yeni bir anayasanın hazırlanması da bununla bağlantılıdır. Başkanlık sistemine uygun bir anayasa beklentisi var.”
YENİÇAĞ 16 Mayıs 2012
Büyükşehir Yasası Eyaletleşme Yolunu Açacak
AKP iktidarının üzerinde çalıştığı yeni Büyükşehir Yasası’nın ayrıntıları netleşmeye başladı. Yeni modelde sayıları 29’a çıkacak büyükşehirlerin sınırı, il sınırı olacak. Beldeler mahalleye dönüşecek. İlçelerdeki imar, itfaiye, ulaşım, zabıta gibi yetkiler ise ’süper yetkili başkan’a geçecek.
“Büyükşehir yasası eyalet hazırlığı”
AKP hükümetinin üzerinde çalıştığı yeni Büyükşehir Yasası’nın ayrıntıları netleşmeye başladı. Sayısı 29’a çıkarılması düşünülen büyükşehirler için ’süper yetkilerle’ donatılmış belediye başkanlığı modeli hazırlandı. Bu modele göre, büyükşehirlerin sınırı ilin sınırları olacak. Beldeler mahalleye dönüşecek. İlçelerdeki imar, itfaiye, ulaşım, zabıta gibi yetkiler ise başkana geçecek. Yetkilerini büyükşehire kaptıran ilçe belediyelerine ise ’mezarlık, mezbaha, hal, köylere ulaşım’ gibi görevler kalacak. AKP’nin büyükşehirlerle ilgili bu hazırlığı, eyalet sisteminin altyapısı olarak değerlendirildi. Yeni anayasa içine başkanlık ve eyalet sistemini koyma gayretindeki AKP, başkanlık sistemini kamuoyunda tartışmaya açarken eyalet sistemini, bölünme endişelerinden dolayı fazla seslendiremiyor. Ancak yeni Büyükşehir Yasası ile yetkilerin başkanda toplanması, eyalet sisteminin ilk adımı olacağı öne sürülüyor.
YENİÇAĞ, 23 Mayıs 2012