EGE DENİZİNDE VE ANKARA’DA OYUNLAR * KARDAK

EGE DENİZİNDE VE ANKARA’DA OYUNLAR * KARDAK

Kardak kahramanı SAT komandoları Ege Denizinde Yunan donanmasının koruma altına almış olduğu Kardak kayalıklarına gece vakti gizlice sızdılar.Yunan donanmasını madara! ettiler.Ama bu kahramanlar Ankara’da başlatılan ve Beşiktaş’ta devam eden tuzağa düşülürek hapis edildiler !!!

Bu tuzağı kurarak Türk askerini düzmece kanıtlarla hapsedenlerin,
Yunan askerinden farkı nedir ???

Ne demişti kucağında küçük çocuğunla sahilde bekleyen kadın ;

Kucağındaki çocuğu olan kadın yanlarına yaklaştı. Oğluna döndü ve komandoların hiç unutmayacağı şu sözleri söyledi:

“Bak oğlum, bu abilerin yüzlerini sakın unutma. Biz dün akşam onların sayesinde evimizde huzur içinde uyuduk. Bu akşam da yarın akşam da yine onların sayesinde huzur içinde uyuyacağız. Bu kahramanları sakın unutma!”

“17 sene önce kahraman olarak karşılandığımız bir Türkiye’de 17 yıl sonra ‘terörist’ damgasıyla hapisten yazıyorum size bu satırları. Buna dayanmak ve aklınızı yitirmemek için çok sağlam ruhlara sahip olmanız gerekir. Neyse ki o da bizde var…”

Aydınlık, 30 Ocak 2013

Kardak kahramanları ‘terörist’ oldu!

Bugün Kardak Krizi’nin yıldönümü…
30 Ocak 1996’da Kardak Kayalıkları’na çıkarak Türk bayrağı diken SAT Komandoları şimdi cezaevinde…

Sezim Özadalı
Aydınlık, 30 Ocak 2013

20’li yaşlarda, orta boylu, kucağında 4-5 yaşlarında bir erkek çocuğu taşıyan genç bir anne eşiyle beraber heyecanla bekliyordu. Hava buz gibiydi. Genç adam bir elini cebine sokmuş diğeriyle sigarasından derin nefesler çekiyordu…

2 bot denizde hızla ilerliyor, büyük balıkçı teknesi de karşıdan botlara doğru geliyordu.
Teknedeki gazeteci ve vatandaşlar çılgınlar gibi bottaki SAT komandolarına el sallıyordu.
Şaşkınlıkları geçince komandolar da teknedekilere el sallamaya başladı. Ocak ayıydı ve hava çok soğuktu.

Komandolar botları kıyıya vatandaşların yardımıyla çıkardı.

Üzerlerindeki teçhizatları bir kenarda toplarken yandaki çay ocağından çaylar ısmarlandı askerlere. İçtikleri çaylarla içleri ısındı. Ancak hepsi sırılsıklamdı.

Kucağındaki çocuğu olan kadın yanlarına yaklaştı. Oğluna döndü ve komandoların hiç unutmayacağı şu sözleri söyledi:

“Bak oğlum, bu abilerin yüzlerini sakın unutma. Biz dün akşam onların sayesinde evimizde huzur içinde uyuduk. Bu akşam da yarın akşam da yine onların sayesinde huzur içinde uyuyacağız. Bu kahramanları sakın unutma!”

Krizin yıldönümü cezaevinde
Bugün Kardak Krizi’nin yıldönümü…

Savaşın eşiğinden döndüğümüz krizin aşılmasını sağlayan ve Kardak kayalıklarına çıkarak bayrağımızı diken SAT komando timinin komutanı Albay Ali Türkşen ve Yarbay Ercan Kireçtepe o günü ve ardından yaşadıklarını Aydınlık’a anlattı.

Ancak komutanlarla yüzyüze görüşemedik; çünkü 17 yıl önce “kahraman” ilan edilen komutanlar, şimdi “terörist” suçlamasıyla cezaevine atıldı.Türkşen, Balyoz davasından hakkında 16 yıl hüküm verildiği için, Kireçtepe ise Poyrazköy davasından tutuklu olduğundan Hasdal Cezaevi’nde bulunuyor.

Ali Türkşen, “Kardak krizinin 17. yılında kayalıklara bayrağımızı diken komutan olarak neler söylemek istersiniz?” sorumuza “Ne diyebilirim ki ? 17 sene önce kahraman olarak karşılandığımız bir Türkiye’de 17 yıl sonra ‘terörist’ damgasıyla hapisten yazıyorum size bu satırları. Buna dayanmak ve aklınızı yitirmemek için çok sağlam ruhlara sahip olmanız gerekir. Neyse ki o da bizde var” yanıtını verdi.

“Son 2 yıldır (Ercan için son 4 yıldır) hapiste olmak da ancak Türkiye gibi bir gariplikler ülkesine yaraşır bir uygulamadır” diyen Türkşen sözlerine şöyle devam etti:

“Ne oldu da 15 senede kahramanlıktan teröristliğe terfi edecek hale geldik? Değişen biz değiliz ama değişen Türkiye ve Türkiye’nin başına bela olan AKP iktidarı. Bir de TSK içinde artık gizlenme ihtiyacı duymadan idareyi ele alma yolunda büyük bir ilerleme kaydeden Gülen Cemaati’nin müritleri. Hukukun sağlam temellere oturduğu bir ülkede bu yalanların bizleri buraya kadar getirmemesi gerekirdi. Onun için Başbakan Tayyip Erdoğan’ın televizyon ekranlarına ve gazete manşetlerine yansıyan ‘Oralara gönderecek subayımız kalmadı’ beyanlarını kesinlikle samimi bulmuyorum. Bu düzeni kuran zaten kendileriyken şimdi mi akıllarına geldi TSK’nın subayları?”

17 yıl önce savaşın eşiğine geldik

25 Aralık 1995 gecesi Figen Akat isimli çimonto yüklü koster, Kardak Kayalıkları’na oturdu.

Bodrum Turgutreis açıklarındaki bu kayalıklar çok kısa bir süre sonra Türkiye ve Yunanistan’ı savaşın eşiğine getirdi.Ertesi gün kurtarma çalışmalarının hangi ülke tarafından yapılacağı sorunu krizin ilk kıvılcımını başlattı.

Yunanistan anlaşmalardan doğan haklarını iddia ederek olayda ön almış ve bölgeye D. Antoniou gemisini göndermişti.Oysa Türk tarafının kayıtlarına göre kayalıklar, Türkiye’ye aitti ve Türkiye kurtarma çalışmaları konusunda Yunanistan’ın izni olmaksızın hareket edeceklerdi.

26 Aralık 1995 günü yapılan kurtarma çalışmaları sırasında Yunan tarafı kayalığın Yunanistan’a aidiyeti konusunda ısrar etti ve kurtarma işlemlerinin kendileri tarafından yapılacağını bildirdi. Gemi kaptanı ise Yunanistan’ın ikazına aldırış etmedi. Kayalıkların Türk karasularında olduğu konusundaki kararlılığını sürdürdü.

Figen Akat’ın hangi ülkenin toprağında karaya oturduğuna ilişkin tartışmalar sürerken 2 ülke birbirine karşılıklı nota verdi.

Nota işlemleri sürerken Figen Akat’a yanaşan Yunan Sahil Güvenlik Botu gemiye zorla Yunan bayrağı toka edince kriz bir safha daha ileriye taşındı.Geminin kaptanı ise 28 Aralık 1995 günü Yunan bir römorkör vasıtasıyla kurtarıldıktan sonra Güllük’e intikali sırasındaysa Yunan bayrağını arya ederek bu kez gemiye Türk bayrağını toka etti.

9 Ocak 1996 günü Yunanistan Büyükelçiliği Müsteşarı P. Vlassopoulos, Türk Dışişleri Bakanlığı’nda Denizcilik-Havacılık Genel Müdür Yardımcısı’nı ziyaret ederek, Kardak Kayalıkları’nın Yunanistan’a aidiyetini öne süren bir nota verdi.

Yunanistan’ın kayalıkların aidiyeti konusundaki ısrarı Türkiye’de de tartışılmaya başladı.

Yunan basınında Türkiye aleyhine ciddi bir propaganda başladı.

Kalimnos Adası Belediye Başkanı 26 Ocak 1996 günü ada halkı ve papazla beraber kayalıklara Yunan bayrağı dikti.

Türkiye’den de 27 Ocak’ta Hürriyet Gazetesi ve Kanal D muhabirleri kiraladıkları bir helikopterle kayalıklara gitti.Muhabirler, Yunan bayrağını çıkararak yerine Türk bayrağı dikti.

28 Ocak’ta ise kayalıklara 12 kişilik Yunan komando timi gönderildi.

Kriz artık askeri bir boyut kazanmıştı.

2 ülkenin deniz komandoları harekete geçmişti.

29 Ocak gecesi Türk Deniz Kuvvetleri Sualtı Taarruz (SAT) komandoları kayalıklara çıktı.

This entry was posted in DEMOKRASİ-ÖZGÜRLÜK, Gundem, TSK. Bookmark the permalink.

One Response to EGE DENİZİNDE VE ANKARA’DA OYUNLAR * KARDAK

  1. Pingback: FALKLAND ve KARDAK’TAN SÜLEYMAN ŞAH’A MAT OPERASYONU *** NASIL DEVLET OLUNUR | Cumhuriyetimiz İçin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *