Torba işçinin başına geçiyor *** Asgari ücret kaç simit?

 Cumhuriyet 02.12.2010

Torba işçinin başına geçiyor

© DİSK Başkanı Çelebi, stajyerlik sömürüsünün arttırıldığını, turizmde fazla mesaiden doğan hakların denkleştirme süresi ile gasp edildiğini dile getirdi.

AKP hükümetinin, kamuoyunda torba yasa olarak adlandırılan tasarıya son anda koyduğu ve işçi haklarına yönelik ciddi hak kayıpları doğuracak öneriler, emek kesiminin sert tepkisine yol açtı. “Çuval yasa ile çalışanları çuvallatmak istiyorlar” diyen DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, “İşsizlik fonunun sermaye için seferber edilmesine, esneklik dayatmalarına, asgari ücret sefaletine karşı torba yasada yer verilen haksız hükümlerin derhal geri çekilmesini” istedi.

Torba yasa ile ilgili görüşlerini “Meslek Yüksekokullarındaki öğrenciler de çıraklarla aynı kapsama alınarak, stajyer sömürüsüne dahil ediliyor. Stajyerlik için uygulanan asgari ücret 229 TL’den 178 TL’ye çekiliyor. Stajyerlik uygulaması denetimsiz küçük işletmelere doğru yaygınlaştırılıyor. Gençler için deneme süresi 2 aydan 4 aya çıkartılıyor. Turizmde fazla mesaiden doğan haklar 4 aylık denkleştirme süresi ile gasp ediliyor. Asgari ücret 16-18 yaş arası için 599 TL’den 518 TL’ye düşüyor. İşsizlik fonu sermayenin talanına açılıyor. Daha az kişi ile daha çok iş yapmayı amaçlayan esneklik uygulamasının kapsamı genişletiliyor” sözleriyle özetleyen Çelebi, yasada yer alan maddelerin içeriğinin istihdam yaratmaya yetecek kadar etkin olmadığını da vurguladı.

Asgari ücret kaç simit?

Hükümet, işveren ve işçi temsilcileri bugün bir araya gelerek, gelecek yıl için geçerli olacak asgari ücretin zam oranını belirleyecek. Halen 16 yaşından büyük bekâr bir işçi için brüt 760.50 TL, net 599.12 TL olan asgari ücrete yüzde 4 zam yapılması öngörülüyor.

5’i işçi, 5’i işveren, 5’i de devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan komisyonda işçi tarafını Türk-İş, işveren tarafını TİSK temsil ediyor. İş Kanunu gereğince, ücretlerin komisyon aracılığı ile en geç iki yılda bir belirlenmesi gerekiyor. Bugün ayrıca, DİSK asgari ücretle ilgili kampanyasını başlatıyor. DİSK Yönetim Kurulu, asgari ücret belirleme toplantılarıyla ilgili “Asgari Ücret Kaç Simit?” adı altında bir kampanya yürütülmesini kararlaştırdı. Kampanya kapsamında; 2 Aralık 2010 günü saat 11.00’de, Ankara’da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde, Bölge Temsilcilikleri ve İl Temsilciliklerinin bulunduğu illerde ise Bölge Çalışma Müdürlükleri önünde kitlesel basın açıklamaları yapılıyor.

Öte yandan, Bakanlık, asgari ücrete ilişkin yaş kriterinin 16’dan 18’e çıkarılması ve asgari ücretin işyerlerinde ilan zorunluluğunun kaldırılmasına ilişkin bir taslak hazırlayarak işçi ve işveren konfederasyonlarına sundu. Türk-İş ve DİSK öneriye karşı çıkarken TİSK ve Hak-İş öneriye sıcak bakıyor.

 
This entry was posted in Calisma Dunyasi - Is ve Emekciler. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *