Camileri ahır yaptı’ denilen İSMET İNÖNÜ’nün sakladığı gerçek * birikimiyle cami yaptırıp herkesten saklamış! * AKP’NİN CAMİ YALANLARI BELGELENDİ

Aralık 15, 2014

Camileri ahır yaptı’ denilen İnönü bakın aslında ne yapmış
İsmet İnönü, birikimiyle cami yaptırıp herkesten saklamış!

Yavuz ALATAN- Süleyman Demirel’in meşhur ettiği Çankaya Merkez Camii’yi İnönü Çifti’nin yaptırdığı ortaya çıktı. İnönü dini siyasete alet etmemek için bunu hiç açıklamadı.

Türkiye’nin ikinci Cumhurbaşkanı merhum İsmet İnönü’nün din anlayışıyla ilgili olumsuz çok şey yazıldı, çizildi. AKP iktidarı İnönü için, “Camileri kapattı” bile dedi. İnönü’nün torununun eşi Mustafa Bilgehan’ın yazdığı “Tanıkların Anılarıyla İsmet İnönü” isimli kitapta, Ulu Önder Atatürk’ün silah arkadaşı İnönü’nün cami yaptırdığı belgelerle ortaya çıktı. İsmet İnönü, Çankaya Bükreş Sokak’ta yer alan Çankaya Merkez Camii’nin tamamlanması için bunu eşi Mevhibe İnönü ricası gibi göstererek inşaatı bitiriyor.

Siyasete alet edilmeden gerçekleşen olay kitapta dönemin Devlet Bakanı İsmail Saffet Omay’ın tanıklığında anlatılıyor. İsmet İnönü, bir yemekte, Omay’a “Bizim hanımın bir ricası var. Bunu kendisi iletecekti ama ben aracılık yapayım, ben söyleyeyim. Burada bir cami yaptırıyoruz. Ve son aşamasına geldi. Caminin arsasının bulunmasında, inşaatının ilerlemesinde hanımın çok emeği ve çok katkısı da var” dedi. İnönü, caminin bitirilmesi için destek istedi. Cami yapımında kendisini devre dışı bırakan İnönü’nün “dini siyasete alet etme” algısından büyük bir dikkatle uzak durduğu anlaşılıyor. Caminin tamamlanmasının ardından, cami müezzininin bulunması yanında iki büyük halı da üzerinde namaz kılınması için Mevhibe İnönü tarafından camiye hediye ediliyor.

“CAMİLERİ AHIR YAPTI” İDDİASI

Kitap, son dönemlerde Recep Tayyip Erdoğan’ın “tarihle yüzleşmek” adı altında çok sıkça “Tek parti, İsmet İnönü camileri kapattı. Camileri, “depo”, “ahır”yaptı söylemini parçalayan ciddi bir kanıt olarak dikkat çekiyor.

Türkiye’de Cumhuriyet düşmanı kesimin “şehir efsanesi” haline getirdiği yalanlar, dini siyasete alet etmeyen İsmet İnönü en güzel yanıtı veriyor. Reklam yapmadan, büyük ve iddialı açılışlara gitmeden sessiz ve mütevazı bir şekilde Çankaya Camii’ni tamamlatıyor.

55 yıllık camiyi yıkmak istediler!

Ankara’nın kent içi camileri arasında nitelikli mimarisi ve modern kimliğiyle öne çıkan ve Hayati Tabanlıoğlu tarafından tasarlandığı söylenen 1961 tarihli Çankaya Merkez Camii’yi Süleyman Demirel meşhur etti. Bugüne kadar Mevhibe-İsmet İnönü tarafından yapıldığı hiç duyulmayan caminin geçtiğimiz yıllarda yıkılması da istendi. “Cuma ve bayram namazlarında cemaat camiye sığmıyor” bahanesiyle daha büyük bir cami yapılacağı açıklanmıştı.

Saygı ÖZTÜRK / SÖZCÜ
Kasım 29, 2014

AKP’NİN CAMİ YALANLARI BELGELENDİ

CHP’li Özkes tek parti döneminde camilerin ahır yapıldığı iddialarını tek tek çürüttü.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve bazı bakanların, Atatürk ve İsmet İnönü dönemini kötülemek için ısıtıp ısıtıp kamuoyunun önüne sürdükleri “camiler ahır yapıldı” iddiasına, eski müftü CHP Milletvekili İhsan Özkes belgelerle cevap verdi.

Atatürk ve İnönü döneminde yaptırılan yla da onarımları gerçekleştirilen camilerle ilgili Bakanlar Kurulu kararını açıklayan Özkes, “Cami satışı AKP döneminde başladı” dedi. AKP dönemiyle birlikte, camiler üzerinden geçmişe yönelik eleştirilerin “iftiraya dönüştüğünü” belirten Özkes, “Camiler üzerinden kutuplaştırma yapılması, siyasi gerginlik oluşturularak ranta devşirme çabaları, sürekli temcit pilavı gibi ısıtılıp ısıtılıp gündemde tutuluyor” dedi.

“Nutuk atmadan, siyasete alet etmeden”

Atatürk’ün, İsmet İnönü’nün, dönemin bakanlarının imzalarının yer aldığı cami yapım ve onarımlarıyla ilgili kararlara ulaşan CHP Milletvekili Özkes, bunları “Dünden Bugüne Cami Yalanları” isimli kitapçıkta topladı.

1922 yılında Bakanlar Kurulu’nun ilk toplantısında, Mustafa Kemal Atatürk’ün Yunanlılar tarafından yakılıp-yıkılan camiler için “Bu camileri yenilemek görevimizdir. Bu hizmeti nutuk atmadan gösterişe kaçmadan, siyasete alet etmeden yerine getirelim” sözlerine yer veren Özkes, bunların Atatürk ve CHP döneminde tamir edildiğini anlattı. Yunanlıların yaktığı Mihalıççık Camiinin, Atatürk’ün cebinden gönderdiği 5 bin lirayla tamir edildiğini ve bu camiye Atatürk adının verildiğini hatırlatan Özkes, yalnız yurtiçindeki camilerle değil, Atatürk’ün başta Japonya’nın başkenti Tokyo, Fransa’nın başkenti Paris’te cami yapımlarına da destek olduğunu, Dünyada ilk defa radyodan mevlit yayının 1932 yılının Kadir Gecesinde Atatürk’ün yayınlattırdığını ortaya koydu.

Atatürk ve İnönü para gönderdi

Recep Tayyip Erdoğan’ın, Konya Alaattin Camii ile ilgili “ahır yaptılar” sözlerine karşılık, Atatürk’ün bu caminin tamiri için 1931 yılında çektiği telgrafa yer veren Özkes, “Bu ülkede ezan özgürce okunuyor, ibadet rahatça yapılabiliyorsa bu önce Allah sonra Atatürk, İsmet İnönü ve milli mücadele gazi ve şehitlerinin sayesindedir. Bu mücadeleyi veren ordumuz, yer olmadığı için bir süre Alaattin Camiini kullanmıştır. Türk ordusu hiçbir zaman hiçbir camiyi ahır olarak kullanmamıştır, kullanmaz da” dedi.

Atatürk’ün emriyle Sultan Ahmet camiinin tamiri için1929 yılında 30 bin lira, Eyüp Sultan camliinin tamiri için 1931 yılında 1999 lira, Mesihpaşa Camii, Süleymaniye CamiiSultan Selim Camii, Laleli Camii, Üsküdar Şemsi Paşa Camii, Ankara Cebeci Cenabı Ahmet Paşa Camii, Çankırı Ulu Camii tamiri için gönderilen paralarla ilgili Başbakanlık belgelerinden örnekler veren Özkes, İsmet İnönü’nün Cumhurbaşkanlığı döneminde de Konya İplikçi amii, Sarıkamış Camii, Mudurnu Yıldırım Camii, Ankara Hacı Bayram Camiiİzmir Hisar Camii, İstanbul Nişantaşı Camii başta olmak üzere yüzlerce caminin onarımı için para gönderdiğine ilişkin Bakanlar Kurulu kararları da yayınlandı.

1924-1935 yılları arasında bazı camilerin bakım ve onarımı için 294 bin lira harcama yapıldığını kaydeden Özkes, hangi harcamanın nereye yapıldığını da tek tek açıkladı. Ankara’nın en büyük camii olan Kocatepe Camiinin yapımı için de 1947 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla gelirleri vergiden muaf tutuldu.

AKP döneminde satıldı

AKP hükümeti döneminde, camilerin rant amaçlı olarak satıldığını belirten Özkes, bu konuda SÖZCÜ’de yar alan Üsküdar Belediye Meclisinin 4 camiinin satışıyla ilgili belgeleri de kitapçığında yayımladı. Camilerle ilgili yolsuzlukları da anlatan CHP Milletvekili, 1920’lerin koşullarıyla 2014 yılının AKP’liler tarafından değerlendirildiğini ifade etti ve şu yorumu yaptı:

“Rahmetle yad etmeleri gereken Atatürk ve silah arkadaşları için neler söyledikleri malumdur. Bugün, Müslüman ise bunu önce Allah’a sonra Atatürk ve CHP’ye borçlular. Atatürk olmasaydı ne Türkiye Cumhuriyeti olurdu ne de Tayyip Erdoğan başbakan, cumhurbaşkanı olabilirdi.”

This entry was posted in DİN-İNANÇ, SİYASİ TARİH. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *