RADİKAL İSLAM * Taliban İnancı ve Kadınlar

Bir zamanlar Afganlı kadınlar, 1960’lı yıllar. Kaynak: boredpanda

Taliban İnancı ve Kadınlar

Ercan Caner, Sun Savunma Net, 31 Aralık 2022

Din mi hayatın şartlarına, yoksa hayat mı inancın şartlarına uydurulmalı? İnandığı gibi yaşamayan insana ne olur? Bir süre sonra yaşadığı gibi inanmaya mı başlar?

En az yedi uluslararası insani yardım örgütü, Taliban yönetiminin yerli ve yabancı hükümet dışı organizasyonların (NGO) kadınları işten çıkarmaları yönündeki kanun hükmündeki kararnamesinin ardından, Afganistan’daki faaliyetlerini askıya almıştır. Taliban’ın yaklaşımı bir anlamda ülkedeki kadınları yok saymaktır.
NGO çalışanlarının yaklaşık %35’i kadındır. Ülkenin aşırı sert İslamcı yöneticilerinin iddialarına göre kadın çalışanlar peçe takmayarak yasalara karşı gelmiştir. Katar, Taliban’ın kararından büyük endişe duyduğunu açıklamış ve dinsel Taliban yönetimine kararını gözden geçirme çağrısında bulunmuştur.
Ülkede milyonlarca insanın iç ve dış yardımlara ihtiyaç duyduğu bir ortamda, dinsel Taliban yönetimi ise kadınlar ile ilgili kararını geri almaya kesinlikle yanaşmamaktadır.
Örümcek kafalı yobaz dinsel Taliban’ın kararına karşı çıkan, Save the Children, Norwegian Refugee Council, CARE, International Rescue Committe gibi yardım kuruluşları Afganistan cehennemindeki faaliyetlerini askıya almıştır.
Örümcek kafalı  dinsel Taliban yönetimi, üniversitelerin ardından kadınların başkent Kabil’deki camilerde dinsel derslere girmelerini de yasaklamıştır.
Dinsel Taliban yönetimi yetkililerine göre Afgan genç kızları, düğüne gider gibi giyinerek gittikleri ve yanlarında erkek bir akrabaları olmadığı için üniversite eğitimine katılmayacaktır. Dinsellere göre mühendislik, tarım ve bazı alanlar da İslam dini ve Afgan kültürüne göre genç kızlar için sakıncalı alanlardır.
Dinsel yobazın yönetimi altındaki zavallı ülkede kadınlar yanlarında erkek bir akrabaları olmadan seyahat edememekte ve evlerinin dışına çıktıklarında tamamen kapanmak zorundadır. Kadınların park, jimnastik salonları ve hamama gitmeleri de yasaktır.

https://www.sunsavunma.net/taliban-inanci-kadinlar
This entry was posted in İrtica, KADIN HAKLARI, RADİKAL İSLAM, SUN SAVUNMA NET, YOBAZLIK - GERİCİLİK. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *