GEÇMİŞTEN GELEN ŞİŞEDEKİ 185 YILLIK MESAJ

Döşeme altına gömülmüş mesaj bu şekilde bulundu.

Kadın, Evinin Döşemesi Altında 135 Yıllık Mesaj Buldu

Yazar: Arkeofili on 18 Kasım 2022

Edinburgh’da yaşayan bir kadın, evinin döşeme tahtalarının altına
gömülmüş bir viski şişesinin içinde 135 yıllık bir not buldu.

Eilidh Stimpson adındaki kadın, keşifle ilgili haberleri Facebook hesabında paylaştı. Not, evinde gerçekleştirilen bazı sıhhi tesisat çalışmaları sırasında bir viski şişesinde bulundu. Tesisatçılar, notun daha sonra keşfedildiği noktadan bir radyatörü hareket ettirmek için döşeme tahtasını kesmek zorunda kaldılar.
“Oldukça havalı ve aynı zamanda çok büyük şans gerektiren bir şeydi. Çünkü bir radyatörü duvarın bir tarafından diğer tarafına taşımamız gerekiyordu. Tesisatçı geldi ve bir delik açmaya başladı ve bir katın altında bir kat daha olduğu için biraz zor olacağını söyledi.”
(İlgili: Avustralya’da Şişeye Konmuş En Eski Not Bulundu)
Viktorya dönemine ait zaman kapsülü, Pazartesi günü, 6 Ekim 1887’de bırakıldığı döşeme tahtalarındaki yeri kesen yerel tesisatçı Peter Allan tarafından keşfedildi.
“Sonra ‘az önce açtığım delikte ne bulduğuma bir bak!’ diyerek merdivenlerden indi. Oldukça heyecan vericiydi.”
Kadın, rulo halindeki kağıdı şişeden çıkarmak için çok çabaladı, ancak çıkartamayınca şişeyi kırmak zorunda kaldılar.
“Cımbız ve kerpetenle çaresizce notu çıkarmaya çalışıyorduk ama not biraz yırtılmaya başladı. Daha fazla zarar vermek istemedik, bu yüzden maalesef şişeyi kırmak zorunda kaldık.”
Notta 1887’de zemini döşeyen iki işçiden bir mesaj vardı.
Viktorya dönemi notunda şöyle yazıyordu: “James Ritchie ve John Grieve bu zemini döşediler ama viskiyi içmediler. 6 Ekim 1887. Bu şişeyi her kim bulursa, tozumuzun yolda uçuştuğunu düşünebilir.”
Kadın daha sonra yerel bir Facebook grubunda şişenin bir resmini yayınladı ve şimdi gelecekte gelip evde kalabilecek insanlar için bir mesaj bırakmayı planlıyor.
“Şimdi, notu korumamız ve gelecek nesillerin keşfetmesi için kendi mesajımızla değiştirmemiz gerektiğini düşünüyorum.”
İşçiler hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyen Eilidh’in bir arkadaşı, biraz araştırma yaptı ve 1880’lerde Newington bölgesinde aynı isimle kayıtlı iki adam olduğunu buldu.

Edinburgh Live. 17 Kasım 2022.
This entry was posted in HAYATIN İÇİNDEN. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *