EMPERYALİZMİN ORTADOĞU SAVAŞLARI * İsrail PKK’lıları Gazze’de Paralı Asker Olarak Kullanıyor

Hüseyin VODİNALI Yazıları
01/05/2024 · huseyin8888
Steven Sahiounie yazdı.

İsrail PKK’lıları Gazze’de Paralı Asker Olarak Kullanıyor


ABD, PKK’lıları İsrail’e ortak etmeye çalışıyor. PKK’nın Kandil’deki elebaşlarından Duran Kalkan Hamas’ı suçlayarak İsrail lehine açıklamalarda bulundu.
“Uluslararası toplum” İsrail’in soykırımına sessiz kalmakla kalmıyor, aynı zamanda Gazze’ye İsrail Savunma Güçleri’nin (IDF) yanında savaşmak üzere yabancı paralı askerler de gönderiyor.
IDF, Gazze Şeridi’ne kara saldırısına hazırlık amacıyla saflarını güçlendirmek için yüzlerce yedek askeri çağırdı. IDF İsrail saflarını güçlendirmek için İsrail pasaportu taşıyan ve yabancı ülkelerde yaşayan insanların akınını teşvik etti.
Ancak İspanyol gazetesi El Mundo, Tel Aviv’in Gazze’de devam eden savaş sırasında askeri görevleri yerine getirecek savaşçılar sağlamak için uluslararası güvenlik şirketleriyle temasa geçtiğini bildirdi.
27 yaşındaki Pedro Diaz Flores Corrales, İspanyol ordusunda eski bir asker ve daha önce hem Ukrayna’da hem de Irak’ta paralı asker olarak savaşmıştı. Buna ek olarak, Orta Doğu’daki internet sitesi ‘Monitor’a göre, Neo-Nazi hareketi olarak adlandırılan faşist bir siyasi gruba üye olduğu da biliniyor. Grup, yasadışı silah kaçakçılığının yanı sıra paralı asker sömürüsüne de bulaşmış. Corrales, IDF’nin yanında savaşma kararını haftalık yaklaşık 3.900 euro (4.187 $) maaş ve yaptıkları görevlerle ilgili ikramiyelere bağlıyor.
El Mundo, Corrales’in Fransızlar, Almanlar ve Arnavutlar dahil olmak üzere farklı milletlerden paralı askerlerle ve hatta Amerikan Deniz Piyadeleri veya Irak, Afganistan, Mali veya Kosova’da savaşan Özel Kuvvetler üyeleriyle çevrili olduğu fotoğraflarının bulunduğunu bildirdi.
Geçtiğimiz Ekim ayında Fransız medyası, çok sayıda Fransız savaşçının IDF’nin yanında savaşa katıldığına dair haberler yayınladı. Avrupa-Akdeniz Gözlemevi tarafından hazırlanan bir rapor, geçmişte, özellikle Gazze Şeridi’nde, özel kuvvetlerin bir parçası olarak IDF saflarında yüzlerce Avrupalı paralı askerin varlığını ortaya çıkardı.
Avrupa’daki sağcı Yahudi ve Hıristiyan gruplarla doğrudan bağlantılı kuruluşlar, Avrupalıları İsrail Savunma Kuvvetleri’ne katılmaya davet etmenin yanı sıra Batı Şeria’daki Filistinlilere karşı yasadışı yerleşimci operasyonlarını destekleyen kampanyalara katılmaya yönelik projeler düzenliyor.
Bunları Hamas’ın tünellerinde kullanmak isteyen İsrail, soykırım savaşında ön saflarda yer almaları için PKK’lı teröristlere de 2 bin 200 dolar maaş teklif ediyor. İsrail hükümeti, PKK’lı teröristlerle bir sözleşme imzaladı ve onlara 9 bin İsrail şekeli (2 bin 200 dolar) maaşın yanı sıra ölüm veya yaralanma halinde 25 bin dolar tazminat ödemeyi kabul etti.
İsrail, kendi askerlerini Hamas’ın tünellerine göndermek istemediği için Gazze’ye kara saldırısında PKK’lı teröristleri kullanmayı planlıyor. Halihazırda Avrupa, Irak, Suriye ve ABD’den yaklaşık 2000 PKK’lı terörist ve paralı asker İsrail’e taşındı. Kuzey Irak’tan Peşmerge güçleri de İsrail’deki cephelere gönderildi.
İsrail adına savaşmak üzere militan toplama çağrıları yapılıyor ve Mordehay Zaken’in kurduğu “Kürt-İsrail Dostluk Birliği”, “Kürt Enstitüsü” ve “İsrailli Yahudi Kürtler” gibi birçok kuruluş kapsamlı faaliyetler yürütüyor.
İsrailli örgütler, Kuzey Irak’taki Kürtleri İsrail’e göndermek için Peşmerge ile pazarlık yaparken Tel Aviv rejiminin 1958’den bu yana ayrılıkçı Kürtlere verdiği desteği hatırlatıyor. Suriye’de Ayn el-Arab’da İsrailli bir albay ve 7 kişilik ekibi, şehir savaşları konusunda deneyimli kişileri bulmak için çalışmalar yürütüyor. Irak ve Suriye’den alınan paralı askerlere İsrail vatandaşlığı kimliği verildi. Bunlar daha sonra üç uçakla İsrail’e nakledildi. Son uçuş 29 Ekim’de Erbil’den havalanmıştı. İsrail’in cepheye gönderdiği 8 kişiden 8’i de Gazze’de öldürüldü.
Netflix dizisi “Fauda”da oynayan Kürt şarkıcı ve oyuncu Idan Amedi, İsrail Silahlı Kuvvetleri’ne gönüllü olarak katıldığını ve Gazze Şeridi’nden görüntüler paylaştığını duyurmuştu. IDF, Amedi gibi sosyal medya fenomenlerini kullanıyor. Amedi’nin Kürtleri Filistinlileri öldürmeye çağırdığı görüntüler İsrail televizyonunda yayınlanıyor.
Bu arada PKK’nın Kandil’deki elebaşlarından Duran Kalkan da Hamas’ı suçlayarak İsrail lehine açıklamalarda bulundu. İsrail kuvvetleri saflarında toplam 4.600 yabancı gönüllünün yanı sıra aktif veya yedek hizmette olan dünyanın her yerinden çok sayıda çifte vatandaş bulunuyor.
İsrail, özel güvenlik yüklenicilerine, özellikle de yerel şirketi Global CST’ye güveniyor. PKK, otuz yılda Türkiye’de 30.000’den fazla insanı öldürmüş ve uluslararası alanda terör örgütü olarak tanınmıştır.
IDF, Hamas’ın kazdığı tünellere girmekten ve oradan çıkamamaktan korkuyor. PKK ve diğer paralı askerleri bu amaçla kullanıyorlar ve Avrupa ülkelerinden, Irak’tan, Suriye’den, Amerika’dan paralı savaşçılar İsrail’e geliyor.
İsrail’e gönderilen Kürt PKK’lıların çoğunluğu Kuzey Irak’tan geliyor ve Mesut Barzani’nin yardımıyla gönderiliyor. Bölgede yaklaşık 200.000 Kürt Yahudisinin bulunduğu ve bunların bir kısmının da gönderildiği tahmin ediliyor.
Savaş Suçları ve Soykırım
Gazze’de İsrail adına savaşan yabancılar, IDF ile birlikte savaş suçlularıdır. Aralık ayında, Fransız Ulusal Meclisi (Parlamento) üyesi Thomas Portes, Adalet Bakanı Eric Dupond-Moretti’ye gönderdiği ve ondan IDF saflarında savaştığına inanılan yaklaşık 4.185 Fransız vatandaşını soruşturmasını istediği bir mektubu açıkladı.
X’te yayınlanan mektup, Fransız gönüllülerin, savaş suçlarının geniş çapta rapor edildiği Gazze’de katılmış olabilecekleri savaş suçlarının soruşturulması çağrısında bulunuyor. Fransız gönüllüler, IDF’ye paralı asker olarak katılan toplam yabancı gönüllülerin yaklaşık %45’ini oluşturuyor. Buna karşılık Fransız halkı Filistin’i desteklemek ve ateşkes talep etmek için sokaklara dökülüyor.
İsrail Savunma Bakanlığı’nın 2016 yılında yayınlanan raporuna göre, İsrail Silahlı Kuvvetleri’ne yıllık katılan yabancıların yüzde 29’u Amerikalılardan, yüzde 5’i ise İngilizlerden oluşuyor. Gazze’deki IDF’de şu anda yaklaşık 100 İngiliz görev yapıyor.
Paralı askerlerin yüzde 80’i genellikle 18 ay boyunca IDF saflarında görev yapıyor ve normal IDF personeliyle aynı ücret ve hakları alıyor. Bunların çoğunluğu, Batı Şeria, Doğu Kudüs ve Gazze’de Filistinlilerin her gün öldürülmesinden sorumlu olan IDF’nin piyade muharebelerine katılıyor. Eğitimlerini tamamladıktan sonra normal aylık maaşlarına ek olarak yaklaşık 7.000 dolar alıyorlar.
Batılı Ülkeler Görmezden Geliyor
Tek bir Avrupa ülkesi ya da ABD ve Birleşik Krallık, kendi vatandaşlarını IDF’ye katılmamaları konusunda açıkça uyarmadı. Yabancı savaşçılar Gazze’de işlenen savaş suçlarına rahatça katıldılar.
Haziran 2022’de Sociological Forum dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, herhangi bir zamanda en az 1.200 Amerikalı IDF’de görev yapıyor. Araştırma, son yirmi yıl içinde herhangi bir yılda, yaklaşık 3.500 yabancı Yahudi askerin IDF’de görev yaptığını ortaya çıkardı.
Sadece bir günde işgalci IDF’nin toplam 24 askerini öldüren Filistin Direniş savaşçıları, bunlardan 21’inin Amerikan askeri olduğunu tespit etti. Bu, İsrail Silahlı Kuvvetleri’nin Gazze’de bir gündeki en büyük kaybıydı.
Gazze’de savaşan Amerikan vatandaşlarının kesin sayısı bilinmemekle birlikte, bunların yüzlerce olduğu düşünülüyor. İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırısının başladığı 7 Ekim’den bu yana, ABD’de yaşayan en az 10.000 kişi İsrail ordusundan silah başına gelmeleri için taslak bildirimleri aldı.
Birçoğunun çifte İsrail vatandaşlığı var ve bu durum, ABD’nin kuruluş günlerine dayanan ve herhangi bir Amerikan vatandaşının herhangi bir yabancı savaşa katılmasını ya da bu amaçla bir milis kuvveti kurmasını yasadışı hale getiren Amerika Tarafsızlık Yasası’na aykırı.
Ancak yüzlerce Amerikalı Ukrayna, Libya ve şimdi de Gazze’deki savaşlara katıldığı için bu yasa görmezden geliniyor. IDF’ye katılan yabancı savaşçılar, ABD’nin yanı sıra İtalya, Fransa, Belçika, Hollanda ve Birleşik Krallık dahil olmak üzere en az beş Avrupa ülkesinden geliyor.
İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani’ye göre, savaş başladığında İsrail’de çalışan ve yaşayan yaklaşık 18.000 İtalyan vatandaşı vardı; bunların 1.000’i IDF için çalışıyordu. Şu ana kadar hiçbir Batılı hükümet, Gazze’de soykırım yapan İsrail adına savaşan vatandaşlarını cezalandırmak için herhangi bir adım atmadı.
İsrail-Kürt İlişkileri
İsrail, ayrılıkçı Kürtler ve Yahudiler arasındaki iyi bağların bir sonucu olarak bağımsız bir Kürt devletini açıkça destekleyen tek ülke haline geldi. Eylül 2017’de İsrail, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun söylediği gibi “Kürt halkının kendi devletine kavuşma yönündeki meşru çabalarına” açıkça destek veren ilk ve şu ana kadar tek ülke oldu.
Kürt-İsrail analistlerine göre, “Kürtler, bizim gibi bölgede bir azınlık grubu oldukları için İsrail’in güvenilir ve uzun vadeli müttefikleri ve öyle olmaya da devam edecekler.” İsrail ile PKK ve Kuzey Irak’taki Peşmerge güçleri arasındaki ilişki yeni bir şey değil. Mesut Barzani’nin 2017’deki başarısızlıkla sonuçlanan bağımsızlık referandumunun en büyük destekçilerinden biri İsrail’di.
İsrail kurulurken çok sayıda Yahudi Kürt Filistin’e göç etti. Şu anda İsrail’de 200 binin üzerinde Yahudi Kürt yaşıyor. Bir zamanlar İsrail Parlamentosu Başkanı seçilen Mickey Levy de bunlardan biri.
Kuzey Irak’taki Kürdistan Bölgesel Yönetimi (KBY), İsrail’in Gazze’de tırmanan savaşına sessiz kaldı. Barzani, ABD, İsrail ve İran ile siyasi ve ekonomik bağlarını güçlendirerek bölgesel bir çatışmaya sürüklenmekten kaçınmayı umuyor.
Kürdistan Bölgesi, Amerikan karşıtı duygular denizindeki Amerikan yanlısı bir adadır. Eğer savaş tırmanırsa her iki taraftan da baskı gelecektir. İki ana parti Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve Kürdistan Yurtseverler Birliği’dir (KYB) ve asıl siyasi güç, Gazze’deki savaş hakkında yorum yapmaktan titizlikle kaçınan IKBY Başbakanı Mesrur Barzani’nin elindedir.
IKBY’nin İsrail ile resmi bir bağı olmasa da ekonomik bağları var ve İsrail bağımsız bir Kürt devletinin kurulmasını destekledi. Kürt yetkililerin Gazze’deki savaşta ABD ve İsrail yanlısı bir tavır alması halinde Bağdat’taki İran destekli partiler IKBY üzerindeki baskıyı artırma kararı alabilir ve Kürtler bu nedenle pozisyon almaktan kaçınmaya çalışıyor.
Bölgesel analistler, dengeyi korumak ve mevcut savaşta tarafsız görünmek isteyen ve ahlaki bir mesele olarak Filistinlilere sempati duyan Kürdistan Bölgesi halkının olaya karışmamayı tercih ettiğini söylüyor. Buna karşılık, Kürdistan Bölgesi’nin iki İslamcı partisi – Kürdistan İslam Birliği (KIU) ve Kürdistan Adalet Grubu (KJG) – İsrail’in Gazze’yi bombalamasını yüksek sesle kınadı.
Ekonomik kaygılar da var.
Kürdistan Bölgesi’nin bağımsız petrol ihracatı Mart 2023’te askıya alınana kadar İsrail, 2014’ten itibaren Kürt ham petrolünün ana varış noktasıydı. Medyada çıkan haberlere göre İsrail, miktar aydan aya değişiklik gösterse de Şubat ayında günde 183.000 varil aldı.

(*) Steven Sahiounie iki kez ödül kazanmış Arap asıllı Amerikalı bir gazeteci ve siyasi yorumcudur.

KAYNAK: https://www.mideastdiscourse.com/2024/04/30/israel-uses-foreign-mercenaries-in-gaza/
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *