KILIÇDAROĞLU’NUN VEDA ZAMANI GELDİ * Kılıçdaroğlu Erdoğan’a karşı toplamda 11 seçim ve referandumu kaybeden bir komutandır.

KILIÇDAROĞLU’NUN VEDA ZAMANI GELDİ

Naci Kaptan – 13 temmuz 2023

Siyasi bir liderin, Bir parti genel başkanının başarısı partisini iktidara taşımakla, partisini seçimlerde başarılı kılmakla ölçülür. 2010 yılından buyana CHP genel Başkanlığını yapan Kılıçdaroğlu Tayyip Erdoğan’a karşı girmiş olduğu tüm seçimleri ve referandumları kaybetmiştir.

Yenilen pehlivan güreşe doymaz deyişinde olduğu gibi Kılıçdaroğlu kaybetmiş olduğu her bir seçim ve referandum sonrası çeşitli mazeretlerin ardına sığınmış ve istifa ederek bu görevi daha iyi yapabilecek kişi/lerin yönetime gelmelerini ve da dolaylı olarak CHP’nin, demokrasinin, adaletin, işlevi olan parlamentonun da önünü tıkamış ve AKP/ Erdoğan’ın anayasayı ilga etmesine, Başkanlık rejimine geçilmesine, güçler ayrılığının yok edilmesine, demokrasinin askıya alınmasına, irticanın palazlanmasına ve laikliğin kırılmasına da neden olmuştur.
Bunca BAŞARISIZLIKLARIN ardından 14/28 Mayıs 2023 seçimlerinden sonra da kendisi istifa etmek yerine Parti yöneticilerini ve danışmanlarını değiştirmek yolunu seçmiştir. Askeri terminolojide savaşlarda alınan mağlubiyetlerin ve de zaferlerin sahibi savaşı yöneten komutandır. Komutan stratejiyi kurgular, hasımın zayıflıklarını tesbit eder, kesintisiz lojistiği sağlar, Kendi gücünü arttıracak coğrafi savaş alanını belirler. Bunları daha uzatabiliriz. Savaş/ları kaybeden komutanlar görevden alınır, istifa eder ve katı rejimlerde bu komutanlar cezalandırılır.
Kılıçdaroğlu Erdoğan’a karşı toplamda 11 seçim ve referandumu kaybeden bir komutandır. Partisini kuruluş ilkelerinden uzaklaştırmıştır. Atatürk’e, laikliğe, cumhuriyete karşı olan sağcı kişileri partiye alarak CHP’nin dokusunu bozmuştur. Laikliği savunmamış, irticanın varlığını ve gittikçe arttığını görmezden gelmiştir.
14/28 Mayıs 2023 cumhurbaşkanı seçimi öncesi, Türkiye’nin derin bir kırılmaya gitmesini, Erdoğan rejiminin daha baskıcı bir teokrasi rejimine dönüşmesini önleyebilmek, demokrasinin ve adaletin, toplumsal barışın, insan haklarının geri gelebilmesi için neosultanizme, Erdoğan’a karşı başka bir seçenek olmadığı için kerhen Kılıçdaroğlu aydın kesimin ve CHP seçmeninin büyük çoğunluğu tarafından bu nedenle desteklenmiştir. Türkiye’nin ve CHP’nin geleceği iiçin CHP’nin  kuruluş ayarlarına geri dönme zamanıdır.
Ve artık;
Kılıçdaroğlu’nun amasız, fakatsız yerel seçim sonrası görevinden istifa edeceğini gecikmeden açıklaması gerektir.
Naci Kaptan

KILIÇDAROĞLU’NUN KATILDIĞI SEÇİMLER VE REFERANDUMLAR

Kılıçdaroğlu, 2009 Yerel Seçimleri’ne CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan adayı olarak katıldı. Seçimi AKP adayı Kadir Topbaş kazandı.

2010 REFERANDUM
Kılıçdaroğlu, 22 Mayıs 2010 yılında Deniz Baykal’dan boşalan CHP Genel Başkanlığı koltuğuna oturdu. Milletin karşısına CHP Genel Başkan’ı olarak çıkan Kemal Kılıçdaroğlu ‘’Hayır’’ kampanyası yürüttü. Referandum sonucunda yüzde 57,88 evet’e karşı Kılıçdaroğlu yüzde 42,12 hayır oyu alarak kaybetti.

2011 GENEL SEÇİMLER;
AKP yüzde 49.83 oranında oy aldı. CHP Yüzde 25.98 oranında oy alarak kaybetti

2014 YEREL SEÇİMLER:
AK Parti yüzde 45.6, CHP yüzde 27.8 oy aldı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, istifa ettiği yönündeki haberlere ilişkin:
“Ülkenin çıkarlarını, mazlumun çıkarlarını, halkın çıkarlarını, sivil toplumun çıkarlarını, meydanın çıkarlarını savunan insana efendim istifa edecek. Geçiniz bunları. Biz sonuna kadar mücadele edeceğiz. Hiç kimse unutmasın. Bu daha başlangıç. Güçlenerek geliyoruz” dedi.

2014 CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİM:
2014 Türkiye Cumhurbaşkanlığı Seçimi, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde Cumhurbaşkanının halk oyuyla seçildiği ilk seçimdir. Bu seçimde Kılıçdaroğlu parti yönetimine danışmadan CHP adayı olarak Ekmelettin İhsanoğlu’nu göstererek herkesi şaşırttı. Bu kişinin aday gösterilmesi ile Edoğan’ın seçilmesi garantilendi. Ayrıca Kılıçdaroğlu’nun CHP seçmeni için “Tıpış tıpış giderler” deyişi de CHP seçmeninde kırgınlık ve öfke yarattı. Bu nedenle CHP tabaının seçime katılı düşük oldu. Seçimi Recep Tayyip Erdoğan yüzde 51.8 oy alarak kazandı. MHP ve CHP’nin desteklediği Ekmeleddin İhsanoğlu yüzde 38.4 oranında HDP adayı Selahattin Demirtaş ise yüzde 9.8 oranında oy aldı.

7 HAZİRAN 2015 GENEL SEÇİMLER:
7 Haziran 2015 tarihinde yapılan ve partilerin tek başına hükümet kuramadığı seçim olarak tarihe geçen 7 Haziran’da AKP yüzde 40.87, CHP yüzde 24.95, MHP yüzde 16.29, HDP yüzde 13.12 ve diğerleri yüzde 4.77 oranında oy aldı.

1 KASIM 2015 GENEL SEÇİMLER:
Tekrarlanan seçim sonrası yüzde 49.49 oy alan AKP tek başına hükümet kurdu. Diğer partiler; CHP yüzde 25.31, MHP yüzde 11.90 ve HDP yüzde 10.76 oranında oy aldı. CHP genel merkezinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kemal Kılıçdaroğlu istifa sorularına yönelik ‘’ CHP’yi diğer partilere benzetmeyin. Demokrasiye bu ülkeye getiren partiyiz biz. Bizim zaten kurultay sürecimiz devam ediyor.” dedi.

2017 REFERANDUM:
Anayasa referandumu sonrası sandıktan yüzde 51.4 oranında evet, yüzde 48.6 oranında hayır çıktı. Referandum sonrası açıklama yapan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ‘’ Bu refarandum bir gerçeği ortaya çıkardı, toplumun en az yüzde 50’si buna ‘’Hayır’’ diyor. Eşit olmayan koşullarda referandum gerçekleştirdik…!’’ diye konuştu.

2018 GENEL SEÇİMLER:
24 Haziran tarihinde yapılan genel seçimler sonrası Recep Tayyip Erdoğan’ın yüzde 52.54 oy alarak yeniden Cumhurbaşkanı seçildiği seçimde CHP adayı Muharrem İnce yüzde 30.67 oranında oy aldı. Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, seçimlerin ardından gündeme ilişkin parti genel merkezinde konuşan Kılıçdaroğlu istifa edeceği iddialarına :
“CHP’nin bütün üyeleri, kendi aramızda oturur konuşuruz, tartışırız. Bu seçimin tek kaybedeni vardır AK Parti’dir. 7 puan kaybetmiştir, parlamentoda çoğunluğunu kaybetmiştir. Kazanan da demokrasidir. Bu sonucu kolay elde etmedik.”

2019 YEREL SEÇİMLER;
Yerel yönetim seçimlerinde CHP adaylarının başarılı çalışmaları sonucunda,- AKP’nin ilk defa üç büyükşehri birden kaybetmesinden sonra CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu; ‘’Hepinize yürekten teşekkür ediyorum. Bir yola çıktık ve bir mücadele verdik. Kavgasız, gerilimsiz bir mücadele verdik. Bizim mücadelemiz bir demokrasi mücadelesiydi. Belediye başkan adaylarımız birleştirici bir dille tüm kesimleri kucakladı. Ekrem İmamoğlu ‘Seçilirsem 16 milyon kişinin oyunu almış gibi yöneteceğim’ dedi. Ankara’da Mansur Yavaş ‘6 milyonun oyunu almış gibi’ yönetmeye söz verdi.

14 MAYIS 2023 GENEL SEÇİMLER:
14 Mayıs 2023 Cumhurbaşkanlığı ve Genel Seçimler: Cumhurbaşkanlığı seçiminde Recep Tayyip Erdoğan yüzde 49.50, Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 44.89 oy aldı. Genel seçimlerde ise AK Parti yüzde 35.58, CHP yüzde 25.33 oy aldı. CHP; seçime Deva Partisi, Gelecek Partisi, Saadet Partisi ve Demokrat Parti’yle ittifak yaparak girdi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Erdoğan toplumdan beklediği güvenoyunu alamamıştır” dedi.

28 MAYIS 2023 GENEL SEÇİMLERİ:
14 Mayıs’ta yüzde 50+1 oy oranına ulaşamayan adaylar bir kez daha 28 Mayıs tarihinde karşı karşıya geldi. Türkiye, Recep Tayyip Erdoğan’ı bir kez daha Cumhurbaşkanı seçti. Erdoğan, rakibi Kemal Kılıçdaroğlu’nun önünde tamamlayarak yeniden Cumhurbaşkanı oldu.

CHP ve kuruluş ayarları

Seçimlerde CHP’nin yaşadığı siyasi deprem sonucunda Kılıçdaroğlu verdiği demeçte; değişik görüşlerden partilerin bir araya getirildiğinden bahisle zorun başarıldığını, alınan oyun çok yüksek olduğunu beyan etmiştir. Yaşananların bir felaket olduğunu, kendisinin derhal başkanlıktan ayrılması gerektiğini söyleyenlere ise önseçim ve kurultay “başlangıç”ı verdiğini bu süreç içerisinde gemiyi limana götürme sorumluluğu olduğunu belirtmiştir.
Veda mesajı gibi de algılanabilinecek bu söylem üzerine, bir kısım CHP’liler ve de bir kısım medya, Kılıçdaroğlu’na haksızlık yapıldığı mesajını hızlı bir şekilde dolaşıma sokarak aslında onun çalışkan bir lider olduğunu belirtmiştir.
Parti içinde sağcı, gerici danışmanlarla, adeta ömür boyu kalacakmış görüntüsü veren milletvekili, il ve ilçe kadroları ile oluşturulan “kast” değişime geçit vermeyen bir olgu yaratmıştır. CHP sıradan bir parti değildir, yakın dönem 12 Eylül öncesinde dahi 800 şehidi ve yaralısı vardır. Ülkücü danışmanların lafı dahi edilmemelidir.
Kılıçdaroğlu biz 1930’ların Türkiye’si olmayacağız diyerek göreve başlamış cemaatleri sivil toplum örgütü görerek kendi değerlendirmesi olan “helalleşme metaforu”, kul hakkı gibi mistik mesajlarla laikliği örselemiş, partiyi “Halil İbrahim Sofrası” sloganıyla sağa açarak eksen kaymasına neden olmuş bir liderdir. Halen buz pateni ikilisi gibi hiç yanından ayırmadığı Bülent Kuşoğlu gibi Abdüllatif Şener “bonservisli” sağcı politikacılar değil, CHP’nin kuruluşuna uygun kadrolar yönetimde olmalıdır. Bu nedenle partide sahici önseçim ve seçimlerden çıkacak kadrolar göreve gelmelidir.
Türkiye’yi dışarıdan kuşatarak silahsızlandırma bölgesi “Dedeağaç”ta üst kuran ABD bir yandan, içeride demografik yapıyı bozarak eğitim sistemiyle birlikte ülkemizi ümmet toplumuna dönüştüren AKP iktidarı diğer yandan sarmalamışken CHP’nin bu gelişmelere sessiz kalması anlaşılamamıştır.
“Ben Dersimliyim” çıkışına ilaveten Atatürk düşmanı Ekmeleddin vakası, Abdullah Gül etrafında atılan turları üst üste koyarsak Kılıçdaroğlu’nu bu davranışlarını tekzip eden bir tutum içerisinde göremedik. Parti Meclisi üyeleri sessizlik mezarlıklarda olur, CHP’nin kuruluş kodlarına dönmesi sağlanamazsa partiyi “sosyal demokrasi morgu”na taşımış oluruz.

Odatv4 – 30 Mayıs Salı 2023 – https://www.odatv4.com/guncel/2009-dan-2023-e-kilicdaroglu-nun-kaybettigi-secimleri-odatv-derledi-30672976
CUMHURİYET – 13 Temmuz 2023 Perşembe – BAKİ NEDİM BALTACI – ARAŞTIRMACI YAZAR – https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/olaylar-ve-gorusler/chp-ve-kurulus-ayarlari-2098768
This entry was posted in Politika ve Gundem, SEÇİM - SEÇSİS, ŞERİAT - İRTİCA - KARANLIĞIN AYAK SESLERİ, SİYASAL İSLAM, SİYASİ PARTİLER, SİYASİ TARİH. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *