* Fotoğraflar: Tuğçe Yılmaz, Eren Dağıstanlı, Cihan Berk, Özlem Kara, Roza Yiğit, İkizdere Dernekler Federasyonu, Mezopotamya Ajansı, Anadolu Ajansı.
2022’de 10 Ekolojik Mücadele
Tuğçe Yılmaz
İstanbul – BİA Haber Merkezi
14 Aralık 2022, Çarşamba
Mücadele umudu hepimize sirayet etsin, mücadele edenler ve kazananlar var demek için 2022 yılında Türkiye’de öne çıkan ekoloji mücadelelerini derledik.
Mücadele umudu hepimize sirayet etsin, mücadele edenler ve kazananlar var demek için 2022 yılında Türkiye’de öne çıkan ekoloji mücadelelerini, bir jüri aracılığıyla derledik. Bunun yanı sıra üç kentte (Mersin, Rize ve Çanakkale) ekoloji haberciliği toplantıları düzenledik ve oradaki ekoloji aktivistlerine de 2022’de hangi ekoloji mücadelelerinin öne çıktığını sorduk.
15 Aralık’ta yayımlamaya başlayacağımız metinlerin, videoların ve elbette mücadelelerin hepimize umut vermesini ve bol ilham perisi getirmesini diliyoruz. Ha bir de elbette, tüm canlılar ve gezegen için daha iyi bir yıl diliyoruz!
10 Ekolojik Mücadele:
1. Erzincan İliç’teki siyanür dolu atık havuzundaki sızıntıyı kamuoyuna duyuran Sedat Cezayiroğlu ve altın madenine karşı meslek örgütlerinin verdiği mücadele.
2. Rize İkizdere’de Cengiz İnşaat tarafından yürütülen liman projesi için kurulmak istenen taş ocağına karşı verilen mücadele.
3. Marmaris’te Sinpaş GYO’nun Kızılbük’teki projesine karşı başlayan Marmaris Kent Konseyi ve Marmaris Ekolojik Mücadele komitesinin yürüttüğü “Sinpaş/ Marmaris Direnişi”.
4. İzmir’e getirilmesi planlanan São Paulo nükleer uçak gemisinin gelişinin durdurulması.
5. Şırnak’ta yaklaşık iki yıldır korucular gözetiminde süren ağaç kesimlerine karşı Şırnak Barosu’nun ve yurttaşların verdiği mücadele.
6. Muğla İkizköy’deki Akbelen Ormanı’nda termik santrale kömür temin edilmesine karşı verilen mücadele.
7. İstanbul’un Üsküdar ilçesinde yer alan Validebağ Korusu “Millet Bahçesi”ne dönüştürülmesin diye verilen mücadele.
8. Sinop’ta nükleer güç santraline karşı verilen mücadele.
9. Marmara Gölü’nün kurutulmasına karşı verilen mücadele, göl için ombudsmana başvurulması ve göl ile ilgili açılan davanın, Türkiye’nin en önemli iklim davalarından biri olması.
10. Bartın’da kurulmak istenen termik santrale karşı verilen mücadele.
Jüri üyeleri:
Alev Karakartal (Yeşil Gazete Genel Yayın Yönetmeni), Arif Ali Cangı (Avukat), Arif Belgin (Validebağ Gönüllüsü), Ali Şeker (Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili), Ayşe Erdem (Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü), Aslı Odman (İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi gönüllüsü-akademisyen), Aykut Çoban (Çevre Politikaları Uzmanı-akademisyen), Prof. Dr. Beyza Üstün (Halkların Demokratik Kongresi Ekoloji Meclisi Üyesi), Cemil Aksu (Polen Ekoloji aktivisti), Eren Dağıstanlı (Gazeteci ve Ekoloji Aktivisti), Emine Büyüknohutçu (Ekoloji Aktivisti), Özdeş Özbay (Açık Radyo Programcısı), Özlem Altıparmak (Avukat), Ömer Madra (Açık Radyo Programcısı ve İklim Aktivisti), Nil Ormanlı (change.org editörü), Yakup Okumuşoğlu (Avukat), Muzaffer Asma (Ekoloji Aktivisti), Pelin Cengiz (Gazeteci), Murat Çepni (Halkların Demokratik Partisi İzmir Milletvekili).
* Dosya editörü: Tuğçe Yılmaz.
2022’de 10 Ekolojik Mücadele / Tuğçe Yılmaz
İliç’teki siyanür sızıntısı ve altın madenine karşı verilen mücadele / Cihan Berk
Sinop’ta yeni bir Çernobil yaşanmasın diye: Mücadeleye devam / Eren Dağıstanlı
İkizköylüler: Akbelen Ormanı yaşıyorsa direnişimiz sayesinde / Özlem Kara
Şırnak’taki ağaç kesimlerine karşı verilen mücadele / Roza Yiğit
Amasra’da termik santral inadına karşı verilen mücadele / Eren Dağıstanlı
“Sinpaş hiçbirimizden büyük değil” / Özlem Kara
Atık gemisi São Paulo’nun Türkiye’ye gelişinin durdurulması / Özlem Kara
Umudun bitmediği direniş: İkizdere / Eren Dağıstanlı
Kurutulan Marmara Gölü’nü kurtarmak için verilen mücadele / Özlem Kara
“Validebağ korudur, koru olarak kalacak” / Tuğçe Yılmaz