AKP, TARİKAT, CEMAAT ORTAKLIĞI * Bir suç ortaklığı hikayesi: Türk sağı ve cemaatler

Bir suç ortaklığı hikayesi: Türk sağı ve cemaatler


20 yılda tanık olduğumuz süreç, Türk sağının cemaatlerle kurduğu geleneksel ilişkinin çok ötesinde. AKP, iktidarı belki başlarda cemaat ve tarikatlara pay dağıtma konusunda merkez sağın stratejisini izlemeyi tercih etmişti.

Fethullahçı çeteyle işbirliğine gidilmesiyle yeni bir “strateji” tesis edilmiş, akabinde meşhur cemaatler arası “denge” FETÖ lehine bozulmuştu. Ancak o dönemde bile iktidar, tüm cemaat ve tarikatların avantajına olacak kimi düzenlemeleri Meclis’ten geçirdi ya da fiili olarak uyguladı. 15 Temmuz sonrasında ise iktidar bloku, Fethullahçıları tasfiye ederken diğer cemaat ve tarikatları iktidarın organik parçası haline getirdi.
Bakanlıkları, mülki amirlikleri cemaat ve tarikatlar arasında paylaştırdı. Devleti bir cemaat koalisyonuna dönüştürdü. Cemaat ve tarikatlar arasındaki rekabeti böylece devletin kurumları arası rekabet düzeyine çekti. Sigorta işlevini de Diyanet İşleri Başkanı ile İçişleri Bakanı’na verdi. Diyanet cemaatler arası koordinasyon birimi gibi işlerken, Erbaş fetvalarıyla dini örgütlenmelerin talebini filtreden geçirip topluma aktarıyor. Soylu ise gücünü yargıdan güvenliğe uzanan kırılgan cemaat ve tarikat koalisyonunun hamisi olmaktan alıyor.
Makam ve mevkilerin tarikat ve cemaatlere peşkeş çekildiği, devlet kaynaklarının dini örgütlenmelere aktarıldığı bugünün Türkiye’sinde, laiklik demeden “Saray rejimi yerine güçlendirilmiş parlamenter sistem gelecek, Türkiye demokratikleşecek” vaadinde bulunmak akıllara ziyan bir iş. Cemaat ve tarikatlar söz konusu olduğunda oy kaygısıyla “karnından konuşan” herhangi bir siyasetçinin, din sömürüsünün müstakbel bir suç ortağı olduğu aşikârdır.

Bölüm alıntısı; Birgün – GÜVEN GÜRKAN ÖZTAN – 2022.12.12
Bir suç ortaklığı hikayesi: Türk sağı ve cemaatler

https://www.birgun.net/haber/bir-suc-ortakligi-hikayesi-turk-sagi-ve-cemaatler-413295
This entry was posted in DİN-İNANÇ, İrtica, ŞERİAT - İRTİCA - KARANLIĞIN AYAK SESLERİ, TARİKAT VE CEMAATLAR, YOBAZLIK - GERİCİLİK, YOZLAŞMA - AHLAKSIZLIK. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *