Bütün tebaalar kardeş midir?

Bütün tebaalar kardeş midir?

Yeniçağ * Selcan TAŞÇI * 11 Mayıs 2022

Ensar diye yutturmaya kalkıştılar; olmadı.
Muhacir diye benimsetmeye kalkıştılar; olmadı.
Elde kaldı “tebaa” masalı.
Türkiye’ye gelen sığınmacıların yüzde 65’i, “Misak-ı Millî sınırlarımız içinde yaşayan” kişilermiş, imzalanmasını “yazık ki” diye andıkları Lozan olmasaymış, zaten hâlâ vatandaşımız olacaklarmış!
Ne güzel kafalar bunlar Yarabbi… Suriye’den yönelen ve neredeyse istilaya dönüşen nüfusa hareketi/değişimi/dönüşümünü, bu kılıfla “kabul edilebilir(!)” hale getirmeyi deniyorlar şimdi.
Kerkük Türkmenleri yurtsuzlaştırılırken, mezar taşlarına varana kadar bütün varlık alametleri ortadan kaldırılırken neden kimsenin aklına gelmedi bu Misak-ı Millî? Irak’taki Türkmen illeri Barzani’ye peşkeş çekilirken neden gelmedi?
Bir vakitler “Osmanlı tebaası” olmuş olmayı kayıtsız şartsız rıza ölçüsü kabul edeceksek;
Şeyh Sait de Osmanlı tebaasıydı. Pamuklara mı saralım şimdi hatıralarını? Hoşgörüyle mi karşılayalım kinle saçtığı tohumlarını? Hoş yapmadığımız şey değil; davul-zurna çaldırdık dağdan şehre transferlerinde!
Türkiye Cumhuriyeti’ne karşı isyan, ayaklanma, kalkışma ve dahi devleti bölme, parçalama niyetinde olan kim varsa, madem böyle bir kredisi var, “tebaayım” desin çıksın başımıza; böyle zırva olur mu?
Anadolu’nun doğusundaki 6 Türk ilinin kendilerine ait olduğunu iddia eden, bu illerde bir devlet kurma ümidiyle Osmanlı İmparatorluğu’nun sırtına tarihin en nankör hançerlerinden birini saplayan Hınçak, Taşnak komitacılarının çoğu tebaa; mezalimi de sineye çekelim o zaman tebaanın katlettiği yerde gül biter diye!
Yetmez… Madem ki, bir vakitler Osmanlı tebaası olunca, sorgusuz sualsiz baş tacı edilmeli kişi; ne diye 15 Temmuz’dan sonra “Şerefsiz” ilan ettiniz ki Arap emirleri? Hain-main tebaa değil miydi zamanında Mekke Şerifi!
Nice Türk evladını, milletine hizmet etmek suçundan idam sehpalarında sallandıranlar, kellelerine ödül koyanlar, katllerine ferman yazanlar da tebaaydı; Adalet saraylarına heykellerini yaptıralım mı!
Bütün tebaalar kardeş midir?
Ve bu tarihî gerçekleri hatırlatanlar kalleş midir?
Bir daha mı düşünseniz acaba?
O koca imparatorluğun çöküşünde,
şimdi Cumhuriyet sınırları dışında kalan “tebaa”nın rolü neydi?

https://www.yenicaggazetesi.com.tr/butun-tebaalar-kardes-midir-540323h.htm
This entry was posted in DIŞ POLİTİKA, Politika ve Gundem. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *