YUNANİSTAN SİLAHLANIYOR

Yunanistan ile Fransa arasında firkateyn ve
savaş uçağı alımını öngören anlaşma imzalandı

euronews • Son güncelleme: 25/03/2022

Yunanistan, Belharra tipi firkateyn ve Rafale tipi savaş uçağı alımı için Fransa ile anlaşma imzaladı.
Yunan hükümeti, Fransa ile daha önce prensipte anlaştığı anlaşmayı, Yunanistan’ın bağımsızlığını kutladığı 25 Mart’tan bir gün önce resmiyete döktü. Anlaşma, 112 yıllık olan ve Yunanistan’ın bağımsızlık mücadelesi verdiği yıllarda görev yapan Yeoryos Averof adlı savaş gemisinin güvertesinde imzalandı. Yeoryos Averof, Osmanlı ile Yunan deniz kuvvetlerinin çarpıştığı İmroz Deniz Muharebesi’nde görev aldı.
Atina’ya gelen Fransa Savunma Bakanı Florence Parly ve Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Panayotopulos arasında imzalanan anlaşmaya göre Yunanistan, Fransa’dan üç firkateyn ve 6 Rafale alacak.
Anlaşma, müzeye kaldırılan Yeoryos Averof adlı krüvazörün güvertesinde imzalandı.-AP Photo
Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis Eylül 2021’deki Uluslararası Selanik Fuarı’nda yaptığı konuşmada Fransa’dan temin edilecek Rafale tipi savaş uçağı sayısının 18’den 24’e çıkarılacağını duyurmuştu.
Geçen yıla kadar komşusu Türkiye ile yaşanan gerilim sürecinde Fransa’dan toplam 5,5 milyar euroyu aşan 24 Rafale savaş uçağı ve üç fırkateyn sipariş eden Yunanistan, savunmasını güçlendirmeye karar vermişti.

Fransız yapımı Belharra tipi firkateyn-AFP
Törende konuşan Fransa Savunma Bakanı Parly, “Bir ülkenin savunması için gerekli ihtiyaçları sağlamak, en çetin olaylara karşı hazırlıklı olmayı gerektirir.” dedi.
Ege’de hava üstünlüğü Yunanistan’a mı geçti, iki ülkenin askeri gücü ne?
Yunanistan savunma gücünü artırıyor: Fransa’dan alınan 6 uçak teslim edildi

Fransız Hava Kuvvetleri’ne ait bir Rafale uçağı
Yunanistan ile Fransa arasında aynı zamanda bir stratejik ortaklık anlaşması imzalandı. Ankara, bölgedeki istikrar ve barışa zarar vereceğini belirterek savunma anlaşmasına tepki göstermişti.
This entry was posted in DIŞ POLİTİKA, YUNANİSTAN - EGE SORUNU. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *