SAVAŞLAR VE SİLAHLAR * Prototip Rus Tankı da İmha Edildi

Prototip Rus Tankı da İmha Edildi

Rusların Ukrayna topraklarında savaş alanına sürerek ilk kez görücüye çıkardığı deneysel silahların izlenmesinde uzman olan Oryx’e göre; Rus ordusu seçkin zırhlı birliklerine ait prototip T-80UM2 ana muharebe tankını da kaybetmiştir.

Ercan Caner, Sun Savunma Net, 23 Mart 2022

Günümüz karmaşık muharebe sahasında tanklar ile zırhlı ve zırhsız araçların hayatta kalabilmeleri, özellikle tanksavar silah sistemlerinin çok gelişmeleri nedeniyle neredeyse imkânsız hale gelmiştir. Güdümlü ve at-unut tipi gelişmiş füzeler göz önüne alınarak zırhlı birliklerin muharebe sahasındaki etkinliği sorgulanmalıdır. Maliyeti oldukça düşük olan bir tanksavar füzesi tankı ve zırhlı aracı kullanılamaz hale getirmesinin yanı sıra mürettebatın da ölmesi ve yaralanmasına neden olmaktadır.
Oryx araştırma ekibine göre; askeri bir konvoy içinde yer alan T-80UM2 ana muharebe tankı, 17 Mart 2022 tarihinde Sumy’de imha edilmiştir.
Rus ordusuna ait deneysel ana muharebe tankını hangi silahın imha ettiği bilinmemektedir. Ukrayna Silahlı Kuvvetleri,  anavatanlarını savunan Ukrayna halkı ve Putin’in ordusuyla Ukrayna’ya gelen gönüllüler, müttefikler tarafından verilen çeşitli tanksavar silah sistemleriyle donatılmıştır.
Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelensky’nin ABD Kongresine yaptığı duygusal konuşmanın ardından Başkan Joe Biden 800 milyon dolarlık ilave yardım paketini onaylamıştır.
Bu yardım paketinde, özellikle Putin’in ordusunun zırhlı birliklerini imha etmek maksadıyla; 2,000 adet Javelin, 1,000 adet hafif zırh delici silah, 6,000 adet AT-4 zırh delici silah, 100 adet Switchblade havada dolanan katil mühimmatı bulunmaktadır. Putin’in helikopterleri ve uçaklarına karşı kullanılmak üzere 800 adet Stinger ısıya güdümlü füze de pakete dâhil edilmiştir.
Putin’in ordusunun 12,000’den fazla tanka sahip olduğu değerlendirildiğinden yakın bir gelecekte tanklarından yoksun kalması beklenmemektedir.

Tahmini Tank Fiyatları – Kaynak: HEATSHELLSTANKS

İkinci Dünya Savaşı’nda kullanılan ana muharebe tanklarında mürettebat sayısı; tank komutanı, silahçı, yükleyici, sürücü ve yardımcı sürücü olmak üzere beş personeldir. Bu rakam günümüzde 3-4 personele indirilmiştir ve üçüncü nesil modern tankların birçoğu ise tank komutanı, silahçı ve sürücü olmak üzere üç mürettebat tarafından kullanılmaktadır.
Otomasyon ve akıllı teknolojilerin gelişmesi ve muharebe sahasına entegrasyonu ile insan-makine arayüzü gibi gelişmelerin mürettebat yükünü azaltması sayesinde tankların iki mürettebat tarafından kullanılması mümkün olabilecektir.
Günümüz karmaşık muharebe sahasında tanklar ile zırhlı ve zırhsız araçların hayatta kalabilmeleri, özellikle tanksavar silah sistemlerinin çok gelişmeleri nedeniyle neredeyse imkânsız hale gelmiştir. Güdümlü ve at-unut tipi gelişmiş füzeler göz önüne alındığında zırhlı birliklerin muharebe sahasındaki etkinliği sorgulanmalıdır. Maliyeti oldukça düşük olan bir tanksavar füzesi tankı ve zırhlı aracı kullanılamaz hale getirmesinin yanı sıra mürettebatın da ölmesi ve yaralanmasına neden olmaktadır. Tanklar ve zırhlı araçları, gelişmiş tanksavar silah sistemlerine karşı  gerekli aktif ve pasif koruma sistemleri ile donatmadan muharebe sahasına sürmemek gereklidir.

Irak savaşının sembollerinden: İngiliz Çavuş George Long, Warrior modeli  tanktan kaçarken. Er Karl Hinett hala tankın içindedir. Tankın içindeki toplam beş kişiden oluşan mürettebatın tamamı ciddi şekilde yaralanmıştır.

Tanklar için kullanılan özel  bir deyim vardır: ‘‘Oturan Ördek’’. Sitting Duck kelimelerinden dilimize geçen bu deyim, tanklar açısından piyadenin yürüttüğü bir taarruz harekâtı esnasında, bizzat manevra ile muharebeye  katılmak yerine, kule atış mevzilerinden, önünde ilerleyen  piyade unsurlarını  ateşle  desteklemesidir.
Günümüz modern muharebe sahasında ve uzun menzilli, tank toplarının etkili menzillerinin çok ötesinden, tankları keklik gibi avlayabilen güdümlü tanksavar füzelerinin olduğu bir savaş alanında OTURAN ÖRDEK deyimi, tam da gerçek anlamını bulmaktadır.
Sınırlı görüş imkân ve kabiliyetleri olan tank ve zırhlı muharebe aracı personelinin, onları uzak mesafelerden keklik gibi avlayan modern tanksavar roket ve füzeleri karşısında hiçbir şansları yoktur. Modern tanksavar füzeleriyle vurulan tanklar ve zırhlı araçlarda bulunan yakıtın alev alması ve mühimmatın patlaması sonucu ortaya çıkan tablo korkunçtur, isabet alan bir tankın içindeki mürettebat, yukarıdaki fotoğrafta isabet alan tanktan kaçarken görülen İngiliz Çavuş George Long kadar şanslı olmayabilir. Zırhlı birlik jargonunda buna ‘‘cook off – pişirme’’ denmekte ve isabet alıp yanmaya başlayan bir tank mürettebatından geriye sadece dişleri kalmaktadır…
Gelişmiş Tanksavar Silah Sistemleri
Military-Today değerlendirmesine göre dünyanın en gelişmiş tanksavar silah sistemleri aşağıda gösterilmiştir. Aralarında Roketsan tarafından geliştirilen OMTAS’ın (Orta Menzilli Tanksavar Silah Sistemi) da bulunduğu silah sistemlerinin ortalama fiyatı ise 150,000 ABD dolarıdır.
DÜNYANIN EN GELİŞMİŞ TANKSAVAR SİLAH SİSTEMLERİ – Soldan sağa; MMP (Fransa), OMTAS (Türkiye), Spike LR2 (İsrail), FGM-148 Javelin (ABD), HJ-12 (Çin Halk Cumhuriyeti), MAPATS (İsrail), Shershen (Belarus), Kornet-M (Rusya), TOW-2 (ABD), MILAN ER (Fransa, Almanya, İtalya, Birleşik Krallık). Kaynak: Military-Today
Rus ordusunu Afganistan’da utanç dolu bir yenilgiye uğratan ve geri çekilmesine neden olan silah sistemi; ABD tarafından Afganlı mücahitlere verilen ısıya güdümlü Stinger füzesi olmuştur. Stinger ve benzeri modern uçaksavar silahları bu sefer de Ukrayna’ya akmaktadır.
Vatanlarını Putin’in ordusuna karşı savunan Ukrayna ordusu ve halkının yürüttüğü savaşın kaderini, hava savunma silah sistemlerinin yanı sıra, Rus ordusunun tank ve zırhlı araçlarını keklik gibi avlayan tanksavar silah sistemleri de belirleyecektir.

https://www.sunsavunma.net/prototip-rus-tanki-da-imha-edildi
This entry was posted in EMPERYALİZM, SAVAŞLAR-ÇATIŞMALAR, SUN SAVUNMA NET, YENİ NESİL SİLAHLAR. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *