ORDUNUN SİYASAL İSLAMA YÖNELMESİ

ORDUNUN SİYASAL İSLAMA YÖNELMESİ


SUTASAK… ASTTASAK… İki gündür bu iki kelime çevresinde kıyamet kopuyor… SUTASAK Türk Ordusu’na subay adaylarının izleyip başarmak zorunda oldukları Subaylık Temel Askerlik ve Subaylık Anlayışı Kazandırma Kursunun, ASTASAK ise yine Türk Ordusu’na astsubay adaylarının izleyip başarmak zorunda oldukları Astsubaylık Temel Askerlik ve Astsubaylık Anlayışı Kazandırma Kursu”nun kısa adları…
Bir anımsatma… AKP iktidarı 15 Temmuz sonrasında harp okullarını kapatmış, Milli Savunma Üniversitesi (MSÜ) adında bir üniversite kurmuştu. Üniversitenin başına da AKP’ye yakınlığıyla bilinen tarihçi Erhan Afyoncu getirilmişti.
Sözcü gazetesinden Saygı Öztürk‘ün iki gün önce yayınlanan yazısında açıkladığına göre, kanun hükmünde kararnamelerle yapılan son değişiklikler uyarınca, Milli Savunma Üniversitesi ve ona bağlı askeri okullara kaydolabilmek için “İrticai görüşleri benimsememiş veya bu faaliyetlere karışmamış olmak koşulu aranmayacağı gibi, subay ve astsubay adaylarına verilecek SUTASAK ve ASTTASAK kurslarında da bundan böyle “Atatürk ilke ve devrimleri” doğrultusu yer almayacak.
Aynı gün Sol haber sitesinde yayınlanan bir analizde, AKP’nin iktidar olmasından, özellikle de 15 Temmuz çakma darbesinden bu yana Türk Ordusu’nun “İslam’ın ordusu“na dönüştürülmesi için atılan adımlar konusunda ayrıntılı bilgi veriliyor:
“15 Temmuz öncesi ordunun birçok kritik kademesini eski ortağı Cemaat’e teslim eden AKP, Cemaat’in tasfiye işlemi sonrası orduya yönelik kendi dizayn hamlesini hızlandırıyor. Ordunun komuta kademesini, emir komuta zincirini, atama kararlarını kendi kontrolüne alan iktidar, son dönemde üst üste gündeme gelen kararlarla yeni dizaynına son şeklini vermeye çalışıyor.
“TSK’ya Din İşleri Subaylığı kademesinin getirilmesi, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne subay ve astsubay yetiştiren Harp Okulları ile Astsubay Yüksekokulları’na giriş şartlarında yer alan ‘irticai faaliyetlere karışmamış olma’ ifadesinin kaldırılması, benzer düzenlemenin subay ve astsubay kurslarında ‘Atatürk devrimleri’ ifadesinin çıkarılmasıyla devam etmesi, ordunun tüm komuta kademesinin Milli Savunma Bakanlığı’na bağlanması, Harp Okulları’nın başına Erhan Afyoncu adlı AKP’linin getirilmesi, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ın, İstanbul’da Milli Savunma Üniversitesi’nde subaylara konferans vermesi bu şekil verme sürecinin öne çıkan adımları oldu.
“Başbakan, Genelkurmay Başkanı, Milli Savunma Bakanı, kuvvet komutanları, ordu komutanları, Jandarma Genel Komutanı, Donanma Komutanı ile silahlı kuvvetlerdeki orgeneral ve oramirallerden oluşan Yüksek Askeri Şura (YAŞ)’ın asker ağırlıklı yapısı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı, Adalet, İçişleri, Dışişleri, Milli Eğitim ve Hazine bakanlarının eklenmesi, askerlerin büyük bölümünün YAŞ dışına atılmasıyla birlikte tamamen iktidar kontrolüne geçti.
“Sonrasında yine bir diğer radikal adımla Genelkurmay Milli Savunma Bakanlığı’na bağlandı. Genelkurmay Başkanı’nın yetkisi büyük oranda tırpanlanırken, atama ve terfilerde direksiyon AKP’li Savunma Bakanı Hulusi Akar’a devredildi.”
Milli Savunma Üniversitesi’ne bağlı Kara Harp Okulu’nun, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli’nin de hazır bulunduğu 2017-2018 Yılı Eğitim ve Öğretim Yılı açılış töreninde ilk kez türbanlı bir kadın öğrencinin de yer alması ordunun islami yönelişinin yeni bir göstergesiydi.
This entry was posted in İrtica, SİYASAL İSLAM, TARİKAT VE CEMAATLAR, TSK, YOBAZLIK - GERİCİLİK, YOZLAŞMA - AHLAKSIZLIK. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *