DENİZCİNİN KÖŞESİ * OCEANBIRD * Wallenius ve Alfa Laval Şirketleri Deniz taşımacılığında yeni bir devrim yaratıyor

OCEANBIRD
Wallenius ve Alfa Laval Şirketleri
Deniz taşımacılığında yeni bir devrim yaratıyor

Naci Kaptan – 12.10.2021


Gündeminde enerji sürdürülebilirliği olan iki İsveçli şirket güçlerini birleştirecek. Amaçları rüzgar enerjisi ile karbon salınımını ve akaryakıt kullanımın azaltarak gemilerin ekonomik olarak kullanımın sağlamak. Bu nedenle her iki şirket teknolojide güçlü yönlerini birleştirerek, denizcilik endüstrisinin karbon ayak izini ve genel emisyonları kökten azaltabileceğini planlıyor.

Şirket yetkilisi diyor ki; Bizim için ve küresel taşımacılık için yeni bir dönemin başlangıcı. Okyanusta yelken ile Gelecek uzun zaman önce başladı. Okyanustaki gemilerin daha hızlı ve daha uzağa seyahat edebilmesi için rüzgarı kullanmayı öğrendiğimizden bu yana binlerce yıl geçti. Rüzgar gezegenimizi keşfetmemize yardımcı oldu – şimdi onu korumamıza yardımcı olabilir. Yenilikçi İsveç teknolojisi, okyanusta seyahat eden en büyük gemilere rüzgarla güç sağlamayı mümkün kılacak ve emisyonları yüzde 90 oranında azaltacak projeyi gerçekleştiriyor.

Ve tarih şu anda yapılıyor. Oceanbird projesi, uzun süreler boyunca uzun mesafelerde ağır yük taşıyan en büyük okyanus gemilerine güç sağlamak için rüzgardan yararlanmayı mümkün kılan yeni bir konsepttir. Rüzgar gezegenimizi keşfetmemize yardımcı oldu. Bu proje şimdi de onu korumamıza yardımcı olabilir.

OCEANBIRD kargo ambarlarında 7 bin araba taşıyabilir. Dizel motorlu bir gemiden %90 daha düşük emisyon sağlıyor. Ekonomik sürati 10 knots olup, 5 adet 80 mt yüksekliğinde yelken kulesindeki (özel direkler) Yelkenleri ile enerji kaynağı olarak rüzgarı kullanarak 12 günde Atlantik’i geçebilecek.

32.000 Deplasman ton olan OCEANBIRD 200 metre uzunluğunda ve 40 metre genişliğindeki bu kargo gemisinin kanat yelkenleri  80 metre boyunda olup, geminin su hattından yukarıya 105 m yüksekliğe kadar ayarlanabilir. Yelken direklerinin teleskopik yapısı nedeniyle 45 metreye kadar alçaltılabilirler.

Kendi sınıfında 80 metrelik kanat yelkenleri – bugün denizlerdeki en büyük geleneksel yelkenli gemilerdeki direklerin yüksekliğinin iki katı – heybetli olacak. Yaklaşık 105 metre su hattından yüksekliği ile dünyanın en yüksek gemisi olabilir.

This entry was posted in Bilim ve Teknoloji, DENİZ VE DENİZCİLİK. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *