ATATÜRK’ÜN BÜYÜKLÜĞÜ

ATATÜRK’ÜN BÜYÜKLÜĞÜ


“Mustafa Kemal Paşa Afyon’un bir beldesine geliyor. Malum olduğu üzere kalabalık bir topluluk tarafından karşılanıyor. Kurbanlar kesiliyor ve bir binada şöminenin yanına oturtuluyor. Etrafındakilerle sohbete başladıktan biraz sonra beldenin ileri gelen bazı kişileri ellerinde ki torbalara koydukları kâğıtları paşaya vermek istiyorlar.
Paşa, bunlar nedir diye soruyor. Diyorlar ki paşam bu kâğıtlarda isimleri yazılı kişiler milli mücadeleye ihanet eden kimselerdir. Başka var mı diye soruyor paşa hazretleri. Ellerinde belge olan başkaları da getirip veriyorlar. Paşa, hepsi bu kadar mı, başka var mı diye bir kere daha soruyor. Yok, efendim hepsi bu kadar diyorlar. Önüne bırakılan torbalara kısa bir süre baktıktan sonra birden hepsini alıp şömineye atıyor. Aman efendim ne yaptınız diyorlar. O da şöyle cevap veriyor. “Bana hain lazım değil efendiler, bana askerlik yapacak evlat, vergi verecek insan lazım” diyor.
Bu olay gösteriyor ki Paşa hazretleri Osmanlının son dönemindeki kargaşa içinde yanlışlık yapanları ve bu yanlışlıklar sonucu ihbar edilenleri affediyor. Böylece toplumsal barışın sağlanması yönünde çok değerli bir tavır sergiliyor.
Aktaran ABDULKADİR ÇAPANOĞLU
This entry was posted in ATATURK. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *