Mutasyona uğradı üç koldan saldırıyor
Virüsün yarattığı hastalık ve daha da önemlisi ölüm korkusu birçok ülkede yaşamı durdurdu. Okullar tatil, hastaneler bile acil bir vaka olmadıkça sanal bilgi değiş tokuşunu öneriyor.
İngiltere’de Cambridge Üniversitesi’nin Peter Forster öncülüğünde gerçekleştirilen Kovid-19’un genetik geçmişini ortaya çıkarmak için yaptığı araştırmada, virüsün temel olarak üç farklı şekilde mutasyona uğradığı keşfedildi. Virüse ait aralık-mart tarihleri arasındaki örneklerin incelendiği araştırmada, virüsün hayvanlardan insanlara bulaşan orijinal hali olan Tip A, salgının ilk dönemlerinde yoğunlukla Çin’de ve ardından en çok ABD’de ve Avustralya’da bulunuyor.
Uzmanlara göre, Çin’de salgının yoğun döneminde yaygın olan virüs, ilginç bir şekilde Tip A değildi. Koronavirüs ile ocak ayında mücadeleye başlayan Çin’de salgının zirvede olduğu dönemde, virüsün değişime uğramış hali Tip B dolaşımdaydı. Araştırmacılara göre, mutasyona uğramış Tip B virüsüne Doğu Asya dışında çok nadiren rastlanıyor. Peter Forster bu fenomeni Tip B’nin özellikle Doğu Asya’daki insanların genetik yapısına uyum sağlamış olabileceğini öne sürüyor.
AVRUPA’YA SİNGAPUR’DAN GEÇİP MUTASYONA UĞRADI
Tip B’den türeyen Tip C ise özellikle Avrupa’da yoğunlukla görülüyor. Makale, İtalya’daki vakaların Almanya’da 27 Ocak’taki Webasto şirketinde çıkan vakalarla alakalı olabileceğini dillendiriyor ve salgının İtalya’ya muhtemelen Almanya üzerinden taşındığında işaret ediyor. Bilim insanları, virüsün farklı ülkelerdeki bağışıklık sistemiyle savaşmak için sürekli mutasyon geçirdiğini belirtiyor.
GRİPTEN 10 KAT DAHA ÖLDÜRÜCÜ
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, İsviçre’nin Cenevre kentindeki merkezinde, diplomatik misyon şeflerine konuştu. Koronavirüs ile gribi (influenza) kıyaslayan Ghebreyesus, “Kovid-19’un ölüm oranının gripten 10 kat daha fazla olduğu tahmin edilmektedir” diye konuştu.