TÜRKİYE-LİBYA MUTABAKATI * Dışişleri Bakanı Girit adasındaki hakkımızı Yunanistan’a devretmiş * STRATEJİK ADIM MI, STRATEJİK KAYIP MI ?…

STRATEJİK ADIM MI, STRATEJİK KAYIP MI ?…

*Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin’le, 08 Ocak 2020’de yaptığı görüşme sırasında “Doğu Akdeniz Denkleminde Stratejik Adım : TÜRKİYE-LİBYA MUTABAKATI” kitabını hediye etti. Kitabın içeriği yazılı basında yayınlandı. Libya ile yapılan mutabakatı, stratejik adım olarak sunan kitap incelendiğinde, atılan adımın stratejik kayıplarla sonuçlandığı açıkça görülüyor.

*Kitabın 14. sayfasında, Kıbrıs Adası’na, adanın batısı itibarıyla karasuları dışında deniz yetki alanı bırakılmadığı belirtiliyor.Ancak kitabın 33. Sayfasında yayınlanan harita bu söylemi çürütüyor. Kıbrıs Adası’nın karasuları 12 mil olmasına rağmen, Güney Kıbrıs’a adanın batısında 18 millik kıta sahanlığı verilmiş ve Güney Kıbrıs, fiilen yani de facto olarak tanınmıştır.

*Kitabın 16. Sayfasında sunulan Türk Kıta Sahanlığı Haritasında, 80 bin Km2 lik Türk Kıta Sahanlığı’nın Yunanistan, Libya ve Mısır’a terk edildiği açık olarak görülmektedir. Türk Kıta Sahanlığı’nın yaklaşık olarak 35 bin Km2 si Yunanistan’a, 30 bin Km2 si Libya’ya, 15 bin Km2 si Mısır’a terk edilmiştir.

MEVLÜT ÇAVUŞOĞLU VE FAHRETTİN ALTUN, LOZAN ANTLAŞMASINI
İHLAL EDİYOR, YUNAN YANDAŞLIĞI VE BÖLÜCÜLÜK YAPIYOR !…

*08 Ocak 2020’de yayınlanan Türkiye – Libya Mutabakatı Kitabı’nın 16. Sayfasındaki harita, 1923 Lozan Antlaşması’nı açıkça ihlal ediyor. Anılan harita Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun 06 Ocak 2020’de düzenlediği, 2019 yılına ilişkin dış politika değerlendirme toplantısı’nda basın mensuplarına gösterildi.

*Haritada, Yunanistan’ın 2004 yılında işgal ettiği 18 Türk Adası’ndan 17’si gösterilmemiş. İşgal edilen 18. Gavdos Adası da Yunan Adası olarak gösterilmiş.

*1923 Lozan Antlaşması’nın 12. Maddesi ile egemenliği Yunanistan’a devredilmeyen Taşoz, Semadirek, Limni, Bozbaba, Midilli, İpsara, Sakız, Sisam, Ahikerya ve Küçük Çuha adaları, Yunan adaları olarak gösterilmiş.

*Lozan Antlaşması’nın 12. Maddesi ile Yunanistan’a Girit Adası’nın dörtte biri verilmesine rağmen Girit’in tamamı Yunan Adası olarak gösterilmiş. Türkiye Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarını yok sayan, Türk adalarını Yunan adası olarak gösteren haritanın yayınlanmasından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve CB İletişim Başkanı Fahrettin Altun sorumludur.

*Verilen somut örnek ve belgelerden anlaşılacağı üzere Çavuşoğlu ve Altun, 1923 Lozan Antlaşmasını ihlal ediyor, Yunan yandaşlığı ve bölücülük yapıyor.

Saygılarımla,

Ümit YALIM / Milli Savunma Bakanlığı eski Genel Sekreteri

This entry was posted in DENİZ VE DENİZCİLİK, DIŞ POLİTİKA, ENERJİ. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *