TARİH VE GEMİLER * SAVARONA’yı DONANMADAN ALMIŞLARDI, YATIN TARİHİNİ SİLDİLER VE GERİ VERDİLER

Naci Kaptan / 10.09.2019

Habere katkı;

Savarona yatı elden ele dolaşarak orjinalliğini kaybettikten sonra, Yatın özel ve orjinal eşyalarının kayıplara karışması ve bazılarının da sahteleriyle değiştirilmesinden sonra ve dahi yat restorasyona alınarak tekne yapısının ve donatılarının aslından uzaklaştırılmasından sonra tekrar Donanmaya iade edilmiş.

Atatürk’ün fotoğraflarının çekilmiş olduğu Savarona’nın kıç güvertesi “Evlerde balkonun camla kapatılması gibi”  kapatılmış!. Burada bir teknik bilgi vermek isterim; gemilerin üst bölümlerine yeni ağırlıklar konması ve gemi yüksekliğinin değiştirilmesi, geminin ağırlık noktasını değiştirir ve tekne DENGESİZ duruma gelir. Dalgalı havalarda daha çok sallanır, daha çok yalpaya düşer ve ağır yalpalarda doğrulamaz ve tumba olur.

Aşağıda teknede yapılmış olan bu eklemeye ait Soner yalçın’ın bir yazısını paylaşıyorum;


Yatın orjinal kıç güvertesi

Erdoğan Atatürk’ün yatı Savarona’ya da kaçak kat çıktı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İslam Zirvesi’ne katılan devlet ve hükümet
başkanlarını ağırladığı Atatürk’ün yadigar yatı Savarona’ya kaçak kat çıktı.
Savarona’nın üst güvertesinin açık platformu kapatıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İslam Zirvesi’ne katılan devlet ve hükümet başkanlarını dün Atatürk’ün yadigar yatı Savarona’da ağırlamıştı. Anıtkabir’e gitmeyen Suudi Arabistan gibi İslam ülkeleri liderleri, Atatürk’ün mirası Savarona’nın “kaçak katında” toplandı.

Yatın orjinalliği bozulmuş kapatılmış kıç güvertesi

Ve Erdoğan liderlerle buluşmasını üstü kapatılan ve oluşturulan bu yeni bölümde gerçekleştirdi.

85 yıllık tarihi yat Savarona, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla 2013’ün sonlarında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca kiralandığı işadamı Kahraman Sadıkoğlu’ndan devralınmış ve “restore” edilmişti.

Odatv’nin görüştüğü kaynaklar, bu skandalı doğruladı ve yaşananın kritik değerdeki tarihi yata “gecekondu yapmakla” eşdeğer olduğunu belirtti.


cumhuriyet.com.tr / Yayınlanma tarihi: 10 Eylül 2019

Savarona artık Mehmetçiğe emanet


2013’ten beri Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde bulunan ve bir süredir Kuruçeşme limanında tutulan Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün yatı Savarona artık Mehmetçiğe emanet.

ARTIK MEHMETÇİĞE EMANET

Kuruçeşme’de demirli bulunan Savarona yatı 2019 yılının ortalarında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Deniz Kuvvetleri Komutanlığına devredildi. Yat, Pendik’teki İstanbul Tersane Komutanlığına getirildi ve milli korvet TCG’nin yanına konuşlandırıldı.

GEREKÇE MALİYETİN YÜKSEKLİĞİ VE BAKIMA MUHTAÇ OLMASI

Yatın aylık bakım masrafının 50 bin lirayı bulması ve gövdesinde bulunan çatlaklar yüzünden Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edildiği, yatın bakım ve onarımı için de Tersane’de özel bir ekibin görevlendirildiği öğrenildi.

SAVARONA YATININ TARİHÇESİ

Savarona bugüne kadar inşa edilen kraliyete ait olmayan en büyük yattır. Toplam uzunluğu 136 metre, direği 16 metre, iskeleti 6.1 metre ve en yüksek hızı 18 deniz mili, gezinti hızı ise 16 deniz milidir. Ana süitin yanı sıra 17 lüks süitin alanı ortalama 50 metre karedir.

Savarona, Brooklyn Köprüsü’nü inşa eden mühendis John Roebling’in kızı Emily Roebling Cadwallader tarafından hizmete sokuldu. Bayan Cadwallader Savarona’yı 1931’de Hamburg’da Blohm ve Voss tersanelerinde 4 milyon dolara mal etti.

Savarona Atlantik, Akdeniz ve Kuzey Afrika sularını geçti fakat Cadwallader onu yüksek dışalım vergisinden dolayı Amerika Birleşik Devletleri’ne sokamadı. Yatı satmaya karar verdi ve 1938 yılında Savarona Türk Hükümeti tarafından satın alındı.

Bu satış sırasındaki olaylar zinciri şaşırtıcıdır. 1936 yılında Kral VIII. Edward İstanbul’u ziyaret etti ve o zamanki devlet yatı Ertuğrul’da Mustafa Kemal Atatürk’ün konuğu oldu. Bacadan dökülen kurum Majestelerinin beyaz pazenlerini öylesine kirletti ki Atatürk Ertuğrul’u hurdaya gönderdi ve yeni bir cumhurbaşkanlığı yatı araştırılması için emir verdi. Türk bayrağı Mart 1938’de Southampton’da Savarona’ya çekildi.

Yat, iki ay sonra bazı döşemeleri yenilendikten sonra Atatürk’ün ölümcül hasta olduğu sırada İstanbul’a geldi. Atatürk’ün Savarona’da geçirdiği altı hafta boyunca kabine toplantıları düzenlendi, Romanya Kralı Carol da dahil olmak üzere önemli konuklar, devlet başkanları ağırlandı. Atatürk, 10 Kasım 1938’de Dolmabahçe sarayında öldü.

Savarona, II. Dünya Savaşı sonrasında Türk Deniz Kuvvetleri’nin onu eğitim gemisi olarak kullanmasına kadar bir daha yelken açmadı. 1989 yılında Savarona’yı hurdaya çıkarma kararı alındı; ancak Kahraman Sadıkoğlu son dakika kararıyla yatı 49 yıllığına kiraladı ve Savarona’yı önceki görkeminden daha iyi bir hale kavuşturmak için çok çaba isteyen yeniden döşeme işine başladı. İçi Donald Starkey tarafından tasarlanan yatı yenilemek için 425 işçi yaklaşık üç yıl çalıştı.

http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/turkiye/1572281/Savarona_artik_Mehmetcige_emanet.html
This entry was posted in ATATURK, DENİZ VE DENİZCİLİK, YOLSUZLUKLAR, YOZLAŞMA - AHLAKSIZLIK. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *