“Suriyelilere üç garanti verildi!”


Arslan BULUT 31 Temmuz 2019 Yeniçağ

“Suriyelilere üç garanti verildi!”


Suriyeliler konusunda devletin nasıl uyum çalışmaları yaptığına dair eğitim ve tarımdan örnekler vermiştim. Zeytinburnu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün okullara gönderdiği yazıda Suriyelilerden “yakın gelecekte vatandaş olacaklar” diye bahsedilmişti.

Mardin’de Suriyeli çiftçiler lavanta hasadını Vali ve Kızılay Başkanı ile birlikte yapmıştı.
Şimdi de Türkiye’deki üniversitelere sınavsız kabul edilen Suriyeli öğrencilerin burs sorunlarının nasıl çözüleceği konusunda resmi açıklamalar yapıldı.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Abdullah Eren, “Üç model geliştirdik. Birincisi üniversiteye giden Suriyelilerin harcını karşılamak… İkincisi, ‘Türkiye bursları’ kapsamında Suriyeli öğrencileri burslandırıyoruz… Üçüncüsü ise Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği ve AB’nin farklı fonlarıyla gerçekleştirdiğimiz iş birlikleri var” dedi.

Abdullah Eren, “Mültecilerden yüzde bir oranında üniversiteye gitme oranı varken, Türkiye yüzde altıyla bu alanda bir rekor kırıyor” diye özel bir bilgi de verdi. Türk Kızılay Başkanı Kerem Kınık ise “Halihazırda 3 milyon kişiye destek veriyoruz. Sadece Suriyelilere değil, 70’i aşkın ülkeden 1 milyon 700 bin mülteciye aylık nakit düzenli destek programıyla katkı sağlıyoruz. Şartlı Eğitim Programımızla 511 bin öğrenciye düzenli aylık burs sağlıyoruz. Türkiye’de 1 milyon 740 bin Suriyeli çocuk yaşıyor. Yaklaşık 1 milyon 50 bin çocuğumuzun okula gitmesi gerekiyor. 645 bin çocuğumuz şu anda ilk-orta-liseye devam ediyor. Geriye kalan 400 bin çocuğumuzun okullaşması gerekiyor.” dedi.

İstanbul İl Göç İdaresi Müdürü Recep Batu ise geçici koruma ile Suriyelilere üç konuda garanti verdiklerini belirterek,Bunlar, geri gönderilemez ilkesi, kimliklendirilmesi ve temel hizmetlere ulaşım. Geri gönderilemez ilkesi, savaş devam ettiği müddetçe gerçekleştirilemez. Şu anda Suriyelilerin yüzde 99’u kayıt altındadır. Kayıtlı olduğu illerde sağlık hizmetlerine, eğitim hizmetlerine ulaşması gibi. diye konuştu.

Suriyelilere geri gönderilmeyecekleri ve temel hizmetlerden yararlanacakları garantisi verildiğini duymuş muydunuz?

Resmi bir ağızdan daha önce böyle bir açıklama duymadım da…Peki ama garantiyi devlet adına kim vermiştir? Garanti, Suriyeliler Türkiye sınırlarına sürülmeden önce mi verilmiştir? Bu sebeple mi sınırların açılmasından sonra milyonlarcası Türkiye’ye koşmuştur.

Öyle ya, barınma, beslenme, eğitim, sağlık gibi temel ihtiyaçları karşılanacağı garantisi olmasa, aylık nakit ödeme yapılmasa, Suriyeliler Türkiye’ye neden gelsin veya geldikten sonra neden burada kalsın?

Bütün bu veriler neyi gösteriyor?
Suriyeliler, önce IŞİD tehdidiyle sonra PKK/PYD baskısıyla ölümle korkutuldu. ABD-İsrail projesi gereği Suriye’nin kuzeyi boşaltılacak ve buradaki nüfus Türkiye’ye kaydırılacaktı. Türkiye’deki siyasi iktidar, bu projeyi bile bile kapıları açtı. Zaten, 1,5 milyon çadır siparişi de vererek ön hazırlıkları başlatmıştı. Şimdi iktidar Suriyelilere kendi vatandaşına vermediği desteği veriyor ve Türkiye’nin bütün imkânlarını onlara sunuyor!

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, ABD Savunma Bakanı Esper’e telefon görüşmesinde, “Türkiye’nin ABD’den beklentisinin, terör örgütü PKK/YPG’ye desteğini tamamen sonlandırması olduğunu ifade ettiği” ni açıklıyor! Güvenli bölgenin 30-40 kilometre derinliğinde ve Türkiye’nin kontrolünde olmasını istediklerini de bildirmiş!

ABD’nin projesi orada bir devlet kurarak, Kuzey Irak ile birleştirmek değil mi?
Hüseyin Kıvrıkoğlu da “ABD Sevr haritasını uygulamaya çalışıyor” demedi mi?
Sevr’e göre bölgede bir Kürdistan ve Ermenistan kurulması esas alınmamış mıydı?
Türkiye, ABD ile iş birliği yaparak Suriye’yi parçaladı, şimdi ABD’den projesinden vazgeçmesini istiyor!

Bu temaslar, kamuoyunu oyalamaktan başka bir işe yaramaz…
AKP iktidarı bu işin altında kaldı da Türkiye’yi de çıkmaza soktu…

This entry was posted in DIŞ POLİTİKA, İHANET VE YABANCI YANDAŞLAR, YOZLAŞMA - AHLAKSIZLIK. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *